ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Αριστοφάνους

Από την οδό Σαρανταπόρου ως την οδό Αναστάσεως, το στενό με όλη της σημασία της λέξης της οδού Αριστοφάνους στον Κάτω Χολαργό αποτελεί τον έναν από τους 17 δρόμους της πόλης με ονομασία αφιερωμένη στην ένδοξη αρχαιότητα.

Ένας από τους πιο μικρούς σε μήκος δρόμους του Χολαργού, αλλά και από τους πιο… στενούς! Αν και πρώτος παράλληλος της Μεσογείων μέχρι την Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και δεύτερος από εκεί και έπειτα, η οδός Αριστοφάνους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με το έντονο πράσινο σε κήπους και πεζοδρόμια και τη σχετική ηρεμία που τη διακατέχει ολόκληρο το 24ωρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η οδός Αριστοφάνους φιλοξενεί στον αριθμό 20 τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Θεοξένια», ενώ στον αριθμό 14 της οδού έδρευε για αρκετά χρόνια κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 Δημοτικός Παιδικός Σταθμός.

Αριστοφάνης (452 – 385 π.Χ.): Ο πιο διάσημος κωμικός ποιητής της αρχαιότητας και δημιουργός της (αρχαίας) αττικής κωμωδίας. Καταγόταν από το Δήμο Κυδαθηναίων της Πανδιονίδος φυλής. Γεννήθηκε μάλλον στην Αίγινα όπου ο πατέρας του Φίλιππος ήταν κληρούχος.

Αν και ήταν από αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια, δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική. Παρακολουθούσε όμως και σατίριζε τα τρωτά της πολιτικής ζωής της Αθήνας και τα μετέφερε στις κωμωδίες του με ύφος χαριτωμένο και γλώσσα που με τα σημερινά κριτήρια χαρακτηρίζεται «ελευθεριάζουσα». Συνήθως τις κωμωδίες του δεν τις δίδασκε ο ίδιος αλλά τις ανέθετε, επί πληρωμή, σε άλλους που έπαιρναν και τη χορηγία της πόλεως.

Είναι ο μόνος σχεδόν από τους αρχαίους κωμωδιογράφους του οποίου διασώθηκαν ολόκληρα έργα του. Οι σωζόμενες κωμωδίες του είναι 11 (όλες έχουν μεταφραστεί στα νεοελληνικά): «Αχαρνής», «Ιππής», «Νεφέλαι», «Σφήκες», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Θεσμοφοριάζουσαι», «Βάτραχοι», «Εκκλησιάζουσαι», «Πλούτος».

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)