«Υπερηφάνεια ή Ντροπή; Τι θα πρέπει να αισθάνεται ένας Χολαργιώτης;»


Κείμενο που… τσακίζει κόκαλα από τον Χολαργιώτη αναγνώστη μας, Βασίλη Τζανάκο, ο οποίος εκφράζει τη δική του κραυγή αγωνίας για την αγαπημένη μας γειτονιά, «μια γειτονιά που διάγει τη χειρότερη περίοδό της στα θέματα καθαριότητας/πρασίνου, ασφάλειας, πεζοδρομίων και αδέσποτων, με ένα Δήμο εκκωφαντικά απόντα».

Διαβάστε όλα όσα καταθέτει ο κ. Τζανάκος και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Υπερηφάνεια ή Ντροπή;
Τι θα πρέπει να αισθάνεται ένας Χολαργιώτης;

Του Βασίλη Τζανάκου
Δημότη Παπάγου-Χολαργού

Είμαι γέννημα θρέμμα Χολαργιώτης και επί 58 συναπτά έτη Δημότης.

Λόγω της εργασίας μου δεν είχα την ευκαιρία να «ευχαριστηθώ» τον τόπο μου, να περπατήσω, να πάω σε ένα πάρκο ή μια πλατεία, να νοιώσω την ανεμελιά των παιδικών μου χρόνων…

Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε εδώ και 5 χρόνια όταν έγινα κηδεμόνας ενός σκυλάκου και όντας πια συνταξιούχος πίστευα πως θα χαιρόμουν αυτά που τόσα χρόνια μου είχαν λείψει.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως πίστευα ή μάλλον όπως θα ήθελα να είναι και εξηγούμαι:

Κάνοντας βόλτες 3 με 4 φορές την μέρα με τον σκυλάκο μου αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχω αφήσει μέρος του Δήμου μας απάτητο και δυστυχώς αυτά που βλέπω καθημερινά με θλίβουν και με θυμώνουν.

Μερικά από τα κακώς κείμενα σε τίτλους: Ασφάλεια, Καθαριότητα/Πράσινο, Πεζοδρόμια, Αδέσποτα.

Ασφάλεια:

Στις περισσότερες πλατείες και πάρκα υπάρχουν βανδαλισμοί και γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια.

Στην Φανερωμένη και συγκεκριμένα πίσω από το Ιερό έχω βρει (πολλές φορές) και πετάξει σύριγγες με αίμα και υπολείμματα ουσιών.

Στην πλατεία Δημοκρατίας κάποιοι καθημερινοί θαμώνες της ουρούν μέρα μεσημέρι στους θάμνους δίπλα από τα όργανα γυμναστικής (έχω δει τουλάχιστον 2, ο ένας μάλιστα με έβρισε γιατί του έκανα παρατήρηση), κηδεμόνες σκύλων που τα αφήνουν ελεύθερα χωρίς λουρί και όταν τους πεις κάτι σε τραμπουκίζουν (έχω καλέσει 2 φορές την Αστυνομία).

Όλα αυτά βέβαια γίνονται γιατί δεν υπάρχει έλεγχος (τα παιδιά του αστυνομικού τμήματος κάνουν φιλότιμες προσπάθειες αλλά δυστυχώς είναι λίγοι και τα περιστατικά που έχουν να διαχειριστούν πολλά).

Ο Δήμος όμως είναι εκκωφαντικά ΑΠΩΝ.

Καθαριότητα/Πράσινο:

Δεν έχω από πού να πιαστώ για να μην λερωθώ.

Παντού σκουπίδια και περιττώματα δεσποζόμενων ζώων, κάδοι ανοικτοί, στοίβες ογκωδών αντικειμένων σε κάθε γωνιά, κλαδιά από τα κλαδέματα των κήπων και όλα αυτά περιμένουν στην καλύτερη περίπτωση για μέρες κάποιον να τα καθαρίσει και να τα μαζέψει.

Σε επικοινωνία μου με την δημοτική αρχή ή απάντηση ήταν δεν έχουμε κόσμο και κάνουμε ότι μπορούμε!!!

Κόβονται δέντρα και αφήνονται οι κορμοί τους φυτεμένοι!!

Ο καθαρισμός των παρτεριών από τους κηπουρούς είναι ένα απαράδεκτο θέαμα…

Αντί να ξεριζώσουν με μια τσάπα τα παράσιτα που είναι κυρίως άγανα (άκρως επικίνδυνα για μικρά παιδιά και ζώα) τα κόβουν με το χλοοκοπτικό με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται ακόμα πιο πυκνά και επικίνδυνα!!

Η πλειοψηφία των παρτεριών της Περικλέους και ιδιαίτερα της Φανερωμένης δεν έχουν φυτά αλλά ποτίζονται κανονικά!!

Πεζοδρόμια:

Δεν θα μιλήσω για παλαιά πεζοδρόμια αλλά για αυτά που έχουν αναπλαστεί προσφάτως όπως το κομμάτι της Ευριπίδου από Φανερωμένης μέχρι Κεφαλληνίας. Περπατώντας λοιπόν αυτό το κομμάτι αναρωτιέμαι αν ο εργολάβος είχε από τον Δήμο σαφές σχέδιο ή αν τα παρτέρια των δέντρων τα έκανε κατά το δοκούν (το κάθε ένα έχει την δική του διάσταση και σχήμα), αν ελέγχθηκε για το αποτέλεσμα και τελικά αν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του.

Θα μιλήσω και για την ανάπλαση της οδού Βουτσινά που γίνεται τώρα. Το πεζοδρόμιο έχει υπερβεί την στάθμη του προηγούμενου με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει σκαλοπάτι στις εισόδους των οικιών.

Η απάντηση του δήμου ήταν ότι όλα είναι σωστά φτιαγμένα διότι λέει το πεζοδρόμιο πρέπει να είναι 15cm υψηλότερο του δρόμου. Σωστά συμφωνώ και εγώ.

Αλλά μήπως αντί να ανέβει το πεζοδρόμιο και να δημιουργήσει τόσα προβλήματα έπρεπε να κατέβει ο δρόμος ξύνοντας την παραπανίσια άσφαλτο τόσο όσο χρειαζόταν;

Ίσως η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας να πρωτοπορεί!!

Από Βεντούρη έως Περικλέους κόπηκαν όλα τα δένδρα, και ακριβώς έξω από κύρια είσοδο οικοδομής δημιούργησαν παρτέρι!!

Η δε διαφορά υψομέτρου του ίδιου του πεζοδρομίου με τις εισόδους των γκαράζ είναι αρκετά σημαντική και σίγουρα θα είναι πρόβλημα για μητέρες με καροτσάκια και ανθρώπων με αναπηρικά αμαξίδια.

Πολλά πεζοδρόμια έχουν τρύπες, πλάκες που σηκώνονται, υπολείμματα κομμένων δένδρων, σάπια νεράντζια που αν τα πατήσεις μπορεί να γλιστρήσεις και να τραυματιστείς και γενικά διαφόρων ειδών παγίδες.

Υπάρχουν δρόμοι που τα πεζοδρόμια είναι θέσεις στάθμευσης όπως η Αετιδέων, η Αγαμέμνονος και άλλοι…

Σε επικοινωνία μου με τον δήμο για το πρόβλημα της στάθμευσης, η απάντηση ήταν να πάρω την τροχαία!!

Αδέσποτα:

Είναι τραγικό να υπάρχουν τόσες γέννες γατών επειδή ο Δήμος δεν είχε πρόγραμμα στειρώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι τραγικό να βλέπω στην βόλτα μου ιδιώτες με δικά τους έξοδα να σιτίζουν και να περιθάλπουν γατάκια γιατί ο Δήμος είναι ανοργάνωτος (και εδώ δεν είναι θέμα αδυναμίας, είναι καθαρά θέμα θέλησης… κονδύλια υπάρχουν).

Είναι τραγικό να βρίσκεις ένα τραυματισμένο ή άρρωστο ζωάκι και να πρέπει να κάνεις αίτηση στον δήμο για την διακομιδή του λες και το ζωάκι μπορεί να περιμένει στο σημείο που το είδε ο αιτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσότερους που δεν αναφέρω εδώ (θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες) πραγματικά αναρωτιέμαι θα πρέπει να είμαι Υπερήφανος ή να Ντρέπομαι που είμαι Χολαργιώτης;