Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου στη «Ρομφαία» (vid)


Πρώτος καλεσμένος της νέας εκπομπής της κορυφαίας εκκλησιαστικής ιστοσελίδας Romfea.gr με θέμα την ψαλτική τέχνη ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου.

Μία νέα εκπομπή με θέμα την ψαλτική τέχνη και παρουσιαστή τον γνωστό Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πολιούχου των Αθηνών, Γεώργιο Δεμελή, εγκαινίασε το κορυφαίο εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων, Romfea.gr.

Καλεσμένος της πρώτης εκπομπής ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις που απασχολούν συχνά τους ψάλτες, όπως το ύφος, η χρήση της τεχνολογίας, οι γυναίκες στο αναλόγιο, η πρόσφατη χειροθεσία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και άλλες.

Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου γεννήθηκε στη Θήβα το 1946. Από οικογενειακή παράδοση ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και από το 1962 ψάλλει επίσημα σε διάφορους Ιερούς Ναούς.

Είναι κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Ρωμανός ο Μελωδός, με βαθμό άριστα και Α’ βραβείο.

Διδάσκαλοί του υπήρξαν οι Γεώργιος Σταμέλος, Κωνσταντίνος Πατριαρχέας, Κωνσταντίνος Κατσούλης και Μανώλης Χατζημάρκου.

Σήμερα, είναι Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Διδάσκει Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και παραδοσιακά τραγούδια σε τρία ανεγνωρισμένα ωδεία. Αποτελεί τον ιδρυτή και χοράρχη της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών.

Συνιδρυτής και χοράρχης, επίσης, επί σειράν ετών, της πολυμελούς χορωδίας Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Βοιωτίας.

Το διάστημα 1992-2009 προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διευθύνων Σύμβουλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μορφωτικό Μουσικολογικό Ίδρυμα».

Κατά καιρούς υπήρξε διοικητικό στέλεχος ιεροψαλτικών συλλόγων αλλά και αιρετός Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας. Έχει διατελέσει μέλος Συνοδικών Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος και επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ως μονωδός ή χοράρχης έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην ελληνική και ξένη ραδιοφωνία και τηλεόραση και σε εκλεκτούς πολιτιστικούς χώρους, όπως το Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η αίθουσα Παρνασσός, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Λυρική Σκηνή, το Ηρώδειο, το θέατρο των Δελφών, το θέατρο της μικρής Επιδαύρου, το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, η όπερα της Φρανκφούρτης, Στουτγκάρδη, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Μόντρεαλ, Μαϊάμι, Πίτσμπουργκ κ.ά.

Εκτός από τις συνεργασίες του με καταξιωμένους ιεροψάλτες, έχει συνεργαστεί και με συνθέτες και μουσικούς έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Χρήστος Αηδονίδης, η Σοφία Κολλητήρη, ο Νίκος Σαραγούδας, ο Στάθης Κουκουλάρης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και πολλούς ακόμη.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται «Τα Προσόμοια», το πεντάτομο έργο με μαθήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και οι «Δοξολογίες».

Κυκλοφορούν αρκετά δικά του CD με βυζαντινούς ύμνους και δύο με παραδοσιακά τραγούδια.

Συνέθεσε μουσικοθρησκευτικά Ορατόρια, μελοποίησε ποιήματα Ελλήνων ποιητών και ωδές του Πινδάρου. Δικές του συνθέσεις αποτελούν τα Ανοιξαντάρια σε τρίτο ήχο, τα Αλληλουάρια των Αποστόλων, 30 Δοξολογίες σύντομες-αργοσύντομες (αι τερπναί), δύο σειρές λειτουργικά κ.ά. Τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, με την ανώτατη διάκριση, τον Χρυσούν Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Του απενεμήθη το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γυμναστής στο επάγγελμα και πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής, υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής φυσικής αγωγής και κατόπιν αποσπάστηκε στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, όπου επί δεκαοκτώ έτη δίδαξε το γνωστικό αντικείμενο της προπονησιολογίας του στίβου (για τις ανάγκες του οποίου συνέγραψε δύο πανεπιστημιακά βοηθήματα) και κατόπιν μεταπήδησε στο μάθημα της φιλοσοφίας του αθλητισμού, βοηθός του καθηγητού φιλοσοφίας dr. Γεωργίου Φαράντου.

Συνταξιοδοτήθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ως νέος, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και επί σειράν ετών διακρίθηκε ως πρωταθλητής Ελλάδος και διεθνής αθλητής στο σκληρό αγώνισμα του δεκάθλου.

Αργότερα, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εθνικός προπονητής στίβου της Ελλάδος και ομοσπονδιακός προπονητής της Κύπρου.

Από το 1992 ασχολείται αποκλειστικά με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, αλλά και με οτιδήποτε έχει σχέση γενικά με την ελληνική μουσική.