ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Διάκου Αθανασίου


Ο δρόμος που ενώνει την πλατεία της Αγίας Τριάδος με την οδό Βασιλείου Μελά και το κεντρικό πάρκο «Ανδρέας Παπανδρέου».

Κατηφορική στο πρώτο της τμήμα και ανηφορική στο δεύτερο, η οδός Αθανασίου Διάκου είναι ένας όμορφος δρόμος, με πολύ και πυκνό πράσινο αλλά και καινούργια πεζοδρόμια.

Ξεκινά από την κεντρική πύλη του Ναού στην πλατεία της Αγίας Τριάδος και ολοκληρώνεται στην είσοδο του κεντρικού πάρκου «Ανδρέας Παπανδρέου», επί της οδού Βασιλείου Μελά.

Αθανάσιος Διάκος (1788 – 1821): Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Μουσουνίτσα της Παρνασσίδος. Το πραγματικό επώνυμο ήταν Μασαβέτας ή Γραμματικός (το προσωνύμιο οφείλεται στην ιδιότητά του).

Διάκονος σε μοναστήρι κοντά στην Αρτοτίνα, υποχρεώθηκε ύστερα από επεισόδιο με Τούρκο Αγά να γίνει κλέφτης, αρχικά ως πρωτοπαλίκαρο του Σκαλτσά και μετά του Ανδρούτσου. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έγινε οπλαρχηγός και αρματολός Λειβαδιάς.

Την 1η Απριλίου 1821 κήρυξε την Επανάσταση στη Λειβαδιά και, μαζί με τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά κ.ά, ξεκαθάρισε σχεδόν ολόκληρη τη Στερεά από τους Τούρκους. Εναντίον του εξεστράτευσαν ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσσέ Μεχμέτ με πολυάριθμο στρατό. Ο Διάκος κατέλαβε τη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού) κοντά στις Θερμοπύλες και περίμενε τον Ομέρ Βρυώνη.

Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν όλοι σχεδόν οι Έλληνες μαχητές (γύρω στους 300) και ο Διάκος, τραυματίας, πιάστηκε αιχμάλωτος. Αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και γι’ αυτό θανατώθηκε με ανασκολοπισμό.

Του αποδίδεται το γνωστό τετράστιχο: «Για ιδές καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρει, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι», που το είπε λίγο πριν πεθάνει, στις 24 Απριλίου 1821 (33 ετών).

Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ίσως ο πιο αγαπητός από τους ήρωες του 1821 και την ανδρεία του και το μαρτυρικό του θάνατο ύμνησαν πολύ, τόσο η δημοτική όσο και η έντεχνη ποίηση, ενώ ο Ελληνικός Στρατός του απένειμε τιμητικά μετά θάνατον το βαθμό του Στρατηγού.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)