Και το 5ο Δημοτικό κατά του Αποστολόπουλου


Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την ελλιπή καθαριότητα στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου και από τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, οι οποίοι δίνουν ραντεβού μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους Γονέων στη συγκέντρωση κατά της Δημοτικής Αρχής το πρωί της Δευτέρας (3/2) έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Χολαργού για την έλλειψη καθαριότητας στο σχολείο της οδού Σαρανταπόρου:

«Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, εκφράζουμε την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη έλλειψη καθαριότητας στο σχολείο μας κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (πρωινή καθαριότητα), όταν δηλαδή τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους βρίσκονται σε αυτό.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η οποία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού προσωπικού, οφείλεται στην απουσία μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στο σχολείο. Η σχολική καθαρίστρια που καλύπτεται από τη χρηματοδότηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, βάση της σύμβασής της, αναλαμβάνει εργασία κατά το σχόλασμα των μαθητών του κλασσικού ωραρίου και πριν από την έναρξη του Ολοήμερου. Έτσι όμως οι τουαλέτες και οι κοινόχρηστοι χώροι του σχολείου, είναι από το πρώτο ακόμα διάλλειμα βρώμικοι.

Αυτήν την κατάσταση, η δημοτική Αρχή – η οποία είναι υπεύθυνη για το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία – δεν έχει επιδείξει βούληση να την αντιμετωπίσει οριστικά.

Από τον Μάιο 2017, το παραπάνω πρόβλημα αντιμετωπίζεται περιστασιακά, με την ανά περιόδους απασχόληση υπαλλήλου γενικών καθηκόντων στο Σχολείο μας, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ. Ωστόσο το πρόγραμμα απασχόλησης του υπαλλήλου αυτού στο σχολείο μας έχει λήξει από τον Δεκέμβριο 2019. Έκτοτε το σχολείο βρίσκεται και πάλι χωρίς πρωινή καθαριότητα.

Κανείς δε δικαιούται να πει ότι δε γνωρίζει.

Τόσο φέτος, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, ο Σύλλογός μας έχει θέσει το σοβαρό αυτό θέμα επανειλημμένα στη δημοτική Αρχή, ζητώντας την οριστική λύση του με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στο σχολείο.

Η πιο πρόσφατη ενέργειά μας ήταν στις 22.1.2020, όταν καταθέσαμε κοινό αίτημα του Συλλόγου Γονέων και της Διευθύντριας του Σχολείου. Για το αίτημά μας αυτό δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Το ίδιο θέμα είχαμε θέσει στους εκπροσώπους του δήμου που ήταν παρόντες στο σχολικό συμβούλιο στις 16.1.2020.

Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί και ζητήσει να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της πρωινής καθαριότητας. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 18.4.2018, ύστερα από αίτημα το οποίο είχαν υπογράψει 167 γονείς μαθητών του σχολείου μας. Την ίδια χρονιά, στις 18.1.2018, με αίτημα που συνυπογράφαμε ο Σύλλογος Γονέων και η Διευθύντρια του Σχολείου, είχαμε θέσει πάλι το ζήτημα. Το 2017, Σύλλογοι Γονέων είχαμε διεκδικήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πρωινής καθαριότητας στα Σχολεία. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν λάβει και άλλοι Σύλλογοι Γονέων σχολείων του Δήμου μας, ενώ και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Παπάγου Χολαργού, έχει στηρίξει και με δικές της πρωτοβουλίες το αίτημα της πρωινής καθαριότητας.

Επιτέλους! Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να ζητάμε και να συζητάμε τα αυτονόητα: Καθαρά σχολεία, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας! Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο ο αρμόδιος για ζητήματα καθαριότητας των σχολείων, δηλαδή ο Δήμος, να αφήνει τα παιδιά μας εκτεθειμένα στους κινδύνους που ελλοχεύει η έλλειψη καθαριότητας, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις. Πώς να το εκλάβουμε, αν όχι ως εμπαιγμό, το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας προωθεί εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για την προστασία από την εξάπλωση της γρίπης, στην οποία ορίζονται μέτρα καθαριότητας των σχολικών χώρων τα οποία δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν χωρίς μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία; Δεν γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν υπάρχει πρωινή καθαριότητα σε πολλά δημόσια σχολεία; Πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει;

Θεωρούμε την υγεία των παιδιών μας εξαιρετικά πολύτιμη και την απαίτηση για την προστασία της δίκαιη και αυτονόητη. Ζητάμε να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο ζήτημα της πρωινής καθαριότητας του σχολείου μας. Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ευκαιριακά, πρόχειρα και με γνώμονα το κόστος. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και δεν θα επιτρέψουμε να μπαίνουν σε κίνδυνο.

Μας προκαλεί αποτροπιασμό η αντιμετώπιση των αιτημάτων Συλλόγων Γονέων άλλων σχολείων από τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, ο οποίος έφτασε σε σημείο να επιστρατεύσει την αστυνομία για να “κάνει συστάσεις” στους γονείς που διατυπώνουν τα αιτήματά τους!

Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερο βαρύτητα στην αντιμετώπιση της έλλειψης καθαριότητας στα σχολεία και όχι να στοχοποιεί και να αντιμετωπίζει ως εχθρούς τους γονείς που διεκδικούν λύσεις. Όσο υπάρχουν προβλήματα, οι γονείς θα διεκδικούμε να λυθούν. Αυτό είναι το καθήκον μας. Ας πράξουν και οι αρμόδιοι το δικό τους.

Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, αφού αφήσουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, θα είμαστε στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ».