ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Αγίας Τριάδος


Ποιο ήταν το προηγούμενο όνομα της οδού; Πότε πήρε τη σημερινή της ονομασία; Συνέχεια στα οδωνυμικά του Χολαργού με τη μία από τις έξι οδούς της πόλης με ονομασία θρησκευτικής προέλευσης.

Πρόκειται για μία μικρή οδό, που ξεκινά από την πλατεία του ομώνυμου ενοριακού ναού του Άνω Χολαργού και καταλήγει στην οδό 17ης Νοεμβρίου.

Η οδός πήρε το όνομα αυτό από την παρακείμενη εκκλησία της Αγίας Τριάδος Χολαργού.

Η εκκλησία, που θεμελιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1971 από τον τότε Επίσκοπο Βρεσθένης και τέως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο, άρχισε να κτίζεται το 1971 σε σχέδια του αρχιτέκτονα-ακαδημαϊκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και ξεκίνησε να λειτουργείται το 2001 (στο μεταξύ διάστημα το εκκλησίασμα της ενορίας, η οποία είχε αποσπαστεί το 1965 από την ενορία της Φανερωμένης, εξυπηρετείτο για τα θρησκευτικά του καθήκοντα στον ισόγειο χώρο της εκκλησίας, που είχε εσπευσμένα ανεγερθεί).

Τα θυρανοίξια του σημερινού ναού πραγματοποιήθηκαν στις 6 Απριλίου 2002, από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλο.

Στον ελεύθερο χώρο, στον οποίο κτίστηκε η εκκλησία, υπήρχε παλαιότερα μία δεξαμενή, κατασκευασμένη στα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής, 1941-44, η οποία εχρησιμοποιείτο για το πότισμα των γύρω κήπων κ.λπ. Εκεί κτίστηκε και η πρώτη μικρή εκκλησία της Αγίας Τριάδος με το μεταλλικό καμπαναριό. Αργότερα ο χώρος πήρε την ονομασία πλατεία Πλαστήρα και σήμερα χαρακτηρίζεται ως πλατεία Αγίας Τριάδας.

Η οδός Αγίας Τριάδος λεγόταν παλαιότερα οδός Κερκύρας, από το ωραίο νησί του Ιονίου. Όταν αργότερα κτίστηκε η εκκλησία πήρε το σημερινό της όνομα.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)