ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Γιαννιτσών


Η όμορφη οδός του Άνω Χολαργού που ενώνει την οδό Ναυαρίνου με την πλατεία του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος.

Αν και το τελευταίο της τμήμα, αυτό δίπλα από τον Ναό, έχει αντίθετη κατεύθυνση ώστε να εξυπηρετεί την κυκλική διαδρομή της πλατείας, η οδός Γιαννιτσών ξεκινά από την κεντρική οδό Ναυαρίνου στους πρόποδες του Υμηττού και ουσιαστικά καταλήγει στην οδό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια οδό με έντονο πράσινο ακόμη και στις πρασιές των πολυκατοικιών της και με σχετικά ευκολοδιάβατα πεζοδρόμια, τα οποία μάλιστα ανακατασκευάστηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο ευρύτερης ανάπλασης πεζοδρομίων στις γειτονιές του Άνω Χολαργού.

Γιαννιτσά: Πόλη της δυτικής Μακεδονίας στον Νομό Πέλλης, κοντά στην ομώνυμη λίμνη που αποξηράνθηκε το 1937. Ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και γρήγορα έγινε ιερή πόλη για τους Τούρκους.

Τα Γιαννιτσά έγιναν πεδίο μαχών στον Μακεδονικό Αγώνα (1903-1908). Απελευθερώθηκαν κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, τον Οκτώβριο του 1912, ύστερα από μεγάλη μάχη που άνοιξε το δρόμο και για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, είναι σημαντικό αγροτικό και βιομηχανικό κέντρο. Τους ηρωικούς αγώνες γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών περιγράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της «Τα Μυστικά του Βάλτου».

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)