Σε οδό Κορέας (ή Σεούλ) μετονομάζεται η οδός Καρναβία


Ύστερα από σχετικό αίτημα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας.

Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 28085/2019 αίτημά της διατύπωσε στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού την πρόταση μετονομασίας της οδού Καρναβία στου Παπάγου σε «Οδό Κορέας (ή Σεούλ)», με διατήρηση παράλληλα της ονομασίας «Οδός Καρναβία» της εν λόγω οδού.

Βάσει της σχετικής εγκυκλίου, υπ. αριθμ. 6 του Υπουργείου Εσωτερικών, με αρ. πρωτ. 8257/3-2-2020, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται αρχικά να αποφασίσει για την αναγκαιότητα ή μη της μετονομασίας της οδού. Στη συνέχεια και για την ολοκλήρωση της μετονομασίας, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποιείται στο οικείο Συμβούλιο Κοινότητας το οποίο καλείται να εισηγηθεί σχετικά προς την Επιτροπή του άρθρου 8 του ν. 3463/2006.

Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία είναι δεσμευτική, διαβιβάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και καλείται να λάβει την τελική απόφαση, υποδεικνύοντας και τις απαιτούμενες ενέργειες για τη μετονομασία της οδού.

Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας, η Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού έκρινε ότι συντρέχει λόγος μετονομασίας (διπλής ονομασίας) της οδού, η οποία περνάει μπροστά από το Ηρώο Ελλήνων Πεσόντων του Κορεατικού Πολέμου.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Δημοκρατία της Κορέας στη μετονομασία της οδού είναι ότι τη συνδέει με την 70ή επέτειο από την Έναρξη του Κορεατικού Πολέμου και με την 60ή επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Κορέας.

Στον Κορεατικό Πόλεμο συμμετείχαν ως γνωστόν 10.581 Έλληνες πολεμιστές, έπεσαν τιμητικά στο πεδίο της μάχης 195, ενώ 610 επέστρεψαν στην πατρίδα τραυματίες.

Σημειώνεται ότι η Δημοκρατία της Κορέας ανήγειρε Μνημείο στην πόλη Yeoju (Γιότζου), στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 195 Ελλήνων πεσόντων και επιπλέον τα ονόματα των Ελλήνων Πεσόντων του Πολέμου της Κορέας βρίσκονται αναγεγραμμένα και εντός του Πολεμικού Μουσείου της Κορέας στη Σεούλ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες, αλλά και ως αναγνώριση της σημασίας, της τιμής, αλλά και της σπουδής που κάθε χρόνο αποδίδει η Δημοκρατία της Κορέας με τις ενέργειές της στο ετήσιο μνημόσυνο που διενεργείται στο Ηρώο της οδού Καρναβία για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Πόλεμου της Κορέας, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έκρινε αναγκαία τη μετονομασία της οδού, λόγω των παραπάνω και βάσει της σχετικής αίτησης της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να υπερψηφιστεί κατά τη δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020.