ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Δεν πείθουν κανέναν οι κωλοτούμπες Αποστολόπουλου»


«Στάση ευθύνης ενός οργάνου της Τοπικής Διοίκησης δεν είναι να αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας ή να στοιχίζεται πίσω από αντιλαϊκές πολιτικές. Απαιτείται να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του και να αρθρώσει λόγο διεκδικητικό» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (20/3) η «Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου-Χολαργού».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων και καλεί το λαό της πόλης να συμβάλει στην αιμοδοσία, καθώς οι ανάγκες αίματος λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι αυξημένες και η έλλειψη σε όλη τη χώρα είναι δραματική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού τοποθετείται με προσοχή, με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητα απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της υγείας και την προστασία των εργαζομένων. Αυτό που απαιτείται, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας, που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Ωστόσο, ο βασικότερος παράγοντας προστασίας της δημόσιας υγείας είναι η δυνατότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες. Οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος ήταν γνωστές πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Η αγωνία του λαού είναι εύλογη. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο έδαφος που κληρονόμησε από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τεράστια κενά δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Τα «πολεμικά» ανακοινωθέντα είναι κενά γράμματα όσο δεν στελεχώνεται ο «στρατός» με έμψυχο δυναμικό (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και όσο δεν εξοπλίζεται με όπλα (100 κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά, ιατρικό υλικό, μέσα ατομικής προστασίας). Στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη τα αιτήματα των υγειονομικών. Δεν αρκούν τα παλαμάκια.

Τα καλέσματα για συναίνεση στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική ουσιαστικά αφορούν τους εργαζόμενους, το λαό, καλώντας μας να δεχτούμε να ξαναπληρώσουμε. Η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν γνωστή. Λόγω της πανδημίας αυτή ενισχύεται και κάνει πιο πιθανή την εκδήλωση νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. 41.000 απολύσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, αβεβαιότητα, απειλές και προειδοποιήσεις απληρωσιάς. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Στάση ευθύνης λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, ενός οργάνου της Τοπική Διοίκησης δεν είναι να αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να στοιχίζεται πίσω από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Απαιτείται να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του και να αρθρώσει λόγο διεκδικητικό.

Χαρακτηρίζουμε επικίνδυνη την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων. Αρνήθηκε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και όλων των φορέων της εκπαίδευσης για να καλύψει προσωρινά-εκτάκτως την πρωινή καθαριότητα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικά στο συγκρότημα της 17ης Νοέμβρη η κατάσταση, λόγω έλλειψης προσωπικού, απειλεί την υγεία των μαθητών.

Δεν πείθουν κανέναν οι κωλοτούμπες του Δημάρχου. Από τη θέση ότι μόνιμη και φθηνή λύση στην καθαριότητα των σχολείων είναι τα ιδιωτικά συνεργεία, δηλαδή τα δουλεμπορικά, κάτω από την πίεση των γονιών για να ξεφορτωθεί την ευθύνη, στις 5 Φλεβάρη υποβάλλει στην ΚΕΔΕ πρόταση για νομοθετική πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Από τότε βέβαια καμία ενημέρωση καμία εξέλιξη για την λύση του προβλήματος. Στις ελληνικές καλένδες…

Μέχρι που ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και τα σχολεία έκλεισαν.

Ενημερωθήκαμε ότι σε εργαζόμενους των παιδικών σταθμών του δήμου που έχουν κλείσει, αρνήθηκαν να τους δώσουν την άδεια ειδικού σκοπού που ζήτησαν για να φροντίσουν τα ανήλικα παιδιά τους, επειδή τάχα μου δεν δικαιούνται κανονική άδεια(!). Με άμεση παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον Δήμαρχο πήραμε την δέσμευση ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα όπως και έγινε.

Ενημερωθήκαμε ότι τα συσσίτια των εκκλησιών σταμάτησαν και ότι το κοινωνικό παντοπωλείο και τα πολυϊατρεία έχουν ατονήσει την λειτουργία τους για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Η δημοτική υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από επιλογή της δημοτικής αρχής υποβαθμισμένη και χωρίς προσωπικό παρά τις τεράστιες ανάγκες. Ο Δήμος πρέπει να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για να εξασφαλιστεί η ασφαλής παραγωγή γευμάτων (αξιοποίηση των μαγειρείων των παιδικών σταθμών) όχι μόνο για τους σιτιζόμενους του Δήμου όπως ήδη γίνεται, αλλά για όλους όσους έχουν ανάγκη. Να εξασφαλιστεί η διανομή τους στα σπίτια δικαιούχων ή η ασφαλής παραλαβή τους από κατάλληλα σημεία.

Για τις ευάλωτες ομάδες να εξασφαλιστούν τα είδη του κοινωνικού παντοπωλείου και υλικά προστασίας όπως αντισηπτικά.

Με παρέμβαση στην κυβέρνηση να δοθεί λύση στην συνταγογράφηση των φαρμάκων των χρόνιων παθήσεων χωρίς να χρειάζεται οι ευάλωτοι συμπολίτες μας να επισκέπτονται χώρους συγχρωτισμού με παράταση των συνταγών. Να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή στο κοινωνικό φαρμακείο για την εξασφάλιση των φαρμάκων ευπαθών ομάδων.

40 χιλιάδες έκτακτο κονδύλι στήριξης του Δήμου από το υπ. Εσωτερικών (όσα και τα χρήματα για το μάζεμα των νεραντζιών!) είναι ψίχουλα για να στηριχτούν στοιχειωδώς με έκτακτο προσωπικό και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα και οι δομές στήριξης ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Τέλος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για κάλυψη των αναγκών σε αίμα, καλούμε τον λαό της πόλης να συμβάλει στην αιμοδοσία καθώς οι ανάγκες αίματος, λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, είναι αυξημένες και η έλλειψη σε όλη τη χώρα είναι δραματική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Απαιτούμε:

1. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και να γίνει 24ωρη η λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι τα Πολυϊατρεία και το Τοπικό Ιατρείο (πρώην ΙΚΑ) στην πόλη μας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

2. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

3. Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς), μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά). Δωρεάν διάθεση στους εργαζόμενους στο Δήμο.

4. Απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και στα δημοτικά μηχανήματα και οχήματα (π.χ. απορριμματοφόρα κ.α.) σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εργασίας.

5. Γκισέ με τζάμι σε όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης με το κοινό.

6. Πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους: Νοσούν, αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης, καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους ή παραμένουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του
προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

7. Να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων. Αυστηροί έλεγχοι της ρήτρας διατήρησης θέσεων εργασίας.

8. Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το Δώρο του Πάσχα.

9. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

10. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς το Δημόσιο, το Δήμο, τις Τράπεζες, ΔΕΚΟ.

11. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

12. Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Καλούμε το λαό, τους εργαζομένους, την νεολαία και στην πόλη μας να μην σιωπήσουν, να μην βάλουν σε καραντίνα τις ανάγκες τους και να μην τρομοκρατηθούν μπροστά σε αυτά τα γεγονότα. Να αντισταθούν στην προσπάθεια κεφαλαίου, κυβέρνησης να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσουν αντεργατικά μέτρα. Να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους σε κάθε τέτοια προσπάθεια

Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή…
ΤΗ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ!

www.lspapxol.gr
lspapxol@gmail.com