Στο Κηποθέατρο Παπάγου η «Μήδεια» του Μποστ


Η θεατρική παράσταση που έχουν ήδη παρακολουθήσει περισσότεροι από 10.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανεβαίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στη σκηνή του Δημοτικού Κηποθέατρου, στο πλαίσιο του β’ μέρους (Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) του 26ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού.

Με τον Νικορέστη Χανιωτάκη να υπογράφει τη σκηνοθεσία, με τη μουσική της Monika και με το Μάκη Παπαδημητρίου στον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας, ξεκινά τον ερχόμενο μήνα την καλοκαιρινή της περιοδεία η κωμωδία του Μποστ «Μήδεια».

Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο εξαίρετος Μάκης Παπαδημητρίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος ηθοποιός συνεργάζεται με τον Νικορέστη Χανιωτάκη σε ένα ισχυρό «πάντρεμα» με ένα έργο-πρόκληση κι έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς: Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Νίκο Πουρσανίδη, Τζένη Θεωνά, Γιάννη Δρακόπουλο, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη, Αναστασία Γεωργοπούλου.

Η παράσταση φιλοδοξεί, με τη σύγχρονη ματιά που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Λίγα λόγια για το έργο

Η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) αποτελεί μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας κι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία ανά περιόδους στο θέατρο Στοά με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και το Θανάση Παπαγεωργίου, όπως επίσης από άλλους θιάσους σε καλοκαιρινές περιοδείες στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που ανέβηκε στη χώρα μας ήταν το 2015 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια -μέχρι δακρύων από τα γέλια- κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Υπόθεση

Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν έπαιρναν τα γράμματα και δεν ήθελαν να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την απατούσε με μία καλόγρια! Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της!

Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο: Γιάννης Μαθές.

Το Πρόγραμμα της Περιοδείας

 • 24 Αυγούστου, Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
 • 25 Αυγούστου, Ηράκλειο, Θέατρο Τεχνόπολις
 • 26 Αυγούστου, Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη
 • 28 Αυγούστου, Πόρτο Ράφτη, CINE ALEX
 • 01 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Γης
 • 05 Σεπτεμβρίου, Πάτρα, Royal Theater
 • 07 Σεπτεμβρίου, Χαλκίδα, Θέατρο Ορέστη Μακρή (Πάρκο λαού)-«Ευρίπεια 2020»
 • 10 Σεπτεμβρίου, Κορυδαλλός, Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»
 • 11 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη, Δημ. Θέατρο Ηλιούπολης «Δημ. Κιντής»-«Το φεστιβάλ πάει θέατρο…»
 • 12 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»- Φεστιβάλ «Στη Σκιά των βράχων 2020»
 • 13 Σεπτεμβρίου, Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
 • 18 Σεπτεμβρίου, Παπάγου, Δημοτικό Κηποθέατρο
 • 19 Σεπτεμβρίου, Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο
 • 21 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας