TOP 10: Οι δέκα χειρότεροι δρόμοι του Χολαργού (pics)


Το «Μένουμε Χολαργό» περπάτησε για μια ακόμη φορά ολόκληρη την πόλη και παρουσιάζει στους αναγνώστες του αλλά και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τα δέκα (10) χειρότερα οδοστρώματα που χρήζουν άμεσης ασφαλτόστρωσης.

Του Μανώλη Χάλκου
Ιδρυτή & Ιδιοκτήτη του «Μένουμε Χολαργό»
Τακτικού Μέλους ΔΣ ΔΟΚΜΕΠΑ Παπάγου-Χολαργού

Με τις ασφαλτοστρώσεις εδώ στο «Μένουμε Χολαργό» έχουμε ασχοληθεί από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σάιτ, ανοίγοντας μάλιστα ξεχωριστό φάκελο για ένα από τα βασικότερα θέματα στην καθημερινότητα ενός Δήμου.

Τι θέλει στην ουσία πάνω απ’ όλα ο μέσος δημότης; Καλούς δρόμους, προσβάσιμα πεζοδρόμια, συνεπή καθαριότητα και επαρκή φωτισμό κι όλα τ’ άλλα… πάνε κι έρχονται.

Η αλήθεια είναι πως εδώ στο Χολαργό δεν πρέπει να ‘χουμε μεγάλο παράπονο για την κατάσταση των οδοστρωμάτων. Τι να πουν, δηλαδή, γειτονικές μάλιστα περιοχές όπως το Κάτω Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή, όπου η πλειονότητα των δρόμων θυμίζει πράγματι… βομβαρδισμένο τοπίο, είτε με αμέτρητες λακκούβες είτε με… ατελείωτα μπαλώματα.

Τέτοιοι δρόμοι υπάρχουν προφανώς και εδώ, σε πολύ μικρότερη ωστόσο κλίμακα. Σε αυτό βοήθησαν ιδιαίτερα οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις κυρίως επί Νικολάου την τετραετία 2006-2010 αλλά και εκείνες που ακολούθησαν μεταγενέστερα.

Όσο όμως η τεχνολογία προχωρά, τόσο θα απαιτούνται και νέες τομές σε κάθε φρεσκοστρωμένο ή μη οδόστρωμα, με τα γνωστά στη συνέχεια, παντελώς άτεχνα μπαλώματα, να αφήνουν πίσω τους μια σαφώς αντιαισθητική και ενίοτε καταστροφική εικόνα.

Εδώ να πούμε πως φέρει ξεκάθαρα ευθύνη και ο Δήμος, καθώς θα έπρεπε να επιβλέπει ο ίδιος το σύνολο των τομών και φυσικά των μπαλωμάτων στους δρόμους που άλλωστε του ανήκουν, τραβώντας… έγκαιρα το αυτί της κάθε εταιρείας που προχωρά σε εργασίες χωρίς τη σωστή αποκατάσταση.

Δεδομένου πως σχεδόν κάθε χρόνο επιλέγονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συγκεκριμένοι δρόμοι ή τμήματά τους προς ολική ασφαλτόστρωση (πιο πρόσφατα παραδείγματα σε Περικλέους, Κατσιμπίρη, 25ης Μαρτίου, Υμηττού, 17ης Νοεμβρίου), το πρώτο ενημερωτικό Μέσο της περιοχής αποφάσισε να βοηθήσει εμπράκτως Δήμο και Τεχνική Υπηρεσία, εντοπίζοντας εκείνο για αυτούς τα δέκα (10) χειρότερα οδοστρώματα σε ολόκληρη την πόλη.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται κάθε φορά από Δήμο και Τεχνική Υπηρεσία οι δρόμοι που θα φρεζαριστούν, ειλικρινά, δεν τα γνωρίζουμε. Διότι, τα οδοστρώματα που παρουσιάζουμε παρακάτω βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια και αντί αυτών, η -εκάστοτε- Δημοτική Αρχή στρέφει το ενδιαφέρον της αλλού, ακόμη και σε σημεία που δεν χρήζουν άμεσης επέμβασης ή, το χειρότερο, σε σημεία που είχαν πρόσφατα επιδιορθωθεί ξανά!

