ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Καραολή & Δημητρίου


Κοντά στα όρια με την Αγία Παρασκευή στον Άνω Χολαργό, η οδός Καραολή & Δημητρίου ξεκινά μέσα από τον Υμηττό, πάνω από το ύψος της οδού Ναυαρίνου και καταλήγει έξω από το 2ο Γυμνάσιο στο λόφο Τσακού, δίνοντας εκεί τη θέση της στην οδό Αριστοτέλους.

Η Καραολή & Δημητρίου είναι ουσιαστικά ο κάθετος δρόμος που κόβει στη μέση την οδό Ναυαρίνου, λίγο πριν εκείνη συναντηθεί με τη φυσική συνέχειά της (Νεαπόλεως) στο γειτονικό Δήμο.

Μέσω της Καραολή & Δημητρίου (και εν συνεχεία της Μυκόνου), μάλιστα, επιτυγχάνεται η άμεση διοχέτευση των οχημάτων στην οδό 17ης Νοεμβρίου και από εκεί στην κυρίως περιοχή του Χολαργού.

Μιχαήλ Καραολής – Ανδρέας Δημητρίου: Ήρωες του Κυπριακού Αγώνα 1955-1959, μέλη της Ε.Ο.Κ.Α., που απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956.

Ο Μιχαήλ Καραολής γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι το 1934 και ήταν κρατικός υπάλληλος. Κατηγορήθηκε -άδικα- για το φόνο Άγγλου αστυνομικού, με αποτέλεσμα την καταδίκη του σε θάνατο. Ηρώο προς τιμή του έχει στηθεί στη Λευκωσία.

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε και αυτός το 1934 στον Άγιο Μάμαντα Λεμεσού και ήταν τελωνειακός υπάλληλος. Κατηγορήθηκε για τον τραυματισμό ενός πράκτορα της Ιντέλλιτζενς Σέρβις. Προτομή του έχει στηθεί στον Άγιο Μάμαντα.

Οι τάφοι των δυο αγωνιστών, που η εκτέλεσή τους ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή, βρίσκονται στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)