Πρόταση ίδρυσης ΚΔΑΠ από τη Βάνα Ρετσινιά


Στην κατάθεση πρότασης για ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-MΕΑ) στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΠΕΠ Αττικής, προχώρησε η Δημοτική Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης και πρώην Αντιδήμαρχος, Βάνα Ρετσινιά.

Αναλυτικά:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΔΑΠ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Θέμα: Κατάθεση πρότασης για ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – MΕΑ), στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και του ΠΕΠ Αττικής.

Στο ΔΣ της 17/6/2020, πρότεινα την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας στον Δήμο μας δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και δημιουργικής απασχόλησης MΕΑ κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, βάσει επιδοτούμενου προγράμματος (δηλ. ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ – MΕΑ) στο οποίο συμμετέχουν και αρκετοί Δήμοι της Χώρας.

Επειδή η απάντηση του Δημάρχου ήταν η υποβολή εκ μέρους μου ανάλογου προγράμματος (αύριο… μεθαύριο… σε ένα χρόνο), επισημαίνοντας ότι αυτά τα προγράμματα είναι παλαιά και γινόντουσαν όταν ο ίδιος δεν ήταν Δήμαρχος, επανέρχομαι για να σας ενημερώσω:

  • Η λειτουργία των ΚΔΑΠ (δομές Γ) και ΚΔΑΠ – MΕΑ (δομές Δ) συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ 2014-2020 (το οποίο έχει παραταθεί) και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έτος 2020-2021 αναμένεται τις επόμενες 10 μέρες.
  • Όπως γνωρίζουμε ο Δήμος μας συμμετέχει στο ίδιο επιδοτούμενο πρόγραμμα στην κατηγορία Δομή Α και Δομή Β που αφορούν τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ποτέ μέχρι σήμερα στις δομές Γ & Δ όπως προτείνεται.
  • Η λειτουργία των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ – ΜΕΑ συνδέεται άμεσα με τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού στην ανάπαυση και στον ελεύθερο χρόνο, όπως περιγράφεται στην «Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού» που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη στις 26/1/1990 και στο άρθρο 31, που επικύρωσε με το νόμο 21101/2.12.1992 η Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
  • Δικαιούχος είναι η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και ωφελούμενες οι μητέρες των αντίστοιχων κατηγοριών των παιδιών μετά από ετήσια δημόσια πρόσκληση.
  • Τα ΚΔΑΠ είναι μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας εκτός σχολικού ωραρίου και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η διευκόλυνση των γονέων.
  • Τα ΚΔΑΠ είναι δυνατόν να συνδέονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις εκπαιδευτικές μονάδες των ΟΤΑ και των Περιφερειών.
  • Τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ είναι μονάδες που απασχολούν παιδιά με αναπηρία καθώς επίσης εφήβους με νοητική στέρηση και κινητική αναπηρία.

Σκοπός είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Διασυνδέονται με τις εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής και τις κοινωνικές υπηρεσίες ΟΤΑ και Περιφέρειας.
Στα εν λόγω κέντρα απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό ανάλογα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται, όπως περιγράφονται στον κανονισμό λειτουργίας κάθε κέντρου.

  • Τα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ – ΜΕΑ μπορούν να λειτουργήσουν σε χώρους δημοτικών σχολικών κτιρίων και ειδικών σχολείων αντίστοιχα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Κάθε Δήμος οφείλει να προχωρά σε έργα και δράσεις δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την στήριξη της οικογένειας και των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την στόχευση κυρίως υπέρ των ευάλωτων ομάδων (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες).

Για διευκόλυνσή σας, επισυνάπτω τον χρήσιμο οδηγό ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικών ΚΔΑΠ (Μάιος 2020) της ΕΕΤΑΑ.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω βοήθεια.

Με εκτίμηση,

Βασιλική (Βάνα) Ρετσινιά-Γιαννακοπούλου
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
πρώην Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού