ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Βιτάλη Νικολάου


Ποιος ήταν ο Νικόλαος Βιτάλης και ποιο ήταν το πρώτο όνομα της οδού που ξεκινά από τον παράδρομο της Μεσογείων και ολοκληρώνεται στην οδό Ψαρών.

Πρόκειται για έναν σχετικά ήσυχο και όχι πολύ μεγάλο σε μήκος δρόμο του Χολαργού, λίγο πριν από τη 17ης Νοεμβρίου, που μπορεί να ξεκινά από τον παράδρομο της Μεσογείων, χωρίς ωστόσο να αποτελεί είσοδο της πόλης, αφού δεν ενώνεται άμεσα με τη λεωφόρο, όπως οι οκτώ (8) κεντρικές είσοδοι (Ξανθίππου, Σαρανταπόρου, Αετιδέων, Περικλέους, Φανερωμένης, 17ης Νοεμβρίου, Λοχαγού Δεδούση, Αρκαδίου).

Ποιος ήταν όμως ο Νικόλαος Βιτάλης;

Νικόλαος Βιτάλης (+1967): Πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας και πρώτος Δήμαρχος Χολαργού, από τη Χίο. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με εμπορικές αντιπροσωπείες και ήταν από τους πρώτους οικιστές του προαστείου.

Όταν ο Χολαργός αναγορεύτηκε σε Κοινότητα το 1933 έγινε ο πρώτος Κοινοτάρχης, μέχρι το 1935, οπότε τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Μάνσολας. Ανέλαβε και πάλι την Προεδρία της Κοινότητας την περίοδο 1936-1943.

Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε Κοινοτάρχης για δύο βραχυχρόνιες περιόδους, το 1946 και το 1950, για να εκλεγεί πανηγυρικά και πάλι Πρόεδρος για δύο πλήρεις θητείες το 1951-54 και το 1959-63.

Μετά την ανακήρυξη της Κοινότητας Χολαργού σε Δήμο το 1963 έγινε ο πρώτος Δήμαρχός του και έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1967, έτος του θανάτου του.

Παρέμεινε στα ανώτατα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 24 συνολικά χρόνια και πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην εξέλιξη, ανάπτυξη και πρόοδο του Χολαργού, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες (έλλειψη νερού κ.λπ.).

Η οδός Νικολάου Βιτάλη, που διασταυρώνεται πρώτα με την οδό Χίου, τόπο καταγωγής του Βιτάλη, λεγόταν παλαιότερα Κοτζιά, από τον Κώστα Κοτζιά (+1951), παλαιό Δήμαρχο Αθηναίων.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)