ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Αγαμέμνονος


Η οδός Αγαμέμνονος, αφιερωμένη στον μυθικό βασιλιά των Μυκηνών, αποτελεί μία από τις 11 οδούς του Χολαργού η ονομασία της οποίας προέρχεται από την ελληνική μυθολογία.

Η πρώτη κατ’ αλφαβητική σειρά οδός του Χολαργού βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, πολύ κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων, ενώ, αν και μικρή σε μήκος (εκτείνεται από Μιλτιάδου έως Βεντούρη), τυγχάνει να φιλοξενεί ορισμένα καταστήματα της τοπικής αγοράς καθώς και το πολυλειτουργικό κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων το ΚΑΠΗ και τα δημοτικά πολυϊατρεία.

Αγαμέμνων:

Μυθικός βασιλιάς των Μυκηνών, γιος του Ατρέως και της Αερόπης, κόρης του Μίνωος. Κατ’ άλλη εκδοχή ήταν γιος του Πλεισθένους και της Αερόπης, επειδή όμως πέθανε νωρίς ο πατέρας του, τον ανέθρεψε ο θείος του (αδελφός του πατέρα του) Ατρεύς και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται Ατρείδης και όχι Πλεισθενίδης.

Ήταν σύζυγος της Κλυταιμνήστρας, πατέρας της Ιφιγένειας, του Ορέστη και της Ηλέκτρας και αδερφός του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου. Ως αρχιστράτηγος των Ελλήνων κατά την εκστρατεία εναντίον της Τροίας, αναγκάστηκε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος, ώστε να μπορέσουν τα πλοία να ξεκινήσουν από την Αυλίδα.

Στην Τροία ήρθε σε σύγκρουση με τον Αχιλλέα εξ αιτίας της Χρυσηίδος, κόρης του Χρύση, ιερέα του Απόλλωνος, την οποία εξαναγκάστηκε να αποδώσει στον πατέρα της και αντί γι’ αυτήν πήρε από τον Αχιλλέα τη Βρισηίδα. Μόλις γύρισε από την Τροία τον σκότωσε η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και ο εραστής της Αίγισθος. Το θάνατό του εκδικήθηκαν αργότερα ο Ορέστης και η Ηλέκτρα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ένα μύθο, η Κλυταιμνήστρα δεν ήθελε το γάμο με τον Αγαμέμνονα, γιατί αυτός σκότωσε τον πρώτο σύζυγό της, Τάνταλο, γιο του Ακέστου, υποχώρησε όμως γιατί επέμενε ο πατέρας της, Τυνδάρεως. Ιερό του Αγαμέμνονος υπήρχε στις Αμύκλες (όπου σώζονται ερείπιά του).

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)