Ο Παπάγου στη μεγάλη οθόνη! (vid, pics)


Η αγαπημένη μας κηπούπολη κάνει πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου 2020 στους κινηματογράφους με την ήδη βραβευμένη ταινία «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της λεωφόρου Κύπρου. Η Ομπρέλα και το Μεγάλο Πάρκο Παπάγου. Η οδός Αρτέμιδος. Το θρυλικό παγκάκι με τη μαγική θέα έξω από το Τένις Κλαμπ Παπάγου και το ίδιο το Τένις Κλαμπ. Η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη απέναντι από το Δημαρχείο του Χολαργού. Και φυσικά τα μαγικά σοκάκια του Παπάγου.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα στην κινηματογραφική ταινία «Απόστρατος». Μια παραγωγή της Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, εταιρείας που ξέρει να επιλέγει σενάρια που τουλάχιστον έχουν ενδιαφέρον. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, ένας ταλαντούχος κινηματογραφιστής του οποίου η πρώτη ταινία, «Ο ξεναγός», είχε κάνει αίσθηση όταν προβλήθηκε στις αίθουσες το 2011. Και χώρος, σχεδόν αποκλειστικά, η δική μας περιοχή του Παπάγου, εκεί όπου από τη δεκαετία του ’50 στεγάζονται πολλοί αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων χάρη στην πρωτοβουλία του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου και τη θέσπιση νόμου επί κυβερνήσεως Σοφοκλή Βενιζέλου.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκουμε έναν νεαρό «αυτοδημιούργητο επιχειρηματία» (Μιχάλης Σαράντης) που παλεύει μάλλον μάταια αλλά με τόλμη με μια αντιπροσωπεία μηχανών εσπρέσο. Θα αναγκαστεί να μείνει για λίγο στο σπίτι του στρατιωτικού παππού του στου Παπάγου. Ο παππούς του, που δεν ζει πια, ήταν αγωνιστής της αντίστασης κατά των Γερμανών και αργότερα αξιωματικός του Εθνικού Στρατού.

Ο καλύτερός του φίλος (Θανάσης Παπαγεωργίου), συναγωνιστής του στην Κατοχή αλλά αργότερα κομμουνιστής (εξαιτίας του ο στρατιωτικός αναγκάστηκε να αποστρατευτεί πρόωρα), ζει στην ίδια περιοχή, σε ένα σπίτι που ο παππούς του παραχώρησε. Ανάμεσα στον εγγονό και το φίλο του παππού θ’ αναπτυχθεί μια παράξενη σχέση φιλίας, μέσα από την οποία ο νεότερος θα καταλάβει πολλά πράγματα για τα οποία δεν είχε ιδέα.

Και ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, αβίαστα και με ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό του, με μια χαλαρότητα που πραγματικά εντυπωσιάζει, θα κερδίσει το στοίχημά του, φτιάχνοντας μια ταινία που ενώ μοιάζει να αφορά το παρελθόν, αφουγκράζεται με αξιοθαύμαστο τρόπο το σήμερα.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (31/10/19-10/11/19) και κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία, εκείνο της καλύτερης ταινίας στα Βραβεία Νεότητας και του διεθνούς διαγωνιστικού στα Βραβεία Κοινού, ενώ ήταν υποψήφια και για το -κορυφαίο- βραβείο της καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Η πρεμιέρα του «Απόστρατου» πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019, στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ στους κινηματογράφους αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της για το ευρύ κοινό και φυσικά για όλους εμάς τους Χολαργιώτες και Παπαγιώτες από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020.

Σκηνοθεσία:

Ζαχαρίας Μαυροειδής

Κύριοι ρόλοι:

Μιχάλης Σαράντης (Άρης Νικολόπουλος)

Θανάσης Παπαγεωργίου (Αριστείδης «Βάσος»)

Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Ερμής)

Γιάννης Νιάρρος (Άγγελος)

Άκης Σακελλαρίου (Κυριάκος)

Ξένια Καλογεροπούλου (θεία Φανή)

Γιώτα Φέστα (Στέλλα)

Στέφανος Κοσμίδης (Σπύρος)

Κεντρικό επιτελείο:

Σενάριο:

Ζαχαρίας Μαυροειδής

Παραγωγοί:

Κώστας Κεφάλας, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος

Μουσική:

Θοδωρής Ρέγκλης

Φωτογραφία:

Ζωή Μαντά

Μοντάζ:

Στάμος Δημητρόπουλος

Σκηνικά:

Αντώνης Δαγκλίδης

Κοστούμια:

Άλκηστη Μάμαλη

Παραγωγή:

Faliro House Productions

Συμπαραγωγή:

ΕΚΚ, ΕΡΤ

Αυθεντικός τίτλος:

Απόστρατος

Διεθνής τίτλος:

Defunct

Φορμάτ:

DCP

Χρώμα:

Έγχρωμο

Χώρα παραγωγής:

Ελλάδα

Έτος παραγωγής:

2019

Διάρκεια:

100’

IMDB:

https://www.imdb.com/title/tt11199856/

Πρεμιέρα:

4 Νοεμβρίου 2019: Στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

20 Φεβρουαρίου 2020: Στους κινηματογράφους της χώρας