Τι αποφασίστηκε για το 1ο Λύκειο


Αναλυτικά η οριστική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας για την προσωρινή μεταφορά των μαθητών του 1ου Λυκείου Χολαργού λόγω των εκτεταμένων εργασιών αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της οδού Καραϊσκάκη.

Σε μια συνεδρίαση διάρκειας 5 ωρών το απόγευμα της Τετάρτης (22/7), όπου κυριάρχησε όπως αναμενόταν το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο 1ο Λύκειο Χολαργού αναφορικά με τη μεταφορά των μαθητών του σχολείου στο Γυμνάσιο της οδού Αετιδέων και την ενδεχόμενη απογευματινή παράδοση μαθημάτων, ακούστηκαν μεταξύ άλλων προσεκτικά οι απόψεις της Διευθύντριας του 1ου Λυκείου Χολαργού, της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, του Αναπληρωτή Προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, της Προέδρου της Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού καθώς και εκπροσώπων της μαθητικής κοινότητας.

Επίσης, το σώμα άκουσε την αντιπρόταση που κατέθεσε στο τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών», Περικλής Ζήκας, ο οποίος έθεσε στο τραπέζι την αναβολή του θέματος και τη λήψη απόφασης στο μέλλον. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από το σώμα να αποφανθεί με ψηφοφορία στο αν συναινεί στην αναβολή του θέματος, κάτι που ωστόσο δεν πέρασε, αφού έλαβε τις θετικές ψήφους μόνο των Μαρίας Σιώτου, Νατάσσας Χαμηλοθώρη, Αντώνη Ρεκλείτη, Γιώργου Ρεμούνδου και Περικλή Ζήκα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία. Αντιπρόταση κατέθεσε και η Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Χολαργού, Ιφιγένεια Σχιστού, η οποία πρότεινε:

  • Τη μεταφορά έξι (6) τμημάτων του 1ου Λυκείου Χολαργού στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού,
  • τη μεταφορά των υπολοίπων πέντε (5) τμημάτων του 1ου Λυκείου Χολαργού σε άλλο σχολικό συγκρότημα ή ακόμη και σε αίθουσες κοντέινερ που θα εγκατασταθούν σε αυτά τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου.

Αντιπρόταση επίσης κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης (Συν-Πόλις), Γιώργος Αυγερινός, ο οποίος πρότεινε:

  • Τη μεταφορά της Α’ τάξης και της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού σε έξι (6) αίθουσες και χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, με πρωινό ωράριο,
  • τη μεταφορά της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού στο 2ο Λύκειο Χολαργού, με χρήση μίας αίθουσάς του και χρήση του χώρου εκδηλώσεων, με πρωινό ωράριο.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ποιότητας Ζωής & Παιδείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι σε ερώτημά του προς τους Διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν έξι (6) διαθέσιμες αίθουσες στο Α’ Γυμνάσιο Χολαργού, ενώ εγγράφως ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Χολαργού απάντησε ότι διαθέτει μία (1) αίθουσα διδασκαλίας και με σχετικές εργασίες ίσως μπορεί να εξασφαλιστεί και μία δεύτερη αίθουσα και ο Διευθυντής του Λυκείου Παπάγου ότι δεν διαθέτει καμία ελεύθερη αίθουσα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η στέγαση και των έντεκα τμημάτων σε πρωινή βάρδια χωρίς τη χρήση και του κτιρίου όπου δεν διεξάγονται εργασίες στο 1ο Λύκειο Χολαργού. Πρόσθεσε επίσης ότι σχετικό έλεγχο για τον αριθμό των διαθέσιμων κενών αιθουσών έχει διεξάγει και η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.

Το λόγο έλαβε κατόπιν ο Δήμαρχος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργία του σχολείου στο ένα κτίριο του σχολικού συγκροτήματος με την παράλληλη εξέλιξη των εργασιών στο δεύτερο κτίριο, καθώς η Διεύθυνση του σχολείου ζήτησε τη διακοπή των εργασιών πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στις 11 Μαΐου 2020 και προκειμένου να αποφευχθεί η απογευματινή λειτουργία των δύο τάξεων του 1ου Λυκείου Χολαργού πρέπει να δοκιμαστεί αυτή η λύση με παράλληλη προσαρμογή των εργασιών του αναδόχου για τη λιγότερη δυνατή όχληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αμέσως μετά επανέλαβε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ως εξής:

1. Τη μεταφορά της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού σε διαθέσιμες αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, όπου εξασφαλίζεται και η προϋπόθεση χωριστού προαυλισμού,

2. την παραμονή της Α’ και της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος όπου δεν γίνονται εργασίες, με βελτίωση σχετικών μέτρων για τη λιγότερη δυνατή όχληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η λειτουργία του σχολείου σε απογευματινή βάρδια.

Ειδάλλως, αν δεν αρθούν οι αντιρρήσεις των Συλλόγων, η διοίκηση προτείνει:

1. Τη μεταφορά της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού σε διαθέσιμες αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, όπου εξασφαλίζεται και η προϋπόθεση χωριστού προαυλισμού σε πρωινή λειτουργία,

2. τη μεταφορά της Α’ και της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού μετά τη λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψιν του και τις τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν (1η Δημοτικής Αρχής, 2η Διευθύντριας 1ου Λυκείου Χολαργού και 3η συνδυασμού «Συν-Πόλις»), καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87) και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισε τα ακόλουθα:

  • Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε όπως αναμενόταν από το σύνολο των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης, δηλαδή τους Δημήτρη Οικονόμου, Νίκο Κουκή, Χρύσα Παρίση, Μιχάλη Υφαντή, Ειρήνη Βεντουζά, Θανάση Αυγουρόπουλο, Θανάση Κούτρα, Μιχάλη Χατζή, Μιχάλη Τράκα, Βασίλη Σιαμάνη, Χρήστο Πετράκη, Βίκυ Νικάκη, Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, Μιμή Ρουφογάλη, Γιώργο Πολύδωρα και Μπάμπη Στάικο. Υπέρ της πρότασης ψήφισε και η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χολαργού, Κατερίνα Γκούμα.
  • Η 2η πρόταση, της Διευθύντριας του 1ου Λυκείου Χολαργού, δεν έλαβε ούτε μία θετική ψήφο!
  • Την 3η πρόταση, της παράταξης δηλαδή Τούτουζα, υπερψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γιώργος Αυγερινός και Νικήτας Κανάκης.
  • Λευκή ψήφο και στις τρεις παραπάνω προτάσεις έδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Σιώτου, Νατάσσα Χαμηλοθώρη, Λουκάς Ρίζος, Αντώνης Ρεκλείτης, Γιώργος Ρεμούνδος και Περικλής Ζήκας.

Ως εκ τούτου, κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού η εξής γνωμοδότηση προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας:

1. Μεταφορά της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού σε διαθέσιμες αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, όπου εξασφαλίζεται και η προϋπόθεση χωριστού προαυλισμού