Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον Υμηττό


Βοτανόκηποι, πάρκο σκύλων, υποδομή για να φορτίζουν τα κινητά τους οι περιπατητές, προσβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα, ψηφιακή πλατφόρμα πληρότητας των υδατοδεξαμενών, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που προβλέπει για τον Υμηττό το σχέδιο «11 Δήμοι, μία Αποστολή, η Αναγέννηση του Υμηττού μας».

Το σχέδιο εκπονήθηκε από το ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού) και παρουσιάστηκε προ ημερών σε πανηγυρική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι των 11 Δήμων που περιβάλλουν τον ορεινό όγκο του Υμηττού, παρόντων των υπουργών Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Στο ΣΠΑΥ μετέχουν οι 11 Δήμοι του Υμηττού, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας και Παιανίας. Κοινός άξονας των παρεμβάσεων, όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση, είναι ότι δεν αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αστικού πάρκου, αλλά στη διατήρηση και προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της άγριας πανίδας του όρους.

Ο Υμηττός απέχει 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η συνολική έκτασή του φτάνει τα 81.230 στρέμματα, το μήκος του τα 20 χλμ., ενώ η ψηλότερη κορυφή του (Εύζωνας) ανεβαίνει στα 1.026 μ. Διαθέτει περίπου 50 σπήλαια και βάραθρα, ενώ ένα βαθύ φαράγγι χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα του βουνού. Οι αρχαίοι ονόμαζαν «Μέγα Υμηττό» το βόρειο τμήμα και «Ελάσσονα ή Άνυδρο Υμηττό» το νότιο. Το βουνό έχει εξαιρετική οικολογική σημασία λόγω της βιοποικιλότητάς του.

5 άξονες

Το σχέδιο του ΣΠΑΥ κατανέμει τις παρεμβάσεις που προτείνονται για τον Υμηττό σε 5 άξονες:

  • Θωράκιση του βουνού με μέτρα συντήρησης των υποδομών αντιπυρικής προστασίας. Στον Υμηττό υπάρχουν διάσπαρτες 150 δεξαμενές, από τις οποίες πολλές δεν λειτουργούν. Το σχέδιο προβλέπει πλήρη λειτουργία των παρατηρητηρίων, των υδραυλικών συστημάτων, των αντλιοστασίων και των υδροβόλων, συντήρηση δασικών δρόμων, αναδασώσεις και αντιπλημμυρική προστασία.
  • Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Ο Υμηττός είναι ένας βοτανικός παράδεισος με περισσότερα από 600 είδη και μία μορφή άγριας ορχιδέας μοναδική στον κόσμο, φιλοξενεί μοναστήρια, εκκλησίες, βυζαντινούς πύργους, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Το σχέδιο προβλέπει πύλες εισόδου για κάθε Δήμο-μέλος του ΣΠΑΥ, ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση από όλους τους δήμους του Υμηττού. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη σύνδεσης του βουνού με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων και στο μέλλον με το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.
  • Ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης με την οργάνωση συμμετοχικών δράσεων, όπως αναδασώσεις, καθαρισμός, ποτίσματα, εξωραϊσμός, επισκέψεις σχολείων, δράσεις και παιχνίδια βουνού, τη διαμόρφωση 20 πιστοποιημένων πεζοπορικών διαδρομών 113 χλμ. και ποδηλατικών διαδρομών, τη δημιουργία πάρκου σκύλων και χώρων πικ νικ, δυνατότητα ο επισκέπτης με μια εφαρμογή να μπορεί να κατεβάσει όλες τις πληροφορίες και υποδομή να φορτίσει το κινητό του, ακόμη και να ζητήσει βοήθεια.
  • «Έξυπνος» Υμηττός με οργανωμένο σύστημα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφιακή αποτύπωση του βουνού, δασικών δρόμων, υποδομών και σημείων ενδιαφέροντος, θερμικούς ανιχνευτές έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς, ηλεκτρονικές ταμπέλες στις Πύλες Εισόδου, ψηφιακή πλατφόρμα πληρότητας υδατοδεξαμενών, αποτύπωση της στάθμης του νερού σε πραγματικό χρόνο.
  • Πολιτική προστασία και εθελοντισμός με τη συνδρομή και υποστήριξη εθελοντικών ομάδων, πυροσβεστικό εξοπλισμό, αναζήτηση χρηματοδότησης για οχήματα, καθιέρωση ετήσιας άσκησης αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς.

Μνημόνιο συνεργασίας

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την Αναβάθμιση του Υμηττού με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του και σημείωσε ότι «τα έργα και οι παρεμβάσεις στο βουνό θα γίνουν με την απαραίτητη προσοχή, καθώς το ζητούμενο είναι να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε αστικό πάρκο, γι’ αυτό και οδηγός δράσης του ΥΠΕΝ θα είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από το ΣΠΑΥ».

Οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα συνυπογράψουν με το ΥΠΕΝ το Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού, είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (ΠΟΥ), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μαίναλον, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Δίκτυο CIVINET και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Χρηματοδότηση

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών το σύνολο των δράσεων της μελέτης, την οποία στηρίζουν 11 Δήμοι που συναποτελούν το Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού, μπορεί να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Όπως εξήγησε «δεν είναι δυνατόν να φτιάχνει κανείς ένα πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα παραλείποντας την περιοχή που εκπροσωπεί 1,2 εκατ. κατοίκους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής».