«Μήπως ήρθε ο καιρός να καθιερώσουμε τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Δήμο;»


Διαβάστε την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη» σχετικά με τις υποδομές εναλλακτικών μετακινήσεων που μπορεί να δημιουργήσει ευκολότερα αυτή την περίοδο ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού λόγω των περιοριστικών μέτρων προστασίας κατά του Covid-19.

Αναλυτικά:

Μήπως ήρθε ο καιρός να καθιερώσουμε τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού;

Η κρίση του κορονοϊού γέμισε τους δρόμους του Δήμου μας με πεζούς και ποδήλατα και ανέδειξε την ανάγκη του κόσμου να μετακινείται με άνεση και ασφάλεια στις γειτονιές μας, χωρίς το ΙΧ του.

Δυστυχώς, η μαζική αυτή αλλαγή στις συνήθειες μετακίνησης ανέδειξε και το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης κατάλληλων υποδομών. Ελάχιστα από τα πεζοδρόμια μπορούν να εξυπηρετήσουν μια απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν επαρκές πλάτος να περάσουν δύο άνθρωποι. Στους δρόμους οι μεγάλες ταχύτητες και η έλλειψη σήμανσης απαγορεύουν τη μετακίνηση με το ποδήλατο, ενώ το σύστημα δημοτικής συγκοινωνίας είναι ελλιπέστατο, δυσλειτουργικό και αναξιόπιστο.

Δεκάδες Δήμοι άδραξαν την ευκαιρία να βάλουν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό 21ο αιώνα, καθώς και η Πολιτεία με τροπολογίες που πέρασε στη Βουλή έδωσε τη δυνατότητα να παραχωρηθούν λωρίδες στους πεζούς και τα ποδήλατα, να γίνουν πεζοδρομήσεις, να μειωθεί η ταχύτητα στον αστικό ιστό στα 30 χιλιόμετρα την ώρα και να αναπτυχθούν οι δημοτικές συγκοινωνίες.

Εν τω μεταξύ εδώ και ένα χρόνο δεκάδες Δήμοι εκπονούν μελέτες Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας καθώς έχει παγιωθεί σε παγκόσμιο πια επίπεδο η αντίληψη ότι ο περιορισμός της χρήσης του ΙΧ είναι η μόνη λύση για μια φιλική πόλη για τους ανθρώπους, μια υγιή πόλη, μια λειτουργική πόλη και μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον.

Έχει τεκμηριωθεί και υποδειχθεί ομόφωνα από όλους τους επιστήμονες ότι ο περιορισμός του ΙΧ ανεβάζει το δείκτη υγείας των ανθρώπων. Περιορίζει κατά 40% την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις δαπάνες υγείας. Μειώνει δραστικά τα ατυχήματα. Διευκολύνει την αξιόπιστη και χωρίς άγχος μετακίνηση. Μειώνει τις ανάγκες σε θέσεις στάθμευσης. Δημιουργεί περισσότερους κοινόχρηστους χώρους. Ενισχύει τις τοπικές αγορές και φυσικά ομορφαίνει τις πόλεις.

Έτσι και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με απόφασή της καλεί όλους τους Δημάρχους να εκπονήσουν άμεσα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να διευκολύνουν-παροτρύνουν τους δημότες τους να μειώσουν τη χρήση του ΙΧ.

Πέραν όμως της κρίσης του κορονοϊού στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, όπως και σε μερικούς άλλους Δήμους της Αττικής, δημιουργείται και μια νέα εποχή με το άνοιγμα των σταθμών του Μετρό προς τον Πειραιά και επιπλέον στην ίδια γραμμή. Έτσι μια ακόμη μεγάλη ομάδα κατοίκων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί καθημερινά με το ΙΧ της.

Είναι μια τεράστια ευκαιρία για το Δήμο μας, εντελώς δωρεάν, αφού προβλέπονται και χρηματοδοτήσεις, να μελετήσει τις ανάγκες μετακίνησης και τις κατάλληλες διαδρομές για πεζούς, ποδηλάτες και δημοτική συγκοινωνία. Να ανιχνεύσει μοντέλα διαμόρφωσης ασφαλών πεζοδιαδρομών για το Δήμο μας. Να εκσυγχρονίσει τη δημοτική συγκοινωνία με στόχο τη μετεπιβίβαση. Να ενισχύσει τις τοπικές αγορές. Να καθιερώσει ταχύτητες κάτω των 30 χιλιομέτρων σε ένα δίκτυο δρόμων και να κάνει την πόλη μας ομορφότερη, πιο ασφαλή και πιο ελκυστική.

«8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη»