3η Αποστολόπουλου ή τέλος διαδρομής;


Ο Ηλίας Αποστολόπουλος δήλωσε παρών για μια τρίτη διαδοχική θητεία και το «Μένουμε Χολαργό» απαντά στο ποιος είναι τελικά εκείνος που μπορεί να κοντράρει στα ίσια τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού.

Του Μανώλη Χάλκου
Ιδρυτή & Ιδιοκτήτη του «Μένουμε Χολαργό»
Τακτικού Μέλους ΔΣ ΔΟΚΜΕΠΑ Παπάγου-Χολαργού

Στις 26 Μαΐου του περασμένου έτους (2019) ο Ηλίας Αποστολόπουλος κατέγραψε μία ομολογουμένως μεγάλη και ίσως αναπάντεχα πρόωρη νίκη. Μεγάλη διότι κατάφερε να (επαν)εκλεγεί από την α’ Κυριακή, αφήνοντας τους αντιπάλους του σχεδόν 40 (39,63) ποσοστιαίες μονάδες πιο πίσω, αναπάντεχα πρόωρη διότι αν και το μεγάλο φαβορί, εκτίμηση των περισσότερων ήταν πως ο τελικός νικητής θα κρινόταν στο β’ γύρο και όχι… μια κι έξω.

Έχοντας σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη στήριξη των ψηφοφόρων του Παπάγου (64,54%), του τοπικού ΠΑΣΟΚ (Βαλυράκης, Νικάκη, Σιαμάνης, Δημητριάδου) και του μεγαλύτερου μέρους της δεξιάς πτέρυγας του Χολαργού, ο γιος του αείμνηστου Τάσου Αποστολόπουλου δεν άφησε τελικά πολλά περιθώρια αμφισβήτησης από τους αντιπάλους του, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς την ανάγκη σύναψης μετεκλογικών συμμαχιών με την αντιπολίτευση.

Από τούτη εδώ τη γωνιά έχουμε επανειλημμένως επισημάνει πως εφόσον ένας υποψήφιος Δήμαρχος καταφέρνει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του όλα τα μεγάλα… πακέτα άντλησης ψήφων, είναι δεδομένο πως ανεξαρτήτου προσωπικού προφίλ και επίδειξης έργου θα είναι δεδομένα πάντοτε ο μεγάλος νικητής των εκάστοτε -δημοτικών- εκλογών.

Κάτι τέτοιο συνέβη -και- την 26η Μαΐου του 2019, με τον Ηλία Αποστολόπουλο να κατατροπώνει μετά τον Κώστα Τίγκα (το 2014) και το Δημήτρη Τούτουζα, επεκτείνοντας κατά τέσσερα ακόμη έτη τη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

«Πιστεύω πως ένα πρόσωπο δεν πρέπει να κάθεται πολλά χρόνια σε μια συγκεκριμένη θέση.

Ανάλογα με το έργο σου, ο κόσμος είναι που θα σε κατευθύνει είτε προς μια νέα θητεία στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στο σπίτι σου.

Σας δηλώνω, ωστόσο, ότι δεν θα είναι το επάγγελμά μου η πολιτική. Θα κάνω ένα πέρασμα από το Δήμο μας, ενδεχομένως και με μια δεύτερη θητεία, αλλά θα ήθελα να έχω το χρόνο να χαρώ και την οικογένειά μου.

Δόξα τω Θεώ, υπάρχει επαγγελματική επιχείρηση που είναι έτοιμη και που το διάστημα αυτό την τρέχει ο αδερφός μου, η οποία με περιμένει να επιστρέψω, όταν σταματήσω να ασχολούμαι με τα κοινά».

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε άλλον από τον ίδιο τον Ηλία Αποστολόπουλο. Αυτά μεταξύ άλλων είχε δηλώσει στο πρώτο Μέσο της πόλης στην παρθενική του συνέντευξη ως Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, τον Δεκέμβριο του 2014.

Τον ίδιο του τον εαυτό λοιπόν ο κ. Αποστολόπουλος ήρθε να αναιρέσει πέντε χρόνια αργότερα, με τον ισχυρό άνδρα του Δήμου να ανακοινώνει δημοσίως την κάθοδό του ΚΑΙ στις δημοτικές εκλογές του 2023, δηλώνοντας παρών για μία τρίτη διαδοχική θητεία, στο περιθώριο της κοπής της βασιλόπιτας του συλλόγου των δημοτικών υπαλλήλων.

Μόλις οκτώ μήνες μετά την επανεκλογή του, λοιπόν, ο Ηλίας Αποστολόπουλος από τη μία νιώθει την ανάγκη να διαψεύσει όσους έσπευσαν να τον… αναβαθμίσουν στέλνοντάς τον στην επόμενη Βουλή, από την άλλη έρχεται να κάνει μία προσωπική… κωλοτούμπα, βλέποντας ίσως πως μπορεί κάλλιστα πια να αποτελέσει έναν νέο Σκούρτη ή έναν νέο Ξύδη, από τη στιγμή μάλιστα που ύστερα από πέντε χρόνια παραμένει στην περιοχή χωρίς αντίπαλο.

Και εδώ γεννάται εύλογα το εξής ερώτημα: Ποιος είναι τελικά αυτός που μπορεί να κοντράρει στα ίσια τον Ηλία Αποστολόπουλο;

Απάντηση δική μας; Προς το παρόν, κανείς! Εφόσον ο 43χρονος Χολαργιώτης επιχειρηματίας εξακολουθήσει να διατηρεί στην… αυλή του τους περίφημους «ψηφομαγνήτες» του Χολαργού και του Παπάγου, συνεχίζοντας μάλιστα με τον τρόπο του να κρατά «εγκλωβισμένους» δίπλα του τους πιθανούς… δελφίνους, τότε η ιστορία του ’14 και του ’19 δεδομένα θα επαναληφθεί και το ’23, ανεξαρτήτως συνθηκών και -βασικού- αντιπάλου.

Έτσι κι αλλιώς, η κατεύθυνση των τοπικών παραγόντων χαράσσεται ως επί το πλείστον με βάση τον νικητή. Εάν ο Ηλίας Αποστολόπουλος εκπέμπει τον ίδιο αέρα νίκης παραμονές και των επόμενων εκλογών, τότε ακόμη και όσοι δικοί του θα σκέφτονται την όποια… αποσκίρτηση, θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω, όπως ακριβώς έκαναν και το 2019, προκειμένου να παραμείνουν στη… σιγουριά των έμμισθων θέσεων, έστω και ως Αντιδήμαρχοι ή Πρόεδροι Νομικών Προσώπων και Επιτροπών.

Παρ’ όλα αυτά, στην παράταξη Αποστολόπουλου υπάρχουν ορισμένα -δημοφιλή- πρόσωπα που υποτίθεται πως, τουλάχιστον στον περίγυρό τους, έχουν εκφράσει ήδη την επιθυμία τής μελλοντικής διεκδίκησης της δημαρχίας. Και δεν είναι άλλοι από τον Θανάση Βαλυράκη, το Δημήτρη Οικονόμου και το Νίκο Κουκή. Ο μεν Βαλυράκης συνεχίζει να εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, έχοντας ωστόσο σημαντικές διεισδύσεις και στο δεξιό ακροατήριο, οι δε Οικονόμου-Κουκής αποτελούν τις μοναδικές σοβαρές και υπαρκτές πιθανές υποψηφιότητες για έναν -δεξιό- Δήμαρχο προερχόμενο από την Κοινότητα Παπάγου.

Το αν θα τολμήσουν το μεγάλο βήμα σε τρία χρόνια από σήμερα παραμένει άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο το τοπικό ΠΑΣΟΚ συνεχίζει, καθαρά για λόγους εξουσίας και μόνο, να… κρύβεται στη σκιά του δεξιού Αποστολόπουλου και ο Παπάγου να μη διαθέτει υποψήφιο Δήμαρχο, ωφελημένος θα είναι διαρκώς ο νυν… καβάλα στ’ άλογο Δήμαρχος.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί έως τότε στην παράταξη Αποστολόπουλου, ενδιαφέρον υπάρχει και στο τι εξελίξεις θα δρομολογηθούν στις τάξεις της σημερινής αντιπολίτευσης.

Μιας αντιπολίτευσης μετρημένων ουσιαστικά στα δάχτυλα, αφού στην πράξη μονάχα οι Γιώργος Ανυφαντής, Παναγιώτης Δεμέστιχας (Συν-Πόλις), Μαρία Σιώτου, Νατάσσα Χαμηλοθώρη (8 Προτάσεις), Αντώνης Ρεκλείτης και Γιώργος Ρεμούνδος (Λαϊκή Συσπείρωση) είναι εκείνοι που… πονοκεφαλιάζουν καθημερινά τη Δημοτική Αρχή, με συστηματικό, σοβαρό και συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι σε Δήμαρχο και συν αυτώ.

Στις τάξεις της αντιπολίτευσης ανήκουν φυσικά και οι σημερινοί επικεφαλής συνδυασμών, Τούτουζας, Κανάκης, Τίγκας, με τους δύο τελευταίους ωστόσο να ακολουθούν κοινή πλέον πορεία με τον Ηλία Αποστολόπουλο και τον πρώτο να αποτελεί σίγουρα μια ιδιάζουσα περίπτωση.

Ο κουμπάρος του Ηλία Αποστολόπουλου, Δημήτρης Τούτουζας, αποτελεί τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως, τουλάχιστον εκείνος, σε αντίθεση με άλλους τόλμησε στις πρόσφατες εκλογές να τεθεί αντιμέτωπος του εν ενεργεία Δημάρχου και μάλιστα να καταταγεί με την πρώτη του απόπειρα δεύτερος, ανάμεσα σε έξι υποψήφιους Δημάρχους.

Ο δεύτερος γιος του κορυφαίου Έλληνα καρδιολόγου, Παύλου Τούτουζα, παρά τη βαριά ήττα της 26ης Μαΐου 2019, θεωρεί πως δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία στη διεκδίκηση της δημαρχίας. Για να φτάσει όμως έως εκεί θα πρέπει να καταφέρει να χτίσει ένα πανίσχυρο ψηφοδέλτιο, πείθοντας αυτή τη φορά περισσότερους κομβικούς τοπικούς παράγοντες να στρατευτούν μαζί του για την επίτευξη του προσωπικού του στόχου.

Τίποτα από όλα αυτά, ωστόσο, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον Ηλία Αποστολόπουλο, όσο μια πιθανή υποψηφιότητα Ανυφαντή. Ο δημοφιλέστερος Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώτος των πρώτων αιρετός του Δήμου σε αναλογία αριθμού ψήφων – αριθμού ψηφοδελτίων συνδυασμού, φαίνεται κατά κοινή ομολογία να είναι εκείνος που μπορεί να συσπειρώσει μεγάλα κομμάτια του δεξιού ακροατηρίου των δύο Κοινοτήτων, χαίροντας μάλιστα μεγάλης εκτίμησης και από σημαντικό τμήμα του -ορφανού- κεντροαριστερού χώρου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Χολαργιώτης Γιώργος Ανυφαντής αποτελεί αναμφίβολα το… next big thing του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και ίσως ο μοναδικός τοπικός παράγων που είναι σε θέση να βάλει όντως… δύσκολα στην παρέα Αποστολόπουλου, εφόσον οι συνθήκες το ευνοήσουν.

Μέχρι τότε, ο νυν Δήμαρχος μπορεί κάλλιστα να ορέγεται μια τρίτη διαδοχική θητεία, με τους Χολαργιώτες και τους Παπαγιώτες ωστόσο να είναι εκείνοι που διατηρούν σταθερά τον τελευταίο λόγο, τον οποίο και θα κληθούν να εκφράσουν ξανά στις κάλπες του Μαΐου του 2023.