ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Τι είχαμε, τι χάσαμε, τι μάθαμε…»


Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, Δημήτρης Οικονόμου, αρθρογραφεί στο «Μένουμε Χολαργό» για τις ημέρες της καραντίνας και όσα εκείνη μας δίδαξε.

Η καραντίνα τέλειωσε. Η περιπέτεια πέρασε. Ώρα απολογισμού τώρα.

Του Δημήτρη Οικονόμου
Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος,
Καθαριότητας & Ανακύκλωσης
Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου

Μείναμε σπίτι πολλές μέρες, εξερευνώντας τον εαυτό μας και τις αντοχές μας, γνωρίζοντας καλύτερα τους συντρόφους μας και παρατηρώντας τα παιδιά μας.

Βιώσαμε ένα είδος ομαδικής αναγκαστικής ψυχοθεραπείας. Μετρήσαμε πόσο σημαντικοί είναι οι ηλικιωμένοι συγγενείς μας και πόσες παραχωρήσεις είμαστε διατεθειμένοι, αγόγγυστα να κάνουμε, προκειμένου να τους έχουμε κοντά μας και την επόμενη ημέρα.

Διαπιστώσαμε ότι οι αγκαλιές και τα φιλιά με τους οικείους δεν είναι πάντα δεδομένα και αξίζει να τα δίνουμε απλόχερα όταν μπορούμε. Συνειδητοποιήσαμε ότι η απλή, τυπική πολλές φορές, χειραψία είναι τελικά δήλωση εμπιστοσύνης προς τον πλησίον και όχι ένας απλός χαιρετισμός.

Μάθαμε ότι μια οργανωμένη και συντονισμένη κυβέρνηση μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση σε θέματα υγείας ακόμα κι αν το κράτος δεν έχει το καλύτερο υγειονομικό σύστημα. Αντιληφθήκαμε ότι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι αστυνομικοί, τα παιδιά των ντελίβερι και πολλοί άλλοι, στη δύσκολη στιγμή εργάζονται με αυταπάρνηση με τους ίδιους «χαμηλούς ελληνικούς μισθούς», όχι λόγω κέρδους αλλά λόγω ήθους. Ανακαλύψαμε ότι τελικά οι περισσότεροι «πλούσιοι» του τόπου αυτού είναι γαλουχημένοι με τις πανάρχαιες ελληνικές αξίες και τα ιδανικά και στα δύσκολα μετουσιώνονται, από αυστηρούς επιχειρηματίες σε εθνικούς ευεργέτες.

Θυμηθήκαμε ότι οι Έλληνες ενωμένοι βγαίνουν πάντα νικητές. Καταλάβαμε ότι δεν αξίζει στο φιλότιμο και στην κουλτούρα μας, να αφήνουμε περιθώρια να μας διασύρουν και να μας κρίνουν οι εταίροι μας, ενώ ταιριάζει περισσότερο στον πολιτισμό μας να είμαστε οδηγοί και όχι ουραγοί. Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι «κάποιοι» δυσκολεύονται να αντιληφθούν έγκαιρα τη σοβαρότητα και κρισιμότητα των καταστάσεων ολιγωρώντας στην ηθική και οικονομική στήριξη της πατρίδας και της κοινής προσπάθειας και καταλάβαμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με «εκείνους» που διαχειρίζονται συνειδήσεις και πολύ στοχαστικοί όταν τους δίνουμε τον οβολό μας…

Χτίσαμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος, παραμερίζοντας τα αισθήματα καχυποψίας και επιφυλακτικότητας που τα τελευταία χρόνια δηλητηρίαζαν τη ζωή μας και πιστεύω ότι αυτή η σχέση θα θέσει τα θεμέλια μιας νέας εποχής για την πατρίδα μας.

Σίγουρα κλονίστηκε η οικονομία μας και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τους προσεχείς μήνες, όμως από αυτήν την κρίση βγαίνουμε δυνατοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση με το ηθικό ακμαίο, έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον αγώνα δρόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Τέλος, το πιο σημαντικό από την κρίση αυτή, ήταν ότι μείναμε υγιείς και μείναμε Άνθρωποι…