Σώζουν ζωές και οι μαθητές Χολαργού-Παπάγου!


Ομόφωνα ενέκρινε τη Δευτέρα (11/11) το Δημοτικό Συμβούλιο τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», που εκπαιδεύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και είναι απολύτως δωρεάν, χάρη στην εθελοντική συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτών του Οργανισμού.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών/τριών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών, στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
  • Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED)
  • Πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις (πνιγμός, πνιγμονή, λιποθυμία)
  • Πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς – έλεγχος αιμορραγίας

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε ελληνικό σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σύλλογος και φορέας που δραστηριοποιείται κυρίως με παιδιά.

Το πρόγραμμα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ από την ΕΕΕΠΦ και τον ανθρωπιστικό οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και υποστηρίζεται από 600 περίπου πιστοποιημένους εκπαιδευτές του ERC, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά.

Το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει 42.416 μαθητές σε 470 σχολεία της χώρας (2016-2019).

Την περίοδο 2010-2016, πριν την εγκριτική απόφαση του ΥΠΠΕΘ, οι εκπαιδευτές του Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα παιδιά Σώζουν Ζωές κατάφεραν να εκπαιδεύσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε 100 περίπου σχολεία (σχολεία βορείου Ελλάδος και νησιών του Αιγαίου).

Βοήθησε δε να τοποθετηθούν περισσότεροι από 120 Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές σε 30 ελληνικά σχολεία αλλά και ελληνικές κοινότητες.

18 θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής επέστρεψαν στη ζωή από τους εθελοντές εκπαιδευτές, από εκπαιδευμένα παιδιά και πολίτες (2016-2019), για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τόσο μαζικά και συστηματικά.

6 μικρά παιδιά και 3 ενήλικοι σώθηκαν από πνιγμονή από ξένο σώμα, από 2 δασκάλους, 1 εκπαιδευτή και 2 έφηβες μαθήτριες.

Δεκάδες, τέλος, καταγεγραμμένα περιστατικά λιποθυμίας, τραυματισμών, εμφραγμάτων κ.ο.κ. αναγνωρίστηκαν ή αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες.