Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα δημοτικά τέλη


Αναλυτικά οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών σε Χολαργό-Παπάγου εν όψει 2020, σε αντιπαραβολή με εκείνες της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που υπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αντώνης Ρεκλείτης, Γιώργος Ρεμούνδος και η Κοινοτική Σύμβουλος Πηνελόπη Χανιά, αναφέρει:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διαιωνίζοντας τη λιτότητα για τον λαό, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω τα ισχύοντα μέτρα για το κτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία, επεκτείνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους με το πολυνομοσχέδιο που υιοθετήθηκε και συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών και των δήμων. Η σύμπλευση με αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές εκφράστηκε έμπρακτα στη διάρκεια των τριών μηνών θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Έτσι συνεχίζεται η επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού τα οποία αποτελούν άδικη φορολογία, αφού δεν αντιστοιχούν στο εισόδημα, επιβάλλονται ενώ τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά, λειτουργούν, λόγω του ενιαίου ποσοστού, ταξικά υπέρ των υψηλών εισοδημάτων και των επιχειρήσεων και αφορούν στοιχειώδη κοινωνική υπηρεσία που θα έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι δημοτικές παρατάξεις τους έχουν στηρίξει αυτό το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και το εφαρμόζουν χαρατσώνοντας με έναν πρόσθετο φόρο τον λαό.

Ο δήμος μας έχει από τα υψηλότερα τέλη για κατοικία και μικρά καταστήματα. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι μισθοί τους κατά 30%, έχουν αυξηθεί τα τετραγωνικά μέτρα λόγω της ανοικοδόμησης και των νομιμοποιήσεων με αναδρομική δεκαετή και πενταετή χρέωση, τα τέλη παραμένουν στα ύψη και τα έσοδα από τα τέλη αυξάνονται κάθε έτος φθάνοντας το 2018 τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρότεινε για το 2020 μείωση 10% σε κατοικίες και μικρές επαγγελματικές στέγες και αύξηση 40% σε επιχειρήσεις με αυξημένο όγκο απορριμμάτων και αυξημένες απαιτήσεις φωτισμού και καθαριότητας (σούπερ μάρκετ, ιδιωτικά νοσοκομεία, μεγάλες επιχειρήσεις υγείας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, μεγάλες αίθουσες εστίασης και μεγάλα κέντρα διασκέδασης).

Η πρότασή μας καταψηφίστηκε από τη διοίκηση με τις ψήφους της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Κανάκης) και των άλλων παρατάξεων της ΝΔ (Τίγκας, Τούτουζας). Μάλιστα ο δήμαρχος, πιστός στη λογική ότι ο λαός πρέπει να πληρώνει με κάθε τρόπο τους «επενδυτές», επικαλέστηκε το αμίμητο ότι τα σούπερ μάρκετ θα φύγουν από τον δήμο μας, αν αυξηθούν τα τέλη τους.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η πολιτική του δήμου για τις μειώσεις και απαλλαγές τελών σε κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του δήμου ωφελούνται μόνο 40 ΑΜΕΑ, 7 πολύτεκνοι, 11 τρίτεκνοι, 5 μονογονεϊκές οικογένειες, 6 άποροι, 1 άνεργος, δηλαδή συνολικά 70 άτομα.

Επίσης, και πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, 510 άτομα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, 366 άτομα λαμβάνουν υπηρεσίες του κέντρου κοινότητας (κοινωνικό φαρμακείο, παντοπωλείο, κ.α.), ενώ στον δήμο μας υπάρχουν αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο διαβίωσης. Ο δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα ως μέτρο ανακούφισης να αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων, όπως έχει κάνει η δημοτική αρχή των κομμουνιστών στην Πάτρα, με 4000 περίπου ωφελούμενους.

Γι’ αυτό προτείναμε για το 2020 τη μείωση ή την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και χαμηλά εισοδήματα (μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ) με αύξηση των εισοδηματικών ορίων. Αντίστοιχη πρόταση εφαρμόζεται ήδη στην Πάτρα όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από των κατοίκων του δήμου μας.

Και αυτή η πρότασή μας καταψηφίστηκε από τη διοίκηση και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Κανάκης) και τις άλλες παρατάξεις της Ν.Δ. (Τίγκας-Τούτουζας) που ψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία θα ωφελήσει ελάχιστους συνανθρώπους μας.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση σε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές είναι η παράταξη του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ενημερώνουμε για τις προτάσεις μας και παραθέτουμε σε παρένθεση την πρόταση της δημοτικής αρχής.

