«Μπούκαρε» στο Δημαρχείο το γονεϊκό κίνημα (pics)


Απών ο Δήμαρχος, για εμπαιγμό κατηγορούν τους παρόντες Τράκα-Πατσαρίση οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων | Και ανοιχτή επιστολή των γονέων προς δημότες και κατοίκους για την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων

Αναλυτικά:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων από το 2ο Δημοτικό, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 3ο Νηπιαγωγείο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, καθώς και εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού, πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Χολαργού με αίτημα να δοθεί άμεση λύση και να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό για τις αναγκαίες υπηρεσίες των σχολείων.

Η συνάντηση των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τράκα και την αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πατσαρίση, καθώς ο Δήμαρχος επικαλέστηκε άλλη υποχρέωση.

Οι Σύλλογοι Γονέων εκθέσαμε για άλλη μια φορά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία από την έλλειψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και καταγγείλαμε για άλλη μια φορά την επιχείρηση φίμωσης και εκφοβισμού εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Τονίσαμε ιδιαίτερα τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένα τα παιδιά μας, καθώς οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέχονται στο τέλος του σχολικού ωραρίου, με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι τουαλέτες και άλλοι χώροι να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες παιδιά.

Επισημάναμε ότι πρόκειται για εμπαιγμό σε μια περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις, το Υπουργείο Παιδείας εκδίδει εγκυκλίους για την ανάγκη επιμελούς καθαριότητας των σχολείων και ταυτόχρονα δεν έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας από τους αρμόδιους φορείς.

Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η Δημοτική Αρχή εμπαίζει και δεν επιδιώκει να λυθεί το πρόβλημα.

  • Σχετικά με τις ενέργειες που επικαλέστηκε ο κ. Αντιδήμαρχος ότι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, επιμένοντας μάλιστα ότι ο Δήμος εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του με τη σύναψη συμβάσεων με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που αφορούν την καθαριότητα μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου, οι Σύλλογοι ζητήσαμε τα σχετικά έγγραφα χωρίς αυτά να μας προσκομιστούν.
  • Σχετικά με το ερώτημα που του έχει τεθεί εδώ και μήνες για το αν έχει εξετάσει τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων της καθαριότητας του Δήμου στα σχολεία, διαπιστώσαμε από εργαζόμενους του Δήμου (που τυγχάνει να είναι και γονείς των σχολείων μας) ότι δεν έχουν ερωτηθεί.
  • Σε αναφορά διάταξης που προβλέπει τη μετακίνηση υπαλλήλων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως πραγματικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα σχολεία μας από την έλλειψη καθαριότητας, απαντήθηκε ότι η διάταξη δεν αφορά τα σχολεία καθώς απαιτείται ειδική άδεια, χωρίς να πάρουμε απάντηση για το ποιος έχει την ευθύνη να εκδώσει αυτή την άδεια. Ενώ οι ισχυρισμοί ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται κατέρρευσαν όταν αναφέρθηκαν παραδείγματα άλλων Δήμων που προχωρούν σε αυτή την πρακτική, καθώς και αντίστοιχα παραδείγματα στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού.
  • Στο ερώτημα γονέων «τι μας προτείνει η Δημοτική Αρχή να κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα», λάβαμε την απάντηση από τον κ. Αντιδήμαρχο ότι θα μας συμβούλευε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τους κινδύνους ώστε να είναι πιο προσεκτικά (!!!), απάντηση που δικαίως εξόργισε τους γονείς και δέχτηκε την κατακραυγή τους.
  • Στις επικλήσεις ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να λύσει η Δημοτική Αρχή το πρόβλημα, δε λάβαμε απάντηση ποιο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τα σχολεία να μην έχουν το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου και τις άλλες υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια μας τα παιδιά.
  • Στις αναφορές ότι ακόμα και η λύση που προκρίνει η Δημοτική Αρχή για ανάθεση της καθαριότητας στις εργολαβίες (η οποία παραδέχθηκε ότι έχει νομικά κωλύματα και δεν είναι άμεση εφαρμόσιμη) και ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, δεν πήραμε απάντηση για την αναφορά του κ. Δημάρχου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η λύση αυτή επιλέγεται ως η πιο φθηνή και για όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά του Δήμου, απομακρύνοντας ουσιαστικά την ανάγκη να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας απαιτήσαμε:

1) Να μας προσκομίσει η Δημοτική Αρχή όλα τα έγγραφα από τις ενέργειες που έχει κάνει για την επίλυση του προβλήματος.

2) Να μας απαντήσει εγγράφως, ως οφείλει και είναι υποχρεωμένη, στα αιτήματα που έχουν αποστείλει οι Σύλλογοί μας.

3) Να αναλάβει την ευθύνη να απευθυνθεί, μαζί και με άλλους Δήμους, στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

4) Να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα έστω και με την προσωρινή λύση μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου στα σχολεία και να πιέσει για την επιτάχυνση των προσλήψεων από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Έπειτα από την πίεση που άσκησε η διαμαρτυρία μας, ο κ. Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου στα σχολεία και ότι αύριο Τρίτη 04/02/2020 θα μας απαντήσει.

Είμαστε σε αναμονή για την αυριανή απάντηση του κ. Αντιδημάρχου για άμεση προσωρινή λύση με την τοποθέτηση υπαλλήλων της καθαριότητας του Δήμου στα σχολεία.

Δεν είμαστε μόνοι μας! Τα αιτήματά μας στηρίζει η Ένωση Γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής» και καλούμε και άλλους φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Σε περίπτωση που δε λάβουμε ικανοποιητική απάντηση θα εντείνουμε τις δράσεις μας με κάθε πρόσφορο μέσο, μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων πραγματοποίησαν ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας στη λαϊκή αγορά στη γειτονιά των σχολείων μας με ανακοίνωση που σας επισυνάπτουμε.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού
2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού
3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

Χολαργός
3/2/2020

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ & ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Πήραμε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα των 2ου-3ου Νηπιαγωγείων και 2ου Δημοτικού Σχολείου στη 17ης Νοεμβρίου.

Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί ως φορολογούμενοι δημότες και κάτοικοι, ως συγγενείς, φίλοι, παππούδες και γιαγιάδες παιδιών σε σχολεία του Δήμου μας, θέλετε όπως και εμείς να έχετε πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Ως φορολογούμενοι γονείς και εμείς θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν καθαρά σχολεία, ασφαλή κτίρια, υγιεινό περιβάλλον, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, άλλες υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και στα Δημοτικά σχολεία δεν υπάρχει προσωπικό για την καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ενώ στα Νηπιαγωγεία η σύμβαση της υπαλλήλου που απασχολείται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ λήγει τις επόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι, σε μια περίοδο που υπάρχει και έξαρση ασθενειών και της γρίπης, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών μας.

Ανάλογα προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας και με τις υπηρεσίες τραπεζοκομίας και φύλαξης.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την κατάσταση για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας έχουν καταγραφεί και από την Υγειονομική Υπηρεσία στα Δημοτικά Σχολεία έπειτα από κλήση για έλεγχο που έγινε από Σύλλογο Γονέων.

Από την αρχή της χρονιάς, με την υποστήριξη της Ένωσης Γονέων του Δήμου μας, οι Σύλλογοί μας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος από τους αρμόδιους, έχουμε αναγκάσει τη Διοίκηση του Δήμου να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος καθώς και το ότι αποτελεί δική τους ευθύνη η επίλυσή του παρά την αρχική τους τοποθέτηση ότι είναι μία συνηθισμένη κατάσταση την οποία μπορούν να επιλύουν οι γονείς πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Ωστόσο, στο αίτημά μας για μόνιμη και οριστική λύση και στις ενέργειες των Συλλόγων μας αντιμετωπίζουμε την εχθρική στάση της Δημοτικής Αρχής που προσπαθεί να φιμώσει τους Συλλόγους και να εκφοβίσει τους γονείς καταφεύγοντας ακόμα και στην Αστυνομία.

Η λύση που προτείνει και προωθεί τώρα η Διοίκηση του Δήμου για την είσοδο εργολάβων καθαριότητας στα σχολεία, πέρα από την ασάφεια για το χρόνο έναρξης της, δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα αλλά απομακρύνει από την οριστική επίλυσή του καθώς, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/1/2020, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι την επιλέγουν για όσο αντέχουν τα οικονομικά του Δήμου και ως φθηνότερη επιλογή.

Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας και το δικαίωμα που έχουν να βρίσκονται σε καθαρά και ασφαλή σχολεία, να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους, οι όποιες υπηρεσίες να παρέχονται με ημερομηνία λήξης και στο τέλος να καλούνται και πάλι οι φορολογούμενοι γονείς να εκβιάζονται ώστε να βρουν λύση.

  • Ζητάμε μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα στα σχολεία μας.
  • Δηλώνουμε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τη λύση αυτή προς κάθε αρμόδιο φορέα.
  • Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου να πράξει το ίδιο.

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων

2ου & 3ου Νηπιαγωγείων Χολαργού
2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού