ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Θουκυδίδου


Ως πρώτη παράλληλη της Μεσογείων από την Αναστάσεως μέχρι την Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, η μήκους 200 μέτρων οδός Θουκυδίδου ξεκινά μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, φιλοξενώντας στη διασταύρωση με την Ξανθίππου και το δημοτικό γυμναστήριο της κάτω ζώνης.

Θουκυδίδης (περ. 460 π.Χ. – περ. 399 π.Χ.): Αθηναίος ιστορικός, ο μεγαλύτερος από τους αρχαίους ιστορικούς και δημιουργός της ιστορικής κριτικής. Γεννήθηκε στο Δήμο Αλιμούντος (σημ. Άλιμο) και ήταν γιος του Ολόρου (Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος).

Για τη ζωή του δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα. Το 424 π.Χ. έγινε στρατηγός και στάλθηκε στην Αμφίπολη που την πολιορκούσε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας. Επειδή δεν μπόρεσε να σώσει την πόλη κατηγορήθηκε (άδικα) για προδοσία και εξορίστηκε για 20 χρόνια από την Αθήνα.

Επισκέφθηκε τη Σπάρτη και τη Σικελία και ίσως την Αυλή του Αρχελάου στη Μακεδονία. Το 404 π.Χ. ίσως γύρισε με ψήφισμα στην Αθήνα, όπου κατά μία εκδοχή δολοφονήθηκε.

Ο Θουκυδίδης έγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), που όμως την άφησε ημιτελή (έφθασε μέχρι το 411 π.Χ.). Το έργο αυτό χωρίστηκε από τους Αλεξανδρινούς λογίους σε οκτώ βιβλία. Η εισαγωγή στην ιστορία του επικράτησε να λέγεται Αρχαιολογία.

Το κείμενο, εκτός από το καθαρά ιστορικό μέρος, περιλαμβάνει και τους λόγους και δημηγορίες διαφόρων προσώπων που αναφέρονται σ’ αυτό (πολιτικών, στρατηγών, πρέσβεων κ.λπ.), από τους οποίους ξεχωριστή θέση έχει ο περίφημος «Επιτάφιος» του Περικλέους, ο οποίος εκφωνήθηκε κατά το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου προς τιμήν των πεσόντων Αθηναίων.

Παρ’ όλο που κατηγορήθηκε για φιλολακωνισμό, το έργο του διακρίνεται για τη μεγάλη αμεροληψία του. Άλλα χαρακτηριστικά του έργου του είναι η κριτική θεώρηση των προσώπων και των καταστάσεων, η ακριβής περιγραφή των γεγονότων, η μεγάλη παρατηρητικότητά του, η αναγνώριση της επιδράσεως της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας στις εξελίξεις και η μεγάλη φιλοσοφική του αξία.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)