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ με ένα ή περισσότερα τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και είχαν συνολικό εισόδημα

  • Έως 18.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή (έως 12.000 η θέση της δημοτικής αρχής).
  • Από 18.001 έως 24.000 ευρώ, μείωση κατά 50% (μείωση κατά 50% η θέση της δημοτικής αρχής).

Το ποσό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου.

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ με τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και
είχαν συνολικό οικογενειακό εισόδημα

  • Έως 24.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή (μείωση κατά 50% η θέση της δημοτικής αρχής).
  • Από 24.000 έως 36.000 ευρώ μείωση κατά 50% (μείωση κατά 50% η θέση της δημοτικής αρχής).

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ με τέσσερα τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και είχαν συνολικό οικογενειακό εισόδημα

  • Έως 30.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή χωρίς περιορισμό εμβαδού κατοικίας (μείωση κατά 50% εφόσον η κατοικία τους είναι κάτω των 120 τ.μ. η θέση της δημοτικής αρχής).
  • Από 30.001 έως 42.000 ευρώ, μείωση κατά 50% χωρίς περιορισμό εμβαδού κατοικίας (μείωση κατά 50% εφόσον η κατοικία τους είναι κάτω των 120 τ.μ. η θέση της δημοτικής αρχής).

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ με περισσότερα από τέσσερα τέκνα των οποίων τα τέκνα είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και είχαν συνολικό οικογενειακό εισόδημα

  • Έως 30.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή χωρίς περιορισμό εμβαδού κατοικίας (απαλλαγή ανεξάρτητα από το εισόδημα εφόσον η κατοικία τους είναι κάτω των 120 τ.μ. η θέση της δημοτικής αρχής).
  • Από 30.001 έως 42.000 ευρώ, μείωση κατά 50% χωρίς περιορισμό εμβαδού κατοικίας (απαλλαγή ανεξάρτητα από το εισόδημα εφόσον η κατοικία τους είναι κάτω των 120 τ.μ. η θέση της δημοτικής αρχής).

ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ:

  • Άτομα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα ήταν έως 12.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος (μείωση 50% για εισόδημα έως 6.000 ευρώ και προσαύξηση 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος η θέση της δημοτικής αρχής) (άνεργος/η σύζυγος, τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία) και κατοικούν σε οικία (ιδιόκτητη ή μισθωμένη) έως 120 τ.μ.
  • Άτομα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα ήταν από 12.001 έως 18.000 ευρώ, μείωση κατά 50% (απόρριψη από τη δημοτική αρχή), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος (άνεργος/η σύζυγος, τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία) και κατοικούν σε οικία ιδιόκτητη ή μισθωμένη έως 120 τ.μ.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ (ανεργία μεγαλύτερη του έτους) μείωση κατά 50%.

  • Κατοικούν σε κατοικία έως 120 τ.μ. ή οποία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη.
  • Έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 7.200 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 30% (20% η θέση της δημοτικής αρχής) για κάθε προστατευόμενο μέλος (άνεργος/η σύζυγος, τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία). Η μείωση αφορά μόνο στην περίπτωση ανεργίας του ή της συζύγου και όχι στα φιλοξενούμενα τέκνα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΛΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω με συνολικό οικογενειακό εισόδημα (αφαιρουμένων των διαφόρων αυτοτελώς φορολογούμενων επιδομάτων που λαμβάνουν λόγω αναπηρίας)

  • Έως 24.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή (μείωση κατά 50% η θέση της δημοτικής αρχής).
  • Από 24.001 έως 36.000 ευρώ, μείωση κατά 50%.(έως 27.000 ευρώ μείωση κατά 50% η θέση της δημοτικής αρχής). Σε περίπτωση που το άτομο με αναπηρία ζει μόνο του και το ατομικό φορολογητέο εισόδημα είναι
  • έως 18.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή (12.000 ευρώ η θέση της δημοτικής αρχής).
  • έως 30.000 ευρώ, μείωση κατά 50%.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

O επικεφαλής Αντώνης Ρεκλείτης
Ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Ρεμούνδος
Η τοπική σύμβουλος Πηνελόπη Χανιά