ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Δοϊράνης


Μαζί με τη Γρεβενών, η οδός Δοϊράνης αποτελεί τη φυσική συνέχεια της 17ης Νοεμβρίου προς τη Ναυαρίνου και τους πρόποδες του Υμηττού.

Με ισχύ από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και πάνω, η Δοϊράνης αποτελεί ουσιαστικά τη βασική δίοδο προς τη γειτονική Αγία Παρασκευή για κάποιον που κινείται στην περιοχή της 17ης Νοεμβρίου.

Διαθέτει κατά μήκος της ορισμένα καταστήματα και στην απόληξή της φανάρι, όντας ο μοναδικός δρόμος του Χολαργού που «βγάζει» στην οδό Ναυαρίνου μέσω φωτεινού σηματοδότη.

Διαθέτει στο σύνολό της ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια ενώ μέχρι πρότινος διέθετε και εξίσου καινούργιο οδόστρωμα, το οποίο όμως ύστερα από διάφορα… ράβε-ξήλωνε απαιτεί πλέον μια νέα συνολική επιδιόρθωση.

Δοϊράνη: Πόλη του κράτους των Σκοπίων στην περιοχή του Μοναστηρίου, κοντά στην ομώνυμη λίμνη και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, από τα οποία απέχει 5 χιλιόμετρα. Στην περιοχή της βρίσκονται τα ερείπια της Δοβήρου (αρχαίας πόλεως).

Η λίμνη της Δοϊράνης βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα, με το μεγαλύτερο μέρος της στο πρώην γιουγκοσλαβικό έδαφος (συνολική έκταση 44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσο βάθος 8 μέτρα).

Η στρατηγική θέση της Δοϊράνης είναι καίρια και γι’ αυτό έγινε πεδίο μαχών τόσο στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο (1913), οπότε η εκεί νίκη του ελληνικού στρατού εναντίον των Βουλγάρων επιτάχυνε το τέλος του πολέμου, όσο και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1918), όταν ελληνικές και αγγλικές δυνάμεις επιτέθηκαν και απώθησαν τις βουλγαρικές δυνάμεις που υπεράσπιζαν την περιοχή.

Δοϊράνη λέγεται και ένα μικρό πεδινό χωριό του Δήμου Κιλκίς, στην Κεντρική Μακεδονία, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Λειτούργησε ως αυτόνομος Δήμος την περίοδο 1999-2010 με το πρόγραμμα Καποδίστριας, για να καταργηθεί και να ενταχθεί από το 2011 στο Δήμο Κιλκίς με το πρόγραμμα Καλλικράτης.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)