Η Ιωάννα Παππά επιστρέφει στην «Αντιγόνη» και στο Κηποθέατρο Παπάγου


O Θέμης Μουμουλίδης ανεβάζει ξανά «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε νέα επεξεργασία (η παράσταση πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015) με την Ιωάννα Παππά και πάλι στο ρόλο της Αντιγόνης, το Γιώργο Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα και συμπρωταγωνιστές τη Λουκία Μιχαλοπούλου, το Μάνο Καρατζογιάννη (αμφότεροι από την πρώτη διανομή), τη Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη και το Δημήτρη Σαμόλη | Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, στο 26ο Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού

Η μετάφραση είναι της Παναγιώτας Πανταζή, το σκηνικό υπογράφει ο σκηνοθέτης, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού και η πρωτότυπη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.

Η εξέγερση της Αντιγόνης

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δύο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δύο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου).

Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στο δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 15 Ιουλίου 2020 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, για να ακολουθήσει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 η παρουσίαση στο Κηποθέατρο Παπάγου και έπειτα περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Info

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 17 ευρώ | 14 ευρώ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+

Προπώληση: viva.gr