Τελεσίγραφο των γονέων του 5ου Δημοτικού προς τη Δημοτική Αρχή


Δεν πρόκειται να δεχτούν για μία ακόμη σχολική χρονιά το στοίβαγμα των παιδιών τους σε ακατάλληλες αίθουσες οι γονείς του 5ου Δημοτικού της οδού Σαρανταπόρου, τη στιγμή που ο Δήμος ετοιμάζεται να μισθώσει το πρώην πολωνικό σχολείο της οδού Ναυαρίνου για να χρησιμοποιηθεί μόνο ως Νηπιαγωγείο, την ίδια ώρα που πολλές αίθουσες του κτιρίου θα παραμείνουν για άγνωστο λόγο κενές.

Αναλυτικά:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
& ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
sg5odimxol@gmail.com

Προς:

1) τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
2) Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλο
3) Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κ. Μιχάλη Τράκα
4) Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Χρήστο Πετράκη,

Κοιν.:

Διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, κα Μαρία Μάσσου
Ένωση Γονέων Δήμου Παπάγου Χολαργού

Χολαργός, 26 Μαΐου 2020

ΘΕΜΑ: Εγγραφές στην Α’ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού
σχολικό έτος 2020-2021 – Δημιουργία Τμημάτων

Την Παρασκευή 29.5.2020 πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφών των μαθητών της Α’ τάξης για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 σύσσωμη η σχολική κοινότητα του σχολείου μας με α) την από 7.11.19 επιστολή της Διευθύντριας κ. Μαρίας Μάσσου, β) την από 4.11.19, υπ’ αριθ. 14/19-20 απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και γ) το Ψήφισμα 127 γονέων, οι οποίοι εκπροσωπούν 103 μαθητές του σχολείου μας σε σύνολο 180, έχουμε δηλώσει προς κάθε αρμόδιο ότι στο σχολείο μας δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα για να δημιουργηθούν το επόμενο σχολικό έτος δύο (2) τμήματα Α΄ τάξης αν και τον Ιούνιο πρόκειται να αποφοιτήσουν δύο (2) τμήματα Στ’.

Η αίθουσα της πληροφορικής στον α’ όροφο του σχολείου μας, η οποία μέχρι σήμερα καταχρηστικά χρησιμοποιείται, φέτος από τους 23 μαθητές της Β’ τάξης, είναι παντελώς ακατάλληλη για χρήση ως αίθουσα διδασκαλίας.

Στην αίθουσα είναι τοποθετημένοι περιμετρικά στους τοίχους πάγκοι με 10 Η/Υ και απομένουν διαθέσιμα μόνον 14 τμ για τα 13 σήμερα θρανία και τα ανάλογα καθίσματα των μαθητών που τη χρησιμοποιούν ως αίθουσα διδασκαλίας. Αυτονόητο ότι στα 14 τμ αυτά θα πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα (τσάντες κλπ) αλλά και να κινηθούν οι μαθητές και η εκπαιδευτικός της τάξης την ώρα του μαθήματος. Ο χώρος που αναλογεί σε κάθε μαθητή είναι 0,6 περίπου τ.μ.

Κατά συνέπεια σε καμιά περίπτωση για τη συγκεκριμένη αίθουσα, ως αίθουσα διδασκαλίας, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου : α) Κτιριοδομικός κανονισμός Απόφαση 3046/304 ΤΗΣ 30.1/3.2.1989 (Φ.Ε.Κ. 59/∆/1989) άρθρο 4 παραγρ. 4.1 1,5τμ/ανά μαθητή β) ΠΔ 41/2018 Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων Πίνακας 3, Δ, 2τμ/ανά άτομο.

Ως εκ τούτου εγείρονται σε εκπαιδευτικούς και γονείς σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των μαθητών –παιδιών μας που στριμώχνονται καθημερινά και για 6 διδακτικές ώρες στη συγκεκριμένη αίθουσα, τις οποίες με λεπτομέρεια έχουμε εκθέσει στα παραπάνω έγγραφά μας.

Το θέμα αυτό εκπαιδευτικοί και γονείς φέραμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2.12.2019, όπου ο κ. Δήμαρχος τοποθετήθηκε ως εξής:

«…Ουδέποτε η συγκεκριμένη Δημοτική αρχή έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν ακούει και δεν είναι κοντά στους γονείς, κοντά στους δασκάλους, κοντά στους καθηγητές και εν πάση περιπτώσει κοντά στην κοινωνία. Αν η ίδια η κοινωνία κρίνει ότι δεν έχει χώρους το σχολείο –και σίγουρα εσείς ξέρετε καλύτερα σε ποιους χώρους στεγάζονται τα παιδιά και τι ακριβώς γίνεται και αν μία αίθουσα Πληροφορικής για παράδειγμα είναι και κανονική αίθουσα τώρα–, δεν νομίζω ότι έχει κανένας και θα έχει κανένας αντίθετη άποψη από εμάς στο να γίνει απ’ το νέο έτος μία τάξη στο 5ο Δημοτικό … είναι εύλογη η ανησυχία λοιπόν των γονέων του 5ου Δημοτικού, αλλά εγώ έχω πει ξεκάθαρα και στη Διευθύντρια και στην Υποδιευθύντρια που με επισκέφθηκαν –και είμαι σίγουρος ότι έχουν μεταφέρει και τις συναντήσεις τις οποίες κάναμε– ότι δεν έχω καμία αντίθετη άποψη. Αρκεί να ερωτηθώ και να πω την άποψή μου… αφού η αίθουσα είναι ηλεκτρονικών υπολογιστών και κακώς σήμερα έχουμε παιδιά μέσα στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να έχουμε παιδιά μόνιμα ενός τμήματος μέσα στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών…» (βλ. σελ 35, 36, 38, Πρακτικά 18ης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου της 2.12.2019).

Για μια ακόμη φορά θα θέλαμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη αντίθεσή μας στη χρήση της αίθουσας πληροφορικής του σχολείου μας ως αίθουσα διδασκαλίας την επόμενη σχολική χρονιά. Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την απόφαση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και της Διευθύντριας κ. Μ. Μάσσου και να διεκδικήσουμε ένα ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας.

Εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρήση της συγκεκριμένης αίθουσας του α’ ορόφου ως αίθουσας διδασκαλίας από μαθητές της Α΄ τάξης ακόμη και με μικρότερο δυναμικό τμήματος.

Επιχειρήματα του τύπου «έτσι γίνεται σε όλα τα σχολεία», «οι υπολογιστές δεν έχουν ακτινοβολία όταν είναι κλειστοί», υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το Δημόσιο Σχολείο το οποίο αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε.

Αρνούμαστε να στοιβαχτούν τα παιδιά μας για τα επόμενα 6 χρόνια σε μια αίθουσα που δεν πληροί νομοθετημένες συνθήκες ασφάλειας την ίδια στιγμή που την επόμενη σχολική χρονιά ο Δήμος θα μισθώσει κτίριο επί της οδού Ναυαρίνου 19, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για νηπιαγωγείο ενώ πολλές αίθουσες του κτιρίου θα παραμείνουν κενές.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία της πανδημίας που εξακολουθούμε να βιώνουμε, και είναι άγνωστο πώς πρόκειται να εξελιχθεί, σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είναι απαράδεκτο να στριμώχνονται τα παιδιά μας σε αίθουσα που δεν διαθέτει στοιχειωδώς τον αναγκαίο ασφαλή χώρο.

Ζητούμε μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας εγγραφών και εφόσον έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 22 μαθητές στην Α’ τάξη του σχολείου μας η Διεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη το από 28.2.2020 υπ’ αριθ. πρωτ.163 έγγραφο της Διευθύντριας κ. Μ. Μάσσου, να εφαρμόσει τη διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 4 εδ δ του ΠΔ 79/2017 καθώς και να λάβει κάθε άλλο αναγκαίο διοικητικό μέτρο.

Με την επιφύλαξη άσκησης παντός νομίμου δικαιώματός μας,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Χολαργού,

Η Πρόεδρος
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γραμματέας
ΖΙΝΑ ΜΠΕΚΑ