8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Απροετοίμαστος ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού στην κρίση της πανδημίας»


Απροετοίμαστος και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού παρουσιάστηκε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού σύμφωνα με τις «8 Προτάσεις», με την παράταξη Κουγιουμτζόπουλου να καταθέτει το δικό της σχέδιο το οποίο μπορεί να αναλάβει ο Δήμος στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19.

Αναλυτικά:

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού πρέπει να προετοιμαστεί έγκαιρα για την δεύτερη φάση του κορoνοϊού

Εν μέσω της κρίσης του κορoνοϊού και στη φάση που η χώρα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση υγειονομικού ελέγχου της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δεύτερη φάση που θα είναι η οικονομική κρίση και την οποία πρωτίστως πρέπει να προετοιμαστούν για να την αντιμετωπίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Δυστυχώς ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού στην κρίση της πανδημίας φάνηκε απολύτως απροετοίμαστος και δυσκίνητος με πλήρη αδυναμία να στηρίξει την τοπική κοινωνία.

Δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας.

Το προσωπικό του δεν είχε καμία εκπαίδευση και καμία επιχειρησιακή ετοιμότητα, ούτε υπήρχε καμία πρόβλεψη για την οργάνωσή του.

Τα Δημοτικά Ιατρεία και τα ΚΑΠΗ φάνηκαν εντελώς ανίκανα να οργανώσουν οποιοδήποτε σχέδιο αντιμετώπισης, έστω και συμβουλευτικά, τέτοιων περιστατικών.

Εθελοντικός μηχανισμός δεν υπήρχε.

Οι Παιδικοί Σταθμοί ήταν εντελώς απροετοίμαστοι για κάτι ανάλογο, παρά το γεγονός ότι ο χώρος τους είναι από τους πιο πρόσφορους για την εξάπλωση μίας επιδημίας.

Η συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου για θέματα Ψυχικής Υγείας «Αργώ» ήταν ανύπαρκτη, όπως και η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων της τοπικής μας κοινωνίας και κυρίως των γονέων.

Ο βαθμός ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα.

Η επικοινωνιακή ετοιμότητα του Δήμου βρέθηκε σε κατάσταση 20ου αιώνα.

Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις ανάγκες του πληθυσμού του και πολύ περισσότερο να τις εξυπηρετήσει.

Τα ελάχιστα μέτρα και οι δράσεις που αναλήφθηκαν, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση μετά από νόμους που επιβλήθηκαν και αυτά τις περισσότερες φορές πλημμελώς.

Ελπίζοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήδη από το Ελληνικό Κράτος δεν θα διαψευστούν και δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα υγειονομικής έξαρσης, τώρα είναι η στιγμή που ο δήμος μας πρέπει να προετοιμαστεί και να καταστρώσει πλήρες σχέδιο οικονομικής στήριξης της κοινωνίας.

Από τώρα να προετοιμαστούμε για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπου ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού απουσίαζε εντελώς από την οικονομική κρίση των μνημονίων.

Ο Δήμος μας οφείλει να εκπονήσει πρωτίστως και άμεσα μελέτη κοινωνικών αναγκών για να γνωρίζει ποιοι και πόσοι από τους κατοίκους θα πληγούν, σε ποιο βαθμό και πόσο είναι το κόστος για την στήριξή τους.

Πρέπει επιπλέον:

  • να ανοίξει άμεσα πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης για την κατάθεση απόψεων, ιδεών και κυρίως αναγκών από τους ίδιους του πολίτες και για την διασύνδεσή τους.
  • να εκπονήσει έγκαιρα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της τοπικής αγοράς και στήριξης των ανέργων ή των χαμηλόμισθων και με απαλλαγές φόρων και τελών.
  • να καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής για την αναθεώρηση του ΠΕΠ, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.
  • να συνδεθεί, να μελετήσει καλά και άμεσα τα προγράμματα που θα εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, έτσι ώστε να τα αξιοποιήσει έγκαιρα, αφού ως γνωστόν είναι ανταγωνιστικά.
  • να δημιουργήσει άμεσα Ενεργειακές Κοινότητες για την απαλλαγή από το αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για τα χαμηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις.
  • να ενεργοποιήσει άμεσα το θεσμό των αδελφοποιήσεων και της διακρατικής δικτύωσης για να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις για τους τοπικούς επιχειρηματίες με σκοπό την ανάπτυξη θέσεων εργασίας με κίνητρα.
  • να δημιουργήσει κέντρο φιλοξενίας και υποστήριξης επιχειρήσεων start ups για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών.
  • να οργανώσει Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις σε κάθε τομέα για την ένταξη των ανέργων και των πληττόμενων εργαζόμενων.
  • να αναμορφώσει τον Προϋπολογισμό στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας.
  • να οργανώσει θεσμούς κυκλικής πράσινης οικονομίας στην κατεύθυνση των οδηγιών μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τους Δήμους.
  • να εκσυγχρονίσει τις ψηφιακές του υποδομές, ώστε αυτές να καταστούν ικανές να στηρίξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • να εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
  • και τέλος να επαναδιαπραγματευθεί κάθε είδος δανεισμού συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτροφωτισμού και να αποδώσει το όφελος άμεσα στους πολίτες.

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μια Βιώσιμη Πόλη