ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Θεοτοκοπούλου Δομηνίκου


Ως συνέχεια των οδών Ουρανίας και Κεραμεικού, η μόλις 160 μέτρων μήκους οδός Θεοτοκοπούλου έχει ως αφετηρία την οδό Αετιδέων και ως τερματισμό την οδό Υμηττού.

Θετικά χαρακτηριστικά της γεμάτης ελαιόδεντρα οδού σημειώνονται το φαρδύ οδόστρωμα και η δυνατότητα στάθμευσης και από τις δύο πλευρές του δρόμου, καθώς και τα σχετικά φαρδιά πεζοδρόμια.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 1614): Ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου, περισσότερο γνωστός με το ιταλοϊσπανικό προσωνύμιό του El Greco (Ο Έλληνας).

Γεννήθηκε στον Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης (παλαιότερα τοποθετούσαν τη γέννησή του στο χωριό Φόδελε). Εργάστηκε αρχικά στην Ελλάδα ως «μαΐστρος σγουράφος» με βυζαντινή τεχνοτροπία και κατόπιν, σε ηλικία 20 χρόνων, πήγε στη Βενετία και στη Ρώμη, όπου μελέτησε και επηρεάστηκε από τους μεγάλους Βενετούς δασκάλους Τισιανό (του οποίου ήταν μαθητής), Βερονέζε, Τιντορέττο κ.ά.

Πήγε κατόπιν στην Ισπανία (1575/76) και εγκαταστάθηκε οριστικά μέχρι το τέλος της ζωής του στο Τολέδο. Εκεί επιδόθηκε, εκτός από τη ζωγραφική, και στη γλυπτική, αρχιτεκτονική και τη συγγραφή έργων για την τέχνη. Επηρεάστηκε από το περιβάλλον του, από την ισπανική ψυχή και την αραβική κληρονομιά, και αυτό, μαζί με τις βυζαντινές καταβολές του, έδωσε στο έργο του μια βαθιά πνευματικότητα που εκφράστηκε με τις άυλες και επιμηκυσμένες μορφές και τα υποβλητικά χρώματα.

Απέκτησε μεγάλη φήμη ανάμεσα στους συγχρόνους του και αρκετή περιουσία χωρίς να χάσει τη συναίσθηση της καταγωγής του, όπως μαρτυρεί η ελληνική υπογραφή του στα έργα του («Δομένικος Θεοτοκόπουλος Κρης…»).

Ζωγράφισε πάρα πολλά έργα, όλα σχεδόν με θρησκευτικό περιεχόμενο, κυρίως για τις εκκλησίες του Τολέδο και πεθαίνοντας άφησε πάνω από 100 μισοτελειωμένους πίνακες που τους συμπλήρωσε ο γιος του Χόρχε Μανουέλ.

Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του είναι: «Η Ταφή του Κόμητα Οργκάθ» (το κορυφαίο έργο του), «Το Τολέδο σε καταιγίδα», «Ο Άγιος Μαρτίνος και ο φτωχός», «Η Αγία Οικογένεια», «Το όνειρο του Φιλίππου Β’», «Ο Λαοκόων», «Το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου», «Η 5η Σφραγίδα της Αποκαλύψεως», «Διεμερίσαντο τα Ιμάτιά μου» (Εσπόλιο), «Η Ανάστασις» κ.ά.

Χάλκινη προτομή του, έργο του γλύπτη Κώστα Βαλσάμη, έχει στηθεί στην Αθήνα, στον πεζόδρομο Μασσαλίας (στη συμβολή με την οδό Ακαδημίας).

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)