8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Οι γειτονιές έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για το περιβάλλον που ζούμε»


«Όσο το φυσικό περιβάλλον απαιτεί σεβασμό και εκδικείται, άλλο τόσο χρειάζεται και οι πόλεις μας να γίνουν και πάλι ανθρώπινες», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) η δημοτική παράταξη «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη».

Αναλυτικά:

Ανακοίνωση της παράταξης 8 Προτάσεις για την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος

Οι γειτονιές έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για το περιβάλλον που ζούμε. Εκτός από το φυσικό περιβάλλον, καταστρέψαμε και τις πόλεις που εμείς οι ίδιοι φτιάξαμε!

Χαλάσαμε τους κήπους μας. Κόψαμε τα δέντρα μας. Κάναμε τους δρόμους επικίνδυνους. Χτίσαμε τις αλάνες. Αρχίσαμε να ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον.

Μπαζώσαμε τα ρέματα. Κλείσαμε τον μπακάλη τον κυρ Κώστα. Απομονωθήκαμε σε κονσέρβες Ι.Χ. Βάλαμε πλαστικά στις παιδικές χαρές. Σκεπάσαμε και το τελευταίο τετραγωνικό από χώμα. Γεμίσαμε με κάγκελα σχολεία και πάρκα. Απαγορεύσαμε τα ποδήλατα. Γεμίσαμε τον αέρα καυσαέρια και τα πεζοδρόμια με σκουπίδια.

Κλειστήκαμε σε ψηφιακά δωμάτια. Συνεχώς βιαζόμαστε να προλάβουμε και κάναμε την αυτοδιοίκηση γραφειοκρατία.

Οι γειτονιές έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για το περιβάλλον που ζούμε. Το αστικό περιβάλλον.

Ούτε το φυσικό περιβάλλον που συρρικνώσαμε, μπορούμε να γιορτάσουμε, ούτε το αστικό που εμείς φτιάξαμε.

Όσο το φυσικό Περιβάλλον απαιτεί σεβασμό και εκδικείται, άλλο τόσο χρειάζεται και οι πόλεις μας να γίνουν και πάλι ανθρώπινες.

Με ελεύθερους και ασφαλείς κοινόχρηστους χώρους. Με δρόμους κάτω των 30 χιλιομέτρων. Με μείωση των Ι.Χ. και των εκπομπών άνθρακα, με πεζοδρόμια, με πυκνό πράσινο παντού, με μικρά μαγαζιά με ονοματεπώνυμο, με πολλούς χώρος συνάθροισης, με ποδηλατόδρομους, με όμορφα σχολεία με πολλά δέντρα στα προαύλια, με παιδικές χαρές με φυσικά υλικά, με πολύ κόσμο έξω.

Και επειδή το φυσικό περιβάλλον που φτιάξαμε εκδικείται πρέπει να φτιάξουμε και ανθεκτικές τις γειτονιές μας.

Μόνο τότε, θα γιορτάσουμε εμείς το Περιβάλλον!