ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Ευριπίδου


Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, πλάι στο Δημαρχιακό Μέγαρο και το πάρκο «Ανδρέας Παπανδρέου», η -νέα- οδός Ευριπίδου κατευθύνεται από την Περικλέους προς Φανερωμένης και 17ης Νοεμβρίου, φιλοξενώντας για έξι μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) τη Λαϊκή Αγορά.

Υπενθυμίζουμε πως η πρώτη οδός Ευριπίδου στο Χολαργό ήταν η σημερινή οδός Βουτσινά, η οποία μετονομάστηκε προς τιμήν του ιδρυτή της πόλης στις 10 Αυγούστου 1937.

Από τους λίγους δρόμους με ευρύχωρα πεζοδρόμια, κυρίως μεταξύ Περικλέους και Μελά, αλλά και φαρδύ οδόστρωμα, στο ίδιο τμήμα.

Για το λόγο αυτό καθώς και τη στρατηγική της θέση επιλέγεται από όλες τις διοικήσεις για σταθερό σημείο λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς της πόλης.

Ειριπίδης (480-406 π.Χ.): Μεγάλος Αθηναίος τραγικός ποιητής, που μαζί με τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή αποτελούν την τριάδα των κορυφαίων δραματουργών του αρχαίου κόσμου.

Καταγόμενος από τη Φλύα, Δήμο της Κεκρωπίας (σημερινό Χαλάνδρι), αναφέρεται ότι γεννήθηκε στη Σαλαμίνα την ημέρα που, όπως λέγεται, έγινε η ναυμαχία και ήταν γιος του Μνησαρχίδου ή Μνησάρχου και της Κλειτούς.

Δέχτηκε την επίδραση φιλοσόφων και σοφιστών, ιδιαίτερα δε του Αναξαγόρα και του Πρωταγόρα και σ’ αυτό οφείλεται η φιλοσοφική διάθεση που εμφανίζεται στα δράματά του και που του έδωσε το χαρακτηρισμό ο «από σκηνής φιλόσοφος».

Ήταν σύγχρονος του Αισχύλου και του Σοφοκλέους, αν και νεότερος από αυτούς. Η ιδιοτυπία του χαρακτήρα του και ο θρυλούμενος (όχι πραγματικός) μισογυνισμός του, του στοίχισε πολλά σκώμματα από τους συγχρόνους του κωμωδιογράφους.

Δεν ανέλαβε ποτέ πολιτικά αξιώματα. Έγραψε πολλές τραγωδίες και σατυρικά δράματα, από τα οποία σώθηκαν 17 τραγωδίες («Μήδεια», «Εκάβη», «Τρωάδες», «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Ίων», «Βάκχαι» κ.ά.) και το σατυρικό δράμα «Κύκλωψ».

Το έργο του Ευριπίδου, που μπορεί να τοποθετηθεί στην πρωτοπορία του ψυχολογικού δράματος, χαρακτηρίζεται από την περιγραφική δεινότητα του ανθρωπίνου πάθους, από την καθαρότητα του ύφους, από τη βαθιά στοχαστικότητα και από τη νεοτεριστική και πρωτοπόρο διάθεσή του.

Ο Ευριπίδης πέθανε στην Πέλλα της Μακεδονίας, στην Αυλή του βασιλιά Αρχελάου. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, τάφηκε στην αρχαία Μακεδονική πόλη της Αρέθουσας. Η πόλη, της οποίας η ακριβής τοποθεσία δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, βρίσκεται ανάμεσα στα σημερινά χωριά Ρεντίνα και Σταυρός Θεσσαλονίκης.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)