ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Αναστάσεως


Κομβικότατος δρόμος, όχι μόνο του Χολαργού, αλλά και του Παπάγου, η οδός Αναστάσεως, πέρα από βασική έξοδο στη λεωφόρο Μεσογείων, αποτελεί από το 2003 και μία από τις ομώνυμες εξόδους της Περιφερειακής Υμηττού της Αττικής Οδού.

Γνωστότερη και ως συνοριακός δρόμος ανάμεσα στις δύο Δημοτικές Κοινότητες Χολαργού και Παπάγου, η Αναστάσεως ξεκινά ουσιαστικά από το βουνό ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης και καταλήγει ως μονής από την 25ης Μαρτίου μέχρι τη λεωφόρο Μεσογείων, διαχωρίζοντας στο… περίπου τις δύο περιοχές.

Ουσιαστικά, κατηφορίζοντας την Αναστάσεως, το δεξιό της τμήμα, δηλαδή οι μονοί αριθμοί, ανήκουν στο Χολαργό και το αριστερό, με τους ζυγούς, στου Παπάγου. Υπάρχουν, ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις.

Μία από αυτές αποτελεί το δεξιό (κατηφορίζοντας) τμήμα της Αναστάσεως από Χατζηκωνσταντή έως Στρατηγού Κοκκόλα (συμπεριλαμβανομένων όλων των οικοδομικών τετραγώνων που περικλείονται από τις οδούς Αναστάσεως – Στρ. Κοκκόλα – Υμηττού – Ανατολής), το οποίο ανήκει στην πόλη του Παπάγου, ενώ το μοναδικό αριστερό τμήμα της οδού (πάντα κατηφορίζοντας) το οποίο και ανήκει στο Χολαργό δεν είναι άλλο από το σύνολο του πάρκου του Τιμίου Σταυρού, της μίας δηλαδή εκ των τριών ενοριών της πόλης.

Η οδός, μάλιστα, ονομάστηκε έτσι από τον αρχαιότερο ναό του εν λόγω πάρκου, τον ναΐσκο δηλαδή της Αναστάσεως του Χριστού, ο οποίος ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 στη μνήμη των Εξ, δηλαδή των πέντε πολιτικών (Δημητρίου Γούναρη, Νικολάου Θεοτόκη, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Νικολάου Στράτου, Γεωργίου Μπαλτατζή) και του αρχιστρατήγου Γεωργίου Χατζανέστη, που εκτελέστηκαν εκεί στις 15 Νοεμβρίου 1922 με την κατηγορία των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο ναός της Αναστάσεως αποτελούσε έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60 τον ενοριακό ναό της περιοχής, μέχρις ότου τη θέση του ως κέντρο της ενορίας λάβει περί τα τέλη της εν λόγω δεκαετίας ο μεγαλύτερος και λειτουργικότερος ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που ανεγέρθηκε παραπλεύρως.

Πέρα από τον ενοριακό ναό του Τιμίου Σταυρού και τον ναΐσκο της Αναστάσεως, το πάρκο των Εξ περιβάλλει από τον Ιούλιο του 2017 και το νέο παρεκκλήσιο των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Ιακώβου του εν Ευβοία, το οποίο διαμορφώθηκε σε κτίσμα που προϋπήρχε στο χώρο.

Στην οδό Αναστάσεως να αναφέρουμε επίσης πως εδρεύουν το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το Δημοτικό Κατάστημα Παπάγου, ο 2ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, ο σύλλογος Φίλων των Αναπήρων, καθώς και το μοναδικό πρατήριο υγρών καυσίμων σε ολόκληρο το Χολαργό.

Από το 2016 η οδός Αναστάσεως, έστω και κατά το ήμισυ (από Ευτέρπης έως Μεσογείων), διαθέτει και δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, ένα έργο που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αφού με την παραμικρή νεροποντή ο δρόμος μετατρεπόταν πάντοτε σε ένα απέραντο… ποτάμι, ιδιαίτερα μάλιστα επικίνδυνο τις περισσότερες φορές, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)