ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ: «Να αποδοθεί χωρίς καθυστερήσεις στους κατοίκους»


Θέση πήρε ως προς την πρόσφατη συνάντηση των Δημάρχων Παπάγου-Χολαργού, Αθηναίων και Ζωγράφου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Αξιολογώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν, η Γραμματεία των συλλόγων και φορέων που υπερασπίζονται το χώρο αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι «εάν υπάρξει η πολιτική βούληση, ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της Αθήνας, ο “πνεύμονας” στο κέντρο της πόλης, θα αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης ως Μητροπολιτικό Πάρκο, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Αναλυτικά η σχετική παρέμβαση:

«Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή θεωρεί ως θετικό γεγονός τη συνεργασία των Δήμων Αθηναίων, Χολαργού-Παπάγου και Ζωγράφου με στόχο την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ΜΠΓ). Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι και η συνάντηση των τριών Δημάρχων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και τοποθετήθηκε δημόσια σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν το Πάρκο. Συμφωνούμε με την παραδοχή του Υπουργού: ότι πρέπει γρήγορα να γίνει η ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), άλλωστε εμείς λέμε ότι έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Γρήγορα θα πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα βήματα για την ολοκλήρωση και κύρωση της (ΣΜΠΕ).

Το ίδιο, πρέπει άμεσα να προωθηθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, το οποίο όμως θα είναι σύμφωνο και δεν θα ανατρέπει τις διατάξεις του προηγούμενου ΠΔ 187/Δ/2011. Η μη τοποθέτηση του Υπουργού για τα ζητήματα της ΕΠΟ και της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ) προκαλεί ερωτηματικά και αμφιβολίες. Πρέπει να εξηγηθεί γιατί δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις, οι οποίες διέπουν και θεσμοθετούν το ΜΠΓ και δεν επιτρέπουν τη χωροθέτηση σε αυτό χρήσεων ετερόκλητων και ασύμβατων όπως τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και την εγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και γιατί δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων εντός του πυρήνα του ΜΠΓ.

Ερωτηματικά ακόμη προκαλεί η έκφραση “καινούριο Πάρκο Γουδή”. Υπάρχει η βούληση εφαρμογής όλου του θεσμικού πλαισίου (Μελέτες, νόμοι, Προεδρικό Διάταγμα, Σχέδιο Γενικής Διάταξης) ή υπονοείται η ανατροπή του; Λείπει τυχαία η λέξη Μητροπολιτικό; Γιατί επιλέγεται η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενώ το ΠΔ187/Δ/2011 προέβλεπε Σχέδιο Γενικής Διάταξης το οποίο έχει παραδοθεί στον ΟΡΣΑ από το2012; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον βάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου θα αποτελέσει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης.

Τέλος μας προκαλεί εντύπωση ακόμη και σήμερα, μετά από τόσους αγώνες μελέτες και συνεννοήσεις, η παραδοχή ότι δεν θα είναι εύκολη η πορεία υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Εάν υπάρξει η πολιτική βούληση, ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της Αθήνας, ο “πνεύμονας” στο κέντρο της πόλης, θα αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης ως Μητροπολιτικό Πάρκο, χωρίς άλλες καθυστερήσεις

Ζητούμε από τον Δήμο Αθηναίων, για πολλοστή φορά, να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, όπως περιγράφονται με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του αρ.522/6-3-2014 και 686/25-6-2015. Άμεσα να συγκροτηθεί η ομάδα εργασίας (15η πρόταση της 522/14ΑΔΣ)».