ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Εθνικής Αντιστάσεως


Αφιερωμένη στον ένοπλο και μη αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον των ξένων στρατευμάτων Κατοχής (Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων) την περίοδο 1941-1944, η οδός Εθνικής Αντιστάσεως ξεκινά από την οδό Σωκράτους και καταλήγει στην οδό Αρκαδίου και τα όρια με το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Στη γειτονική Αγία Παρασκευή η Εθνικής Αντιστάσεως συνεχίζει ως Καραϊσκάκη, για μεγαλύτερο μάλιστα μήκος σε σχέση με το Χολαργό.

Από τη Σωκράτους έως τη 17ης Νοεμβρίου η οδός Εθνικής Αντιστάσεως διαθέτει φαρδύ και άνετο οδόστρωμα, κάτι που δεν ισχύει από τη 17ης Νοεμβρίου και έπειτα, εκεί όπου σε πολλές περιπτώσεις αντί για πεζοδρόμιο συναντά κανείς… κήπους ή μάντρες κατοικιών.

Να σημειωθεί πως το πρώτο τμήμα της οδού φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια σούπερ μάρκετ καθώς και μέρος της τοπικής αγοράς της 17ης Νοεμβρίου, ενώ στο τέρμα της τελευταίας υπάρχει και η ομώνυμη πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, που βρίσκεται υπό ανάπλαση.

Εθνική Αντίσταση: Έτσι χαρακτηρίζεται ο ένοπλος και μη αγώνας του ελληνικού λαού εναντίον των ξένων στρατευμάτων Κατοχής (Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων) την περίοδο 1941-1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν πολλές οργανώσεις, οι οποίες σε συνεργασία με τον συμμαχικό παράγοντα επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις εναντίον των κατακτητών (κατασκοπεία, σαμποτάζ, παράνομος τύπος, φυγαδεύσεις στο εξωτερικό, ένοπλος αγώνας στις πόλεις και στην ύπαιθρο κ.λπ.).

Κυριότερες από τις οργανώσεις αυτές ήταν: Ε.Α.Μ. και στο στρατιωτικό σκέλος του Ε.Λ.Α.Σ. και Ε.Λ.Α.Ν., Ε.Π.Ο.Ν., Ε.Δ.Ε.Σ., Ε.Κ.Κ.Α. και πολλές άλλες τοπικής περισσότερο σημασίας (Π.Ε.Α.Ν., Ε.Ο.Ε.Α., Εθνική Αλληλεγγύη, Μπουμπουλίνα, Κόδρος, Μίδας, Ελληνοπούλα, Ιερή Ταξιαρχία, Ρ.Α.Ν. κ.ά.).

Από τις πιο σημαντικές πράξεις εθνικής αντιστάσεως ήταν το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα (νύχτα 30ής προς 31η Μαΐου 1941, η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Ευρώπη), η ανατίναξη των γραφείων της Ε.Σ.Π.Ο. (ελληνικής ναζιστικής οργανώσεως) στην Αθήνα, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και επίσης του Ασωπού, το μεγάλο συλλαλητήριο που απέτρεψε την αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία, πολλές άλλες δολιοφθορές και μάχες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κ.λπ.

Οι νεκροί του αγώνα αυτού ξεπέρασαν, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, τις 150.000 και σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες των αναπήρων, των τραυματιών, των βασανισθέντων και φυλακισθέντων κ.λπ.

Ανάμεσα στους κορυφαίους ηγήτορες των Οργανώσεων Εθνικής Αντιστάσεως περιλαμβάνονται οι Στέφανος Σαράφης, Άρης Βελουχιώτης (Αθανάσιος Κλάρας), Ναπολέων Ζέρβας, Δημήτριος Ψαρρός, Ιωάννης Τσιγάντες, Κωνσταντίνος Περρίκος, Λέλα Καραγιάννη, Αλέξανδρος Σβώλος, Γεώργιος Γρίβας και άλλοι πολλοί.

Το 1982 ορίστηκε ως Ημέρα Τιμής για την Εθνική Αντίσταση η ημερομηνία ανατινάξεως της γέφυρας του Γοργοποτάμου (24 Νοεμβρίου 1942) που έγινε με κοινή δράση Άγγλων σαμποτέρ και ομάδων του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)