ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Ασπασίας


Η αφιερωμένη στη σύζυγο του Περικλέους οδός Ασπασίας, ο δρόμος με τη διαφορετική εξ ημισείας κατεύθυνση και η μόνη οδός του Χολαργού που ουσιαστικά συνεχίζει και μετά τη λεωφόρο Κύπρου στου Παπάγου.

Με αφετηρία τη συμβολή της με την οδό Υγείας δίπλα στο Γενικό Κρατικό και τερματισμό στην οδό Μιλτιάδου, η αφιερωμένη στη σύζυγο του συμβόλου της πόλης του Χολαργού (Περικλής Ξανθίππου Χολαργεύς) οδός Ασπασίας χωρίζεται τρόπον τινά στη μέση από την πλατεία Δημοκρατίας.

Έτσι, από τη μία πλευρά της πλατείας τα αυτοκίνητα κατευθύνονται αναγκαστικά νοτίως (προς Αναστάσεως) και από την άλλη βορείως (προς πλατεία Φανερωμένης).

Η οδός Ασπασίας μπορεί να χαρακτηριστεί και δρόμος με… μουσική χροιά, αφού φιλοξενεί το τοπικό παράρτημα του Κλασσικού Ωδείου, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε και την έδρα του Ελληνικού Ωδείου Χολαργού.

Σε αυτήν, επίσης, οι παλαιότεροι Χολαργιώτες θα θυμούνται το αξέχαστο κατάστημα με τα ωμά ή και ψητά κοτόπουλα του Μαγκουρίλου ανάμεσα στην Αετιδέων και την Περικλέους, το θρυλικό οινοπωλείο του Σωτήρη, ανάμεσα στις οδούς Σαρανταπόρου και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, δίπλα εκεί όπου σήμερα διατηρούνται (ευτυχώς) ακόμη το κουρείο του Θανάση και το τσαγκαράδικο του Νίκου.

Μια Ασπασίας που γνωρίζει έτσι κι αλλιώς εμπορική άνθιση, κοντά κυρίως στην πλατεία Δημοκρατίας (ή Ταχυδρομείου, λόγω του παρακείμενου ΕΛΤΑ Χολαργού), εκεί όπου εδρεύει και το εμπορικό κέντρο «Trilithon», καθώς και ένα από τα γνωστότερα ιδιωτικά φροντιστήρια του Χολαργού.

Ενώ, μεταξύ της Βεντούρη και της πλατείας Φανερωμένης, το… κουφάρι της Πνευματικής Εστίας Χολαργού παραμένει για να φέρνει στο μυαλό κι άλλες όμορφες θύμισες από το παρελθόν της αγαπημένης μας πόλης.

Ασπασία (5ος αι. π.Χ.): Περιώνυμη εταίρα από τη Μίλητο, κόρη του Αξιόχου. Έζησε στην Αθήνα και παντρεύτηκε τον Περικλή, αφού εκείνος χώρισε τη γυναίκα του. Ο γιος που απέκτησαν (Περικλής ο νεότερος) θεωρήθηκε νόθος, γιατί η μητέρα του δεν ήταν Αθηναία.

Ήταν περίφημη για τη μόρφωση, τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και την επιρροή της στον Περικλή. Κατηγορήθηκε για ασέβεια, αλλά ο ίδιος ο Περικλής πέτυχε να τη γλιτώσει από την τιμωρία «αφείς υπέρ αυτής δάκρυα και δεηθείς των δικαστών».

Μετά το θάνατο του Περικλέους παντρεύτηκε τον ζωέμπορο Λυσικλή (κατ’ άλλους ο Λυσικλής ήταν στρατηγός και φίλος του Περικλέους). Πέθανε στην Αθήνα.

Μαρμάρινη προτομή της έχει στηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο πεζοδρόμιο ανάμεσα στην Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)