Οι Ρομπέν των… πεζοδρομίων (pics)

Ολοένα και πληθαίνουν οι μαρτυρίες αναγνωστών του «Μένουμε Χολαργό» για δολιοφθορές σε σταθμευμένα επάνω σε πεζοδρόμια οχήματα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Εδώ στο «Μένουμε Χολαργό» έχουμε ως γνωστόν ασχοληθεί όσο κανείς άλλος με το θέμα των ανύπαρκτων πεζοδρομίων της κατά τ’ άλλα πανέμορφης και ξεχωριστής μας πόλης. Πεζοδρομίων που είτε είναι υπερβολικά στενά και δεν χωρά επάνω τους άνθρωπος να περπατήσει, είτε, κατά κύριο λόγο, πεζοδρομίων που έχουν μεν επαρκές πλάτος, χωρίς ωστόσο να αφήνουν στον πεζό τον χώρο που του αναλογεί διάφοροι παράγοντες, όπως τα δέντρα-παρτέρια και η άναρχη ή αχρείαστη σε ορισμένες περιπτώσεις φύτευσή τους, οι κολώνες και τα ΚΑΦΑΟ.

Κομβικότερος παράγοντας όλων, βέβαια, αποτελεί η παράνομη και άναρχη πια στάθμευση αυτοκινήτων και μηχανών επάνω σε χιλιόμετρα πεζοδρομίων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των πεζών και των ευπαθών ομάδων στο οδόστρωμα, όπως και τη διάλυση των πλακών του εκάστοτε πεζοδιαδρόμου. Σε πολλούς κεντρικούς άξονες, όπως η Αναστάσεως, η Ξανθίππου, η Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, η Αετιδέων, ο παράδρομος της λεωφόρου Μεσογείων, καθώς και σε δεκάδες στενά εντός της Δημοτικής Κοινότητας, το ένα από τα δύο πεζοδρόμια έχει μετατραπεί και… με τη βούλα τα τελευταία χρόνια σε χώρο κανονικής στάθμευσης οχημάτων.

Ο Δήμος, που είναι και ο μοναδικός αρμόδιος για την επίλυση του προβλήματος, ποιεί με απόλυτη συνέπεια την νήσσαν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, αφού, κακά τα ψέματα, αυτοί που παρανομούν είναι σαφώς περισσότεροι από εκείνους που επιδιώκουν τη νομιμότητα. Τον περισσότερο κόσμο τον ενδιαφέρει να βρει μια -οποιαδήποτε- γωνιά να αφήσει το αυτοκίνητό του ώστε να πάει στον προορισμό του και όχι να… βολτάρει επάνω σε ελεύθερα πεζοδρόμια. Επομένως, οι κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία ή η -αυτονόητη- τοποθέτηση κολωνακίων, «πι», ζαρντινιέρων ή οποιουδήποτε άλλου αποτρεπτικού για στάθμευση αντικειμένου στην άκρη των ευάλωτων πεζοδρομίων μεγαλύτερο κακό θα έκανε στον κάθε Αποστολόπουλο, παρά καλό. Ας μη γελιόμαστε, άλλωστε.

Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα και δεδομένου ότι ο καθένας είναι όπως φαίνεται ελεύθερος να παρανομεί, με οποιονδήποτε τρόπο εκείνος επιθυμεί, ομάδα αγνώστων φέρεται να έχει πάρει -και εκείνη- το… νόμο στα χέρια της, με νυχτερινές καταδρομικές επιθέσεις σε σταθμευμένα επάνω σε πεζοδρόμια οχήματα. Οι μαρτυρίες κατοίκων-αναγνωστών που έχει στα χέρια του το «Μένουμε Χολαργό» είναι πλέον ικανές για του λόγου το αληθές, με αναφορά για διάφορου τύπου δολιοφθορές, όπως σκίσιμο ή ξεφούσκωμα ελαστικών, βίαιη απώθηση υαλοκαθαριστήρων, χαρακιές στο αμάξωμα κ.ά.

Εξυπακούεται πως δεν επικροτούμε τις κάθε είδους δολιοφθορές, την παρανομία, την αναρχία. Τίποτε από αυτά δεν χωρά σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Αυτονόητο πως η αδικία δεν αντιμετωπίζεται με μια άλλη αδικία. Αλίμονό μας εάν ο καθένας αποκτήσει το δικαίωμα να παίρνει το νόμο στα χέρια του. Προς το παρόν υποτίθεται πως ζούμε ακόμη σε ευρωπαϊκή χώρα, μιας προηγμένης ηπείρου.

Το σίγουρο είναι πως, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, η δράση γεννά όπως φαίνεται αντίδραση και αποκλειστικά υπεύθυνη για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι η -πανηγυρικά εκλεγμένη κατά τ’ άλλα- Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού και το ανύπαρκτο πλάνο της για το κυκλοφοριακό και την εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας στον οικιστικό ιστό.

Υπενθυμίζουμε πως το «Μένουμε Χολαργό» έχει από τη μεριά του καταθέσει και συνεχίζει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως τη μετατροπή του έτσι κι αλλιώς εγκαταλειμμένου γηπέδου της λεωφόρου Κύπρου σε υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ με την ταυτόχρονη μετεγκατάσταση του ποδοσφαίρου στο ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο της Νευροκοπίου, τη διαμόρφωση του μισού αριστερού πεζοδρομίου του παράδρομου της Μεσογείων σε νόμιμες θέσεις στάθμευσης και συνάμα ελεγχόμενες στο σύνολο του παράδρομου, την τοποθέτηση απαγορευτικών κολωνακίων ή «πι» σε όσα πεζοδρόμια απαιτείται, καθώς και την πλήρη απελευθέρωση των πεζοδρομίων από κάθε λογής εμπόδια, με διατήρηση της βλάστησης και νέες φυτεύσεις μόνο όπου πρέπει και εκεί που πρέπει.

Μανώλης Χάλκος
Εκδότης-Ιδιοκτήτης «Μένουμε Χολαργό»