ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Απογευματινό ωράριο με πραξικοπηματικές μεθόδους»


Ως απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική χαρακτηρίζουν οι Ρεκλείτης-Ρεμούνδος την επιβολή μειωμένου απογευματινού ωραρίου από τη διοίκηση Αποστολόπουλου στους μαθητές του 1ου Λυκείου Χολαργού λόγω των υπό εξέλιξη εργασιών στο κτίριο της οδού Καραϊσκάκη.

Συγκεκριμένα:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Ανακοίνωση – καταγγελία Λαϊκής Συσπείρωσης
για το απαράδεκτο της διπλοβάρδιας με απογευματινή λειτουργία
του 1ου Λυκείου Χολαργού κατά την ανακατασκευή του

Η Λαϊκή Συσπείρωση και στο δημοτικό συμβούλιο και στο περιφερειακό όταν συζητήθηκε το θέμα της ανακατασκευής του 1ου Λυκείου Χολαργού ήδη από το 2018 επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ όταν έθεσε το θέμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου είτε με μετεγκατάσταση είτε με πρόγραμμα εργασιών εκτός ωραρίου και με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, δεν είχε πάρει καμία τεκμηριωμένη απάντηση. Και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή όπως και η τωρινή μαζί με τη Δημοτική αρχή μας καθησύχαζαν χωρίς να έχουν λάβει στην ουσία κανένα μέτρο όπως αποδεικνύεται από τις τωρινές εξελίξεις παρουσιάζοντας ως τετελεσμένα λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η δημοτική αρχή σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 μήνες αργότερα και ενώ είχαν ήδη πραγματοποιηθεί μαθήματα στο χώρο του σχολείου τον Μάιο και Ιούνιο και παρά το χρόνο που είχε να μελετήσει και να βρει λύση ώστε και ανακατασκευή του σχολείου να γίνει και απρόσκοπτα να συνεχιστούν τα μαθήματα με ασφάλεια, στο προβλεπόμενο ωράριο, με πραξικοπηματικές μεθόδους δρομολογεί την επιβολή απογευματινού, μειωμένου ωραρίου.

Στις διαμαρτυρίες τους για την λύση αυτή και στην πρότασή τους για τη διεξαγωγή των εργασιών σε απογευματινό ωράριο, δυνατότητα που δίνεται από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο, γονείς και μέλη της ΔΕΠ έλαβαν την απάντηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ότι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί μιας και το κτήριο είναι στα «κόκκινα» από άποψη στατικότητας και μάλιστα είχαν γνώση της κατάστασης αυτής εδώ και 2 χρόνια!

Εν ολίγοις η Δημοτική αρχή πήρε την απόφαση να επιτρέψει τη λειτουργία ενός σχολικού κτηρίου το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά της έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, θέτοντας τόσο καιρό εν πλήρη συνειδείσει σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αποκρύπτοντας το πρόβλημα αυτό, είτε το θέτει τώρα χωρίς να προσκομίσει κάποιο πόρισμα για να αιτιολογήσει την απόφαση να μην εκτελεστούν εργασίες το απόγευμα που θα αναθεωρούσαν προς τα πάνω το κόστος των εργασιών.

Καταγγέλλουμε:

Ως απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική αυτή τη «λύση» μιας και διαταράσσει στο έπακρο τη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στο πρόγραμμα μαθητών και εκπαιδευτικών συμπτύσσοντας το ωράριο και στα δύο σχολεία.

Την επιλογή κυβέρνησης, υπουργείου, ΚΤΥΠ και του Δήμου, λύσεων χωρίς χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ΣΔΙΤ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα χρήσης των σχολικών κτιρίων, με μόνιμα χαμένους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που γίνονται συνεχώς μπαλάκι από τον ένα στον άλλον.

Απαιτούμε:

Να δοθεί άμεσα λύση για την ασφαλή στέγαση του 1ου Λυκείου Χολαργού αλλά συνολική λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης που δεν θα διαταράσσει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων με τα μαθήματα να γίνονται σε ασφαλής και κατάλληλους χώρους και με το απαραίτητο προσωπικό (εκπαιδευτικό, καθαριότητας, φύλαξης, τραπεζοκομίας), χωρίς οι μαθητές να στοιβάζονται στις ήδη επιβαρυμένες και παλιές εγκαταστάσεις και μέσα σε κοντέινερ.

Για όλα τα ζητήματα (δίχρονη προσχολική αγωγή-με παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών, εγγραφές στην Α’ Δημοτικού –υπέρβαση αριθμού μαθητών στα δημοτικά σχολεία, κοντέινερ στα προαύλια σχολείων στου Παπάγου) ανακύπτει διαρκώς η ανάγκη για νέα σχολικά κτήρια και ίδρυση νέων σχολείων. Μόνοι υπεύθυνοι για τη λύση όλων αυτών είναι το Υπουργείο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η ΚΤΥΠ και ο Δήμος.

17/7/2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου-Χολαργού
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Α. Ρεκλείτης, Γ. Ρεμούνδος