ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Αριστείδου


Η οδός Αριστείδου αποτελεί την πρώτη αλφαβητικά από τις 17 οδούς της πόλης με ονομασία προερχόμενη από την αρχαιότητα.

Παράλληλη της 17ης Νοεμβρίου προς Αγία Παρασκευή, η οδός Αριστείδου είναι ένας μικρός, ήσυχος και γεμάτος πράσινο δρόμος, που ξεκινά από την Εθνικής Αντιστάσεως, μετά την πλατεία Κύπρου, για να καταλήξει στην οδό Αριστοτέλους, λίγο μετά την κεντρική είσοδο του Αθλητικού Κέντρου Χολαργού.

Ποιος ήταν όμως ο Αριστείδης (ο Δίκαιος);

Αριστείδης ο Δίκαιος (540-468 π.Χ.): Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός, γιος του Λυσιμάχου, από το Δήμο Αλωπεκής. Ανήκε σε ιερατικό γένος και για το ήθος και την προσήλωσή του στο δίκαιο ονομάστηκε «Δίκαιος».

Ως στρατηγός πήρε μέρος στις μάχες του Μαραθώνα (490 π.Χ.) και των Πλαταιών (479 π.Χ.). Ως συντηρητικός πολιτικός ήρθε σε ρήξη με το Θεμιστοκλή. Όπως έλεγε, «δεν υπάρχει σωτηρία αν δεν ρίξουν οι Αθηναίοι εμένα και το Θεμιστοκλή στο βάραθρο».

Πρόταση εξοστρακισμού του έγινε αποδεκτή από το λαό (482 π.Χ.). Κατά τη χαρακτηριστική παράδοση, ένας αγράμματος Αθηναίος ζήτησε από τον ίδιο τον Αριστείδη, που δεν τον γνώριζε, να γράψει επάνω στο όστρακο «Αριστείδης».

Σε ερώτηση του τελευταίου γιατί θέλει τον εξοστρακισμό, απάντησε: «Γιατί βαρέθηκα να ακούω διαρκώς να τον φωνάζουν δίκαιο» (προφανώς οι Αθηναίοι πίστευαν ότι ο Αριστείδης είχε ξεπεράσει με τη μεγάλη δικαιοσύνη του την επιταγή του «μηδέν άγαν», δηλαδή τίποτα σε υπερβολικό βαθμό). Φυσικά ο Αριστείδης έριξε αμέσως το όστρακο, σύμφωνα με την επιθυμία του Αθηναίου.

Λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ο εξόριστος Αριστείδης γλίστρησε με βάρκα ανάμεσα στον περσικό στόλο και έφτασε στο ελληνικό στρατόπεδο. Εκεί συμφιλιώθηκε με το Θεμιστοκλή και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις των Περσών.

Μετά το τέλος των Περσικών Πολέμων, ως στρατηγός του αθηναϊκού στόλου, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμμάχων, ανέλαβε την αρχηγία της Αθηναϊκής Συμμαχίας και καθόρισε ακριβοδίκαια την εισφορά που έπρεπε να καταβάλλουν οι σύμμαχοι στο συμμαχικό ταμείο της Δήλου. Πέθανε πάντως πάμπτωχος, μολονότι ήταν διαχειριστής του συμμαχικού χρήματος.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)