ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ: «Οι μνημονιακές συγχωνεύσεις συνεχίζονται»


Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη συγχώνευση της ΔΟΥ Χαλανδρίου με εκείνη του Χολαργού εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή του Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου.

Αναλυτικά:

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ
Χολαργού-Παπάγου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρά την υποτιθέμενη «έξοδο από τα μνημόνια», οι μνημονιακές συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ. συνεχίζονται…

Παρά τα πολυδιαφημισμένα διαδοχικά «success story» των Γεωργίου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, και παρά την υποτιθέμενη «έξοδο από τα μνημόνια», οι μνημονιακές αναδιαρθρώσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) συνεχίζονται…

Η ΑΑΔΕ με δελτίο τύπου στις 30/06/2020 ανακοίνωσε νέες συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα:

Με την αριθ. πρωτ. Δ.ΟΡΓ.Α 1073764ΕΞ 2020/26.06.2020 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2651 / 30.06.2020), ενοποιούνται:

Από 06/07/2020

  • Η Δ.Ο.Υ. Γαλατσίου Α-Β τάξης, στη Δ.Ο.Υ. ΙΓ’ Αθηνών, Α’ τάξης
  • Η Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου, Α-Β τάξης, στη Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Α’ τάξης

Από 10/08/2020

  • Η Δ.Ο.Υ. Νέας Σμύρνης, Α-Β τάξης, στη Δ.Ο.Υ. Καλλιθέας, Α’ τάξης
  • Η Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου, Α-Β τάξης, στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης, Α’ τάξης
  • Η Δ.Ο.Υ. Παλαιού Φαλήρου, Α-Β τάξης, στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, Α’ τάξης

Από 07/09/2020

  • Η Δ.Ο.Υ. Αχαρνών, Α-Β τάξης, στη Δ.Ο.Υ. Αγίων Αναργύρων, Α’ τάξης

Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι ανωτέρω συγχωνεύσεις γίνονται «…προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, ώστε να συγκεντρωθεί το στελεχιακό δυναμικό αυτών σε λιγότερες και περισσότερο ενισχυμένες Δ.Ο.Υ., με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Δηλαδή, μετά από 10 χρόνια μνημονιακών απαγορεύσεων προσλήψεων, που στοχευμένα οδήγησαν στη σοβαρή υποστελέχωση των Δ.Ο.Υ., επικαλούνται την κατάσταση που σκόπιμα δημιούργησαν για να εφαρμόσουν νέες συγχωνεύσεις.

Η ενοποίηση όμως της Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου στη Δ.Ο.Υ. Χολαργού, από Δευτέρα 06.07.2020, συνεπάγεται πρόσθετα προβλήματα για το Δήμο μας, αλλά και για τους κατοίκους Χαλανδρίου.

Για το Δήμο μας

Ως γνωστόν, το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Χολαργού, αλλά και η γύρω περιοχή δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης για το κοινό.

Στην Έκθεση (Φάση Α’) και στο Παράρτημα Α της Έκθεσης (“Στοιχεία Απογραφής Έρευνας Χαρακτηριστικών Στάθμευσης”) που συνέταξαν οι μελετητές της «Μελέτης για την Προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Παπάγου‐Χολαργού», με ημερομηνία 28/06/2016, αποτυπώνονται και αναδεικνύονται τα ήδη από τότε οξυμένα προβλήματα της περιοχής.

Στις Ζώνες Α, Β και Δ που εξετάστηκαν στη μελέτη και αφορούν την ευρύτερη περιοχή της ΔΟΥ Χολαργού, καταγράφηκε σημαντικό ποσοστό παράνομων θέσεων στάθμευσης. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των χρησιμοποιούμενων θέσεων στάθμευσης, το 61% στη Ζώνη Α, το 28% στη Ζώνη Β και το 42% στη Ζώνη Δ ήταν παράνομες θέσεις στάθμευσης.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι, στους πίνακες της μελέτης με τα ωριαία χαρακτηριστικά στάθμευσης στις ανωτέρω ζώνες, καταγράφηκε ποσοστιαία έλλειψη στάθμευσης, από τις 8 π.μ. έως 11 μ.μ. ως ακολούθως:

  • Στη ζώνη Α : από 62% έως 120%
  • Στη ζώνη Β : από 4% έως 23%
  • Στη ζώνη Δ : από 10% έως 43%

Δεδομένου ότι από το 2016 μέχρι σήμερα δεν έγιναν ενέργειες για την αντιμετώπιση των ανωτέρω καταστάσεων, είναι προφανές ότι η προσέλευση στη ΔΟΥ Χολαργού και των κατοίκων του Δήμου Χαλανδρίου (επιπλέον των μέχρι τώρα προσερχόμενων στη ΔΟΥ κατοίκων του Δήμου Αγίας Παρασκευής) θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά περιοχή του Δήμου μας.

Για τους κατοίκους Χαλανδρίου

Αυξάνεται η απόσταση που θα είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν. Πολλαπλασιάζεται ο απαιτούμενος χρόνος μετάβασης και επιστροφής. Θα υποστούν ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου για αναζήτηση χώρου στάθμευσης. Άρα προκαλείται τεράστια απώλεια παραγωγικού χρόνου. Αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων και συνεπώς το κόστος μετάβασης και επιστροφής. Αυξάνεται η εκπομπή ρύπων και επιβαρύνεται κυκλοφοριακά η Λεωφόρος Μεσογείων και όλη η περιοχή.

Από τα ανωτέρω είναι ολοφάνερα προσχηματική και ψευδεπίγραφη η επίκληση της «εξοικονόμησης πόρων». Αντιθέτως το κόστος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι της περιοχής μας είναι πολλαπλάσιο και ανυπολόγιστη η ταλαιπωρία τους.

Για άλλη μια φορά ελήφθησαν αποφάσεις και δρομολογήθηκε η υλοποίησή τους εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε αυτές.

Δηλώνουμε καταρχήν πως είμαστε κάθετα απέναντι σε τέτοιες επιλογές και πρακτικές και θεωρούμε πως έστω και τώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας οφείλει να πάρει θέση ενάντια σε αυτές, αλλά και να συζητήσει τους τρόπους / λύσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

15/07/2020

Η Συντονιστική Επιτροπή
του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
Χολαργού-Παπάγου