ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Δεκάτης Εβδόμης (17ης) Νοεμβρίου 1973


Η ιδιαίτερα δημοφιλής 6η είσοδος της πόλης, που άλλαξε τρεις ονομασίες στο πέρασμα των δεκαετιών.

Από τους πιο κεντρικούς και κομβικούς δρόμους του Χολαργού, η διπλής κατεύθυνσης οδός 17ης Νοεμβρίου 1973 ξεκινά από τη λεωφόρο Μεσογείων και, περνώντας μπροστά από την πλατεία Κύπρου, ολοκληρώνεται στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.

Σημαντικό μέρος της τοπικής αγοράς βρίσκεται επί της οδού, στην οποία μεταξύ άλλων εδρεύουν τόσο το ΚΕΠ όσο και τα 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία της πόλης, ενώ με τη 17ης Νοεμβρίου γειτνιάζει και η κεντρική πύλη του Α’ Δημοτικού Σταδίου της περιοχής, «Μαρκ Μαρσώ».

Έχοντας αναπλασθεί επί Νικολάου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και με «φρέσκο» οδόστρωμα, η 17ης Νοεμβρίου αποτελεί έναν σύγχρονο δρόμο, του οποίου του λείπουν… μονάχα οι θέσεις στάθμευσης!

Η οδός λεγόταν αρχικά Χαλανδρίου, γιατί οδηγούσε στο Χαλάνδρι. Στη διάρκεια της Δικτατορίας 1967-1974 πήρε το όνομα 21ης Απριλίου, από την ημέρα εγκαθιδρύσεως του δικτατορικού καθεστώτος. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και επί δημαρχίας Σοφοκλή Μαντά πήρε το σημερινό της όνομα.

17η Νοεμβρίου 1973: Η ημέρα των λεγόμενων «Γεγονότων του Πολυτεχνείου» και συγκεκριμένα η ημέρα που ένα άρμα μάχης έριξε την κύρια σιδερένια πύλη του προαυλίου του.

Τα γεγονότα άρχισαν μερικές ημέρες πριν, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου από ομάδα σπουδαστών με φοιτητικά αρχικώς αιτήματα, που όμως στις επόμενες ημέρες μετατράπηκαν, με την προσέλευση και άλλων ομάδων, κυρίως νέων, σε ανοιχτή εκδήλωση εναντίον του τότε δικτατορικού καθεστώτος.

Τα γεγονότα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 17 Νοεμβρίου 1973 με την προαναφερθείσα κατάρριψη της πύλης και τερματίστηκαν μερικές ημέρες αργότερα, αφού υπήρξαν νεκροί και τραυματίες από τους πολίτες.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου θεωρήθηκαν ως η απαρχή της πτώσεως του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, που έγινε τελικά τον Ιούλιο του 1974.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)