Ο έρωτας μέσα από τα μάτια του Λόρκα


Μετά από τη δύσκολη άνοιξη, οι θεατρικές προτάσεις του καλοκαιριού εμπλουτίζονται με την πανελλαδική περιοδεία της παράστασης «Αχ Έρωτα!», πάνω στο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | Παναγιώτης Πετράκης και Νάντια Μπουλέ πρωταγωνιστούν στο Κηποθέατρο Παπάγου την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του β’ μέρους (Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) του 26ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού

Η «αγροτική τριλογία», με τον «Ματωμένο Γάμο», τη «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», συμπληρώνεται από τη λαϊκή κωμωδία «Η Θαυμαστή Μπαλωματού» και όλες μαζί αποτελούν το υλικό που ενέπνευσε τη Νανά Νικολάου να στήσει την παράσταση «Αχ Έρωτα!».

Με τον Κωνσταντίνο Κωτούλα στο πιάνο, δύο ηθοποιοί με ιδιαίτερο ταλέντο στο τραγούδι, η Νάντια Μπουλέ και ο Παναγιώτης Πετράκης, θα κάνουν ένα παθιασμένο μουσικοθεατρικό ταξίδι στην Ισπανία του μεσοπολέμου.

Ευρύτατα μελοποιημένος, όντας και ο ίδιος μουσικός, ο Λόρκα έχει εμπνεύσει σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Λεοντής και ο Γλέζος. Η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου έχει επιλέξει να ακουστούν κάποια τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, πάνω στην ποίηση του Λόρκα.

Η παραγωγή της παράστασης είναι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και στην Αττική θα παιχτεί την Τετάρτη 26/7 στη Νέα Μάκρη, την Πέμπτη 27/8 στο Κατράκειο Νίκαιας, την Τρίτη 1/9 στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Πέμπτη 3/9 στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγος» του Κορυδαλλού, την Παρασκευή 11/9 στο Βεάκειο Πειραιά και το Σάββατο 12/9 στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλησσίων.

Η Νανά Νικολάου είπε για την παράσταση:

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο θεσμός δημιούργημα της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη, ήρθε να δημιουργήσει χώρους θεάτρου και πολιτισμού σε όλη τη χώρα. Με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανοίξαμε πανιά και ταξιδέψαμε μαζί τα 10 πρώτα του υπέροχα χρόνια.

Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενη τώρα, που οι δρόμοι μας ξανασμίγουν και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη και απρόσμενη συγκυρία, όπου η Τέχνη -το θέατρο- μπορεί να γίνει ένας τόπος συνάντησης, χαράς και βάλσαμου για όλο τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα, όπου θα ταξιδέψει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Οδηγός μας ένας μεγάλος συγγραφέας και ποιητής. Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μία σύνθεση 4 έργων του, με θέμα τον Έρωτα, “Γέρμα”, “Θαυμαστή Μπαλωματού”, “Ο Ματωμένος Γάμος”, “Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα”.

Το εγχείρημα το τολμήσαμε πριν πολλά χρόνια, όταν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τίμησε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή και είναι η παράσταση με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσέλευση θεατών στο χειμερινό θέατρο Κοζάνης! Ασφαλώς, δεν πρόκειται τώρα για “μίμηση” και “αντιγραφή” του τότε. Ο Λόρκα υπάρχει και θα υπάρχει πάντα για να μας δίνει νέες εμπνεύσεις, νέα ματιά και καινούργια συναπαντήματα με υπέροχους συνεργάτες ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές.

Ο Λόρκα βάζει τον άνθρωπο μπροστά στις πραγματικότητες που τον τυλίγουν: Τη Φύση, τον Έρωτα, τη Ζωή και το Θάνατο και το τραγούδι: Παθιασμένο, λυπητερό, ρομαντικό, γιορταστικό, παιχνιδιάρικο.

Ένα πιάνο και οι υπέροχες φωνές του Παναγιώτη Πετράκη και της Νάντιας Μπουλέ, ερμηνεύουν τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών (που έγραψαν) πάνω στην ποίηση του Λόρκα.

Το “Αχ Έρωτα!” είναι μία παράσταση-σύνθεση όλων των τεχνών, με οδηγό έναν συγγραφέα που σε όλες τις τέχνες εντρυφούσε για να τραγουδήσει τον άνθρωπο, όπως τον πλησίασε, τον παρατήρησε και τον αγάπησε. Έτσι τον αγαπήσαμε και όλοι εμείς σ’ αυτή την παράσταση».