Χωρίς προσωπικό και τα νηπιαγωγεία του Άνω Χολαργού

Σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης με το απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό και για τα 2ο και 3ο Νηπιαγωγεία της πόλης, σε μια υπόθεση-καρμπόν με εκείνη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού.

Στην επιστολή που κοινοποίησαν την Πέμπτη (21/11) και στα ΜΜΕ οι σύλλογοι γονέων, ο σύλλογος διδασκόντων και οι προϊσταμένες των δύο νηπιαγωγείων, αναφέρονται τα εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
2ου & 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Θέμα: «Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων»

Προς

 • Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, υπόψη υφυπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη
 • Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, κ. Αποστολόπουλο Ηλία
 • Αντιδήμαρχο Παιδείας, Τεχνικών Έργων & Ποιότητας Ζωής, κ. Τράκα Μιχάλη
 • Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού, κ. Κουκή Νίκο
 • Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κ. Πετράκη Χρήστο

Κοινοποίηση

 • Γονείς και κηδεμόνες του 2ου & 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού
 • Διευθύνσεις Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παπάγου-Χολαργού
 • Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παπάγου-Χολαργού
 • Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παπάγου-Χολαργού
 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής»
 • Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Παπάγου-Χολαργού
 • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Κυρίες και κύριοι,

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο σχολείο μας καθώς στις 9 Φεβρουαρίου 2020 λήγει η σύμβαση της υπαλλήλου γενικών καθηκόντων, η οποία απασχολείται στο σχολείο μας με 8μηνη σύμβαση μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Στο σχολείο μας η υπάλληλος γενικών καθηκόντων εκτελεί χρέη τραπεζοκόμου έχοντας λάβει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, επιβλέπει τα παιδιά κατά την πρωινή προσέλευση, συνεπικουρεί στην καθαριότητα του σχολείου κατά τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος και συμβάλλει και σε άλλες εργασίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, σύμφωνα με το καθηκοντολόγιό της.

Για το σχολικό έτος 2019-2020 ως αποτέλεσμα των αιτημάτων και ενεργειών Συλλόγων Γονέων, της Ένωσης Γονέων και των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων του Δήμου μας, ήταν η αύξηση των αιτήσεων που απέστειλε ο Δήμος για διάθεση υπαλλήλων γενικών καθηκόντων για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 10 που ήταν πέρυσι (προβλέπονταν η κάλυψη των αναγκών μόνο των Δημοτικών) σε 14 για τη φετινή χρονιά (σε σύνολο 17 σχολείων-9 νηπιαγωγείων και 8 δημοτικών).

Ωστόσο, εξαιτίας του ευκαιριακού χαρακτήρα του μέτρου στελέχωσης των σχολικών μονάδων, με δεδομένο ότι έως τώρα το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει προκήρυξη για νέες προσλήψεις και λαμβάνοντας υπόψη τη χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι την πρόσληψη, ενδέχεται ο νέος υπάλληλος που προορίζεται για τα σχολεία μας να αναλάβει καθήκοντα μετά τη λήξη της σύμβασης της υπαλλήλου που απασχολείται σήμερα.

Η καθαριότητα των σχολείων μας, εφόσον λήξει η σύμβαση της υπαλλήλου γενικών καθηκόντων χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονα μέριμνα νέας πρόσληψης, θα πραγματοποιείται μόνο μετά το πέρας του ωραρίου του ολοήμερου προγράμματος από υπάλληλο που απασχολείται με σύμβαση έργου μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επιπρόσθετα, κατεύθυνση που δίνει το υπουργείο για την διαδικασία της σίτισης (εδαφ. ια, παρ.16,κεφ. Α, άρθρο 11, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α) ως εκπαιδευτική, δηλαδή οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου προγράμματος να επιβλέπουν και να καθοδηγούν τους μαθητές με στόχο την αυτονομία τους, είναι ασαφής και στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, σχετικά με τη διατροφική αγωγή των μαθητών, υπάρχει η τροποποίηση του ΠΔ 79/2017 με το άρθρο 79, παρ. 3, Ν. 4589/2019, όπου οι Δήμοι εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία αυτή εφόσον έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, καθώς αναφέρεται ρητά πως το σχολικό συμβούλιο δύναται να εισηγείται το πλαίσιο της υλικοτεχνικής οργάνωσης της διαδικασίας του γεύματος (παρ. 11, άρθρο 11, ΠΔ 79/2017).

Για δοθεί μια μόνιμη λύση απαιτείται από το Υπουργείο να υπάρξει θεσμοθέτηση θέσεων μόνιμων υπαλλήλων στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι πρόσκαιρες λύσεις αμφιβόλου ποιότητας όπως εργολαβίες καθαριότητας.

Δεν αποδεχόμαστε ότι είναι ευθύνη των Διευθύνσεων των σχολείων ούτε των γονέων και των Συλλόγων τους, να “προσλαμβάνουν” παράνομα (χωρίς ασφάλιση και χωρίς να διευκρινίζεται ποιος έχει την ευθύνη αν κάτι τους συμβεί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους) τους εργαζόμενους που έχει υποχρέωση ο Δήμος να προσλάβει νόμιμα.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είμαστε οι πρώτοι και άμεσοι ενδιαφερόμενοι, για τα ίδια μας τα παιδιά και τους μαθητές μας, για να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Δηλαδή να υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, ασφαλή επαρκή και καθαρά κτίρια κατάλληλα εξοπλισμένα και λειτουργία των αναγκαίων υπηρεσιών τραπεζοκομίας και φύλαξης.

Δε δεχόμαστε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σχολείο μας να θεωρείται ότι για την επίλυσή τους είναι υπεύθυνοι είτε οι γονείς είτε οι εκπαιδευτικοί. Για τη λειτουργία των σχολείων υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες που με ευθύνη τους αυτά λειτουργούν ή υπολειτουργούν.

Για να μη δημιουργηθεί κανένα κενό από τη λήξη της σύμβασης της υπαλλήλου στη λειτουργία των σχολείων μας, απαιτούμε από κοινού, γονείς και εκπαιδευτικοί, από το Υπουργείο και τη Δημοτική Αρχή να προβούν έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού στα σχολεία μας και να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση, ώστε στο σχολείο μας να εξασφαλίζεται η καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και η σίτιση των παιδιών.

Οι Σύλλογοι Γονέων 2ου & 3ου Νηπιαγωγείων Χολαργού

Ο Σύλλογος Διδασκόντων 2ου & 3ου Νηπιαγωγείων Χολαργού

Οι προϊσταμένες του 2ου & 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

Χολαργός,
19/11/2019