Έρχεται «αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση» των πεζοδρομίων!


«Να μπορούμε επιτέλους να περπατάμε επάνω σε αυτά» απαντούν οι δημότες.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 7035/02-12-2019 πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, κλήθηκαν όλοι οι Δήμοι της χώρας να υποβάλλουν πρόταση χρηματοδότησης στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση 2019» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019-2020.

Ο άξονας προτεραιότητας του χρηματοδοτικού προγράμματος περιλαμβάνει δύο (2) μέτρα:

  • Μέτρο 1: Σύνθετες αστικές αναπλάσεις
  • Μέτρο 2: Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο

Κάθε Δήμος δύναται να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για ένταξη σε ένα μόνο από τα Μέτρα του Προγράμματος. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά Δήμο διαμορφώνεται με βάση τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του και σε συνάρτηση με τα Μέτρα του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Για το Μέτρο 2 «Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο», το ανώτατο ύψος χρηματοδότησης διαμορφώνεται από τον τύπο Χ2=(200.000+Π)*0,8, όπου Π= ο μόνιμος ή εναλλακτικά ο πραγματικός-de facto πληθυσμός του Δήμου.

Σύμφωνα με τον τύπο το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού ανέρχεται σε Χ2=(200.000 +44.539)*0,8 = 244.539*0,8= 195.631,20.

Ενδεικτικά, επιλέξιμες δράσεις οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 2 σύμφωνα με τον τροποποιημένο οδηγό του προγράμματος, είναι η αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση και ανακατασκευή πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, η δημιουργία ή αναβάθμιση παιδικών χαρών, η αναβάθμιση αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου και γενικότερα δράσεις που σχετίζονται με παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, όπως αυτές περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και έχοντας υπόψη:

1. την υπ’ αριθμ. 7035/02-12-2019 πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου

2. τον τροποποιημένο Οδηγό Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019-2020

3. τον μόνιμο πληθυσμό του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011 ανέρχεται σε 45.539 κατοίκους

4. τις ανάγκες του Δήμου για τη λειτουργική αναβάθμιση των πεζοδρομίων και την υπ’ αριθμ. 2020077 σχετική Μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

5. την παρ. 2 του άρθρου 117 του Ν. 4674/2020, σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης προς το Πράσινο Ταμείο θα πρέπει να συνοδεύονται από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου,

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κατά τη 17η τακτική της συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, αποφάσισε ομόφωνα:

α. Την έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης για το έργο «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πεζοδρομίων και επιμέρους υποδομών Δήμου Παπάγου-Χολαργού, για τη δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών» στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση 2019», του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου και συγκεκριμένα στο Μέτρο 2: «Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο», έως του ανώτατου ποσού χρηματοδότησης το οποίο για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού ανέρχεται σε 195.631,20 ευρώ.

β. Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου, ως νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου, για την υπογραφή οποιουδήποτε εγγράφου στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019-2020 και της εν λόγω πρόσκλησης.

γ. Την κάλυψη της οικονομικής διαφοράς που θα προκύψει κατά την υλοποίηση της πράξης «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πεζοδρομίων και επιμέρους υποδομών Δήμου Παπάγου-Χολαργού, για τη δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών» από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ουσιαστικά, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού εξασφαλίζει από το Πράσινο Ταμείο 200 χιλιάρικα για ευρεία ανάπλαση του δικτύου των πεζοδρομίων, προκειμένου αυτά να καταστούν περισσότερο προσβάσιμα στους κατοίκους της περιοχής.

Σε περίπτωση που η εν λόγω ανάπλαση υπερβεί το προαναφερόμενο ποσό, η διαφορά θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Με μεγάλο λοιπόν ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε ποια πεζοδρόμια που δεν έχουν ήδη ανακατασκευαστεί θα επιλεγούν προς ανάπλαση-επιδιόρθωση και το κατά πόσο το έργο αυτό θα καταστήσει όντως τα πεζοδρόμια αυτά περισσότερο προσβάσιμα στους πολίτες.

Άλλωστε, λαϊκή απαίτηση των πεζών και σε Χολαργό-Παπάγου δεν είναι άλλη πέρα από το «να μπορούμε επιτέλους να περπατάμε επάνω σε αυτά».