ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Αριστοτέλους


Ο δρόμος που περιβάλλει το παλαιό Νταμάρι, νυν Αθλητικό Κέντρο Χολαργού, στον κατάφυτο λόφο Τσακού και καταλήγει στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου.

Πέρα από το Αθλητικό Κέντρο, η οδός Αριστοτέλους περικλείει και τα 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Χολαργού, τα οποία εδρεύουν στον αριθμό 47 της οδού.

Μίας οδού με όμορφες ως επί το πλείστον κατοικίες και όνομα… παγκοσμίου βεληνεκούς:

Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης (384 – 322 π.Χ.): Ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του κόσμου, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Γονείς του ήταν ο Νικόμαχος, γιατρός του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ’ και η Φαιστιάς.

Ήρθε στην Αθήνα και έγινε μαθητής του Πλάτωνα. Μετά το θάνατο του δασκάλου του ίδρυσε στην Αθήνα Ρητορική Σχολή. Αργότερα (343) ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ του ανέθεσε τη μόρφωση του γιου του Αλεξάνδρου. Ο Αριστοτέλης είχε τέτοια επίδραση στο μαθητή του που ο τελευταίος έλεγε ότι ο πατέρας του του πρόσφερε το «ζην» και ο δάσκαλός του το «ευ ζην».

Αφού συμπλήρωσε τη μόρφωση του Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης γύρισε στην Αθήνα και ίδρυσε στο Λύκειο Φιλοσοφική Σχολή που ονομάστηκε «Περιπατητική», ίσως γιατί ο δάσκαλος και οι μαθητές φιλοσοφούσαν περπατώντας.

Κατά την αναταραχή που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης θεωρήθηκε ύποπτος φιλομακεδονισμού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να καταφύγει στη Χαλκίδα, όπου σε λίγο πέθανε (κατά μια παράδοση αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα του Ευρίπου, επειδή δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει το φαινόμενο της παλίρροιας).

Τα κυριότερα από τα συγγράμματά του είναι: «Λογική», «Φυσική», «Μετά τα Φυσικά», «Ηθικά Νικομάχεια», «Ρητορική», «Ποιητική», «Αθηναίων Πολιτεία» κ.ά.

Ο Αριστοτέλης έβαλε τις βάσεις όλων σχεδόν των σύγχρονων επιστημών και η φιλοσοφία του δέσποσε για πολλούς αιώνες στην ανθρώπινη σκέψη. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επίδρασή της κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)