Εμείς, από τη μεριά μας, παρουσιάζουμε σήμερα (11/5/20) με αλφαβητική σειρά τους δέκα (10) όντως χειρότερους δρόμους του Χολαργού, ώστε και τη Δημοτική Αρχή να βοηθήσουμε στο κομμάτι αυτό, αλλά και εσείς να γνωρίζετε… τι και πώς, όταν ανακοινωθούν οι επόμενες ασφαλτοστρώσεις και μέσα σε αυτές δεν υπάρχουν οι δρόμοι αυτοί αλλά… άλλοι δρόμοι.

1. Οδός Αναστάσεως (από Βουτσινά έως Μεσογείων)

Όταν το 2016 παραδόθηκε το έργο της κατασκευής δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στην οδό Αναστάσεως (από Ευτέρπης έως Μεσογείων), ο Δήμος αντί να προβεί στην αποκατάσταση του συνολικού μήκους της οδού στο οποίο πραγματοποιήθηκε το έργο, δηλαδή από την Ευτέρπης ως τη Μεσογείων, ασφαλτόστρωσε για κάποιο λόγο το δρόμο από Ευτέρπης μέχρι Βουτσινά, με αποτέλεσμα το -ακόμη πιο κεντρικό- τμήμα από Βουτσινά έως Μεσογείων να παραμένει μέχρι σήμερα σε πολύ κακή κατάσταση.

2. Οδός Αρτέμιδος (από Υμηττού έως Αετιδέων)

Πρόκειται για το χειρότερο τμήμα ολόκληρης της οδού Αρτέμιδος, το οποίο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και δεκαετίες, από όταν δηλαδή τοποθετήθηκαν σε αυτό αγωγοί ομβρίων. Στην πορεία ήρθε και το φυσικό αέριο και μαζί με διάφορες άλλες τομές… το γλυκό έδεσε.

3. Οδός Ασπασίας (από πλατεία Φανερωμένης έως οδό Μιλτιάδου)

Από τους χειρότερους, αν όχι ο χειρότερος δρόμος του Χολαργού! Ένα οδόστρωμα-ενιαίο μπάλωμα, απ’ άκρη σ’ άκρη, κατά μήκος και πλάτος. «Βοήθησαν» ιδιαίτερα σε αυτό φυσικό αέριο και ΕΥΔΑΠ.

4. Οδός Ασπασίας (από πλατεία Δημοκρατίας έως οδό Σαρανταπόρου)

Κι όμως, στο σχετικό TOP 10 υπάρχει και δεύτερο τμήμα της οδού Ασπασίας. Είναι εκείνο μεταξύ της πλατείας Δημοκρατίας και της οδού Σαρανταπόρου, ιδιαίτερα μάλιστα πολυσύχναστο λόγω της αγοράς που εδρεύει στο σημείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Τι κι αν ανακατασκευάστηκε δις τα τελευταία 20 χρόνια η πλατεία Δημοκρατίας, το οδόστρωμα αυτό παραμένει… ξεχασμένο στην τύχη του και στις λακκούβες του.

5. Οδός Δοϊράνης (από 17ης Νοεμβρίου έως Καρπάθου)

Η αλήθεια είναι πως η Δοϊράνης είχε ασφαλτοστρωθεί σχετικά πρόσφατα στο σύνολό της, όμως η εικόνα που επίσης συνολικά παρουσιάζει σήμερα είναι τραγική. Κυρίως το πρώτο της τμήμα, μεταξύ της οδού 17ης Νοεμβρίου και της οδού Καρπάθου, χωρίς ωστόσο και τα υπόλοιπα τμήματα να πηγαίνουν πίσω και ειδικά το τελευταίο μεταξύ Κω και Ναυαρίνου.

6. Οδός Ευτέρπης (από Υμηττού έως Σαρανταπόρου)

Το εν λόγω τμήμα της οδού Ευτέρπης συναγωνίζεται εύκολα εκείνο της οδού Ασπασίας στην πλατεία Φανερωμένης για το… βραβείο του χειρότερου δρόμου της πόλης. Και να σκεφτεί κανείς πως μόλις πριν από δέκα (10) χρόνια η Ευτέρπης είχε ασφαλτοστρωθεί στο σύνολό της. Τα περισσότερα τμήματά της παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση, το συγκεκριμένο ωστόσο έχει με το πέρασμα των χρόνων (και των ΟΚΩ) κυριολεκτικά διαλυθεί.

7. Οδός Καστανερής

Η -μικρή- οδός Καστανερής μπορεί να βρίσκεται -σχεδόν- απέναντι από την κεντρική είσοδο του 1ου Λυκείου, παραμένει όμως ξεχασμένη -σχεδόν- από τους πάντες. Οδόστρωμα της πρωτεύουσας που τον Μάιο του 2020 θυμίζει οδόστρωμα κάποιας επαρχιακής κωμόπολης, παρατημένο από την οικεία Δημοτική Αρχή που εδρεύει… χιλιόμετρα μακριά.

8. Παράδρομος λεωφόρου Μεσογείων

Από πού να το πιάσεις και πού να τ’ αφήσεις το θέμα του παράδρομου. Από την έναρξή του στην Κύπρου και το Μετρό της Εθνικής Άμυνας έως την κατάληξή του στην Αριστοτέλους στο ύψος του Νομισματοκοπείου, ο παράδρομος εδώ και χρόνια φωνάζει… «ασφαλτοστρώστε με!». Οδόστρωμα χιλιομέτρων σε άθλια κατάσταση, ύστερα από τις πάμπολλες επεμβάσεις σε αυτό για εργασίες ή επιδιορθώσεις κάθε είδους. Και, επειδή η συνολική ανάπλασή του δεν (!) αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας για τη διοίκηση Αποστολόπουλου, μια απλή ασφαλτόστρωσή του θα έσωζε έστω κατά κάποιο τρόπο τα προσχήματα.

9. Οδός Πολυμνίας (από Αναστάσεως έως Ξανθίππου)

Όχι απλά στο TOP 10 αλλά… και στο TOP 5 των χειρότερων δρόμων του Χολαργού τοποθετείται με χαρακτηριστική ευκολία το τμήμα της οδού Πολυμνίας μεταξύ Αναστάσεως και Ξανθίππου. Οδόστρωμα που διασχίζοντάς το αγανακτεί ο κάθε οδηγός, είτε αυτοκινήτου, είτε μοτοσικλέτας, είτε ακόμη και ποδηλάτου. Και προκαλεί εύλογη απορία η μη αποκατάστασή του χρόνια τώρα, τη στιγμή που το αμέσως επόμενο τμήμα της οδού, μεταξύ Ξανθίππου και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, είχε πριν λίγα έτη ασφαλτοστρωθεί.

10. Οδός Σπάρτης (από Κριεζώτου έως Κυκλάδων)

Το ξεχασμένο από όλους τους Δημάρχους τμήμα της οδού Σπάρτης στον Άνω Χολαργό, μεταξύ Κριεζώτου και Κυκλάδων, πρόκειται για μια περίπτωση Δαρδανελλίων, Θηβών, Λευκάδος και Σολωμού. Τεσσάρων δηλαδή ιδιαίτερα στενών δρόμων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι είτε έχουν αναπλασθεί (Θηβών, Λευκάδος, Σολωμού) είτε έχει ήδη γίνει προεργασία για την ανάπλασή τους (Δαρδανελλίων). Η Σπάρτης παραμένει… στη μοίρα της, γεμάτη μπαλώματα και κακοτεχνίες, τη στιγμή που μια απλή ασφαλτόστρωση θα της άλλαζε άρδην την εικόνα.

Αυτό είναι λοιπόν το TOP 10 στην κατηγορία «χειρότεροι δρόμοι Χολαργού». Φυσικά (και για να σας προλάβουμε!), δεν είναι μόνο αυτοί. Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και η Αγαμέμνονος μπροστά από το ΚΑΠΗ, η -χολαργιώτικη- Αρκαδίου στο σύνολό της, στο σύνολό της και η Νέστορος, η Ελευθερίου Βενιζέλου από Περικλέους μέχρι Βεντούρη, η Κατσιμπίρη, τόσο μεταξύ Φανερωμένης και Βεντούρη όσο και μεταξύ Αετιδέων και Σαρανταπόρου, η Κρέσνης μεταξύ Φειδίου και Θεσσαλονίκης, η Μελπομένης από Αετιδέων έως Υμηττού, η Ξανθίππου από Κοκκόλα μέχρι 25ης Μαρτίου, η Σαλαμίνος στο σύνολό της και η Φειδίου επίσης, κυρίως όμως μεταξύ Φανερωμένης και Ευριπίδου.

Δουλειά… υπάρχει δηλαδή για Δήμο και Τεχνική Υπηρεσία, που με μπούσουλα τόσο το TOP 10 όσο και το… TOP 20 του «Μένουμε Χολαργό», μπορούν να κάνουν την αγαπημένη μας πόλη ακόμη πιο όμορφη και ευχάριστη, ακόμη πιο λειτουργική και φιλική.