ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: «Μόνη αλήθεια ότι τα σχολεία μας δεν είναι καθαρά»


Ανακοίνωση-απάντηση σε εκείνη της Δημοτικής Αρχής από την Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού, σχετικά με την πραγματική αλήθεια για την καθαριότητα στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Για πάνω από τρία χρόνια, η Ένωση Γονέων μαζί με τους Συλλόγους Γονέων της Πρωτοβάθμιας, καταθέτουν το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, με έγγραφα προς στην Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας, με ανακοινώσεις και δελτία τύπου καθώς και με τοποθετήσεις στο πλαίσιο συναντήσεων με τους αρμόδιους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, αλλά και στο πλαίσιο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας.

Αν και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν δοθεί ξεκάθαρες εξηγήσεις και περιγραφές που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό των γονιών ότι τα σχολεία μας δεν είναι καθαρά, για άλλη μια φορά εξηγούμε: τα σχολεία μας δεν είναι καθαρά γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους.

Για όποιον ξαναρωτήσει «…και γιατί αυτό είναι πρόβλημα τώρα και δεν ήταν πρόβλημα πριν από 5 χρόνια…», θα απαντήσουμε, ξανά: γιατί τα σχολεία μας κτίστηκαν για να φιλοξενήσουν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών (με τον αντίστοιχο αριθμό σε τουαλέτες), στην πορεία των χρόνων τα σχολεία μας έχουν φτάσει να φιλοξενούν σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό μαθητών (χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των εγκαταστάσεων), επιπλέον για πολλά χρόνια, οι γονείς, μη έχοντας ενημέρωση, πλήρωναν από την τσέπη τους για τον πρωινό καθαρισμό, κάτι που είναι παράνομο!

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας είναι υπαρκτό και όχι αποκύημα είτε της φαντασίας των γονιών είτε κάποιας μικροπολιτικής τακτικής, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Επί τρία συνεχόμενα χρόνια, Σύλλογοι Γονέων και Ένωση, δεν έδιναν μόνο απαντήσεις, αλλά κατέθεταν και προτάσεις σχετικά με το πως μπορεί να κινηθεί η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να καλύψει το πρόβλημα προσωρινά και με στόχο την μόνιμη λύση που ορίζουμε ως την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων. Ζητούσαμε από τον Δήμο να απευθυνθεί στο ΥΠΑΙΘ και να διεκδικήσει, σε συνεργασία με άλλους ΟΤΑ, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα. Ζητούσαμε από τον Δήμο να αιτείται μέσω τον οκτάμηνων συμβάσεων μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή βοήθεια στο τομέα της καθαριότητας των σχολείων. Επί τρία συνεχόμενα χρόνια βρίσκαμε μάτια και αυτιά κλειστά.

Σήμερα και αφού στηρίξαμε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων των 2ου Δημοτικού Χολαργού, 2ου & 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού και στις οποίες συμμετείχε ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Χολαργού, γίναμε αποδέκτες της επιστολής με θέμα «η Αλήθεια για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων», που περιέχει πληροφορίες για την αποστολή εγγράφων με θέμα την καθαριότητα των σχολείων.

Οι ημερομηνίες αποστολής τεσσάρων εγγράφων 13/1/2020 και 4,5&7/2/2020, είναι μεταγενέστερες των πρόσφατων ενεργειών και της κινητοποίησης για την διεκδίκηση της καθαριότητας στα σχολεία από Συλλόγους και την Ένωση και περιέχουν όλα τα επιχειρήματα και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τους Συλλόγους και την Ένωση.

Το γεγονός αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι Σύλλογοι και Ένωση έχοντας σαν στόχο την εξασφάλιση της σωστής καθαριότητας των σχολείων, έχουν προσφέρει στην δημοτική αρχή, τα κατάλληλα «όπλα» για να κινηθεί και αυτή με την σειρά της στο αυτονόητο, δηλαδή την διεκδίκηση της σωστής καθαριότητας για τα σχολεία του δήμου μας. Για εμάς τους γονείς αυτό σημαίνει διεκδίκηση και συνεργασία, όχι «παιχνίδι πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, η επιστολή περιλαμβάνει και την απάντηση που δόθηκε από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας, η οποία αποτελεί αυτούσια παράθεση του ΠΔ 79, άρ. 18, παρ. 3, όπου αναφέρεται ότι «…μετά την προσέλευση των μαθητών, απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο σε οποιονδήποτε δεν έχει σχέση με την λειτουργία του…». Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο η δημοτική αρχή θεωρεί ότι η αναφορά στο ΠΔ 79, αποτελεί αρνητική απάντηση. Είναι απολύτως ξεκάθαρο το ότι η είσοδος εργαζομένου με αντικείμενο εργασίας την καθαριότητα του σχολείου είναι απολύτως σχετική με την λειτουργία του σχολείου.

Από τη σχετική ενημέρωση που έχουμε για τις συναντήσεις αντιπροσωπείας Συλλόγων Γονέων τη Δευτέρα 10/2/2020 με εκπροσώπους της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και του Υπουργείου Παιδείας, ζητάμε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και άμεσα να βρεθεί λύση.

Ζητάμε:

  • Από το Υπουργείο, εάν και εφόσον χρειάζεται η έγκρισή του, να δώσει τη σχετική άδεια εισόδου στα σχολεία των υπαλλήλων του Δήμου και να νομοθετήσει ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να απαντήσει συγκεκριμένα και γραπτώς καθώς η διατύπωση του ΠΔ 79 δε χωρά άλλες ερμηνείες κάτι που προφανώς γνωρίζει η Δ/νση.
  • Από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην απόσπαση προσωπικού από την καθαριότητα και την τοποθέτησή τους στα σχολεία όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους, όπως π.χ. Δήμο Αθηναίων και Δήμο Κηφισιάς), κάτι που θα αποτελέσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα, να σταματήσει να εφευρίσκει προσκόμματα και δικαιολογίες, ενώ για την μόνιμη λύση περιμένουμε να εντείνει τις ενέργειές της προκειμένου να πεισθούν οι αρμόδιοι ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων.

Να σημειώσουμε ότι δεν θα ασχοληθούμε με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο και αποτελούν ενημέρωση για τα όσα έχει κάνει η Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της ως σήμερα, πρώτον γιατί μας είναι ήδη γνωστά και ως εκ τούτου έχουν αποτελέσει θέμα συζητήσεων και δεύτερον γιατί σε μια επιστολή με θέμα «η αλήθεια για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων», τέτοιου είδους γενικές αναφορές, αποτελούν σαφέστατα παιχνίδι πολιτικής και δεν εξυπηρετούν την επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που απαιτείται για να λυθεί το θέμα της καθαριότητας είναι βούληση.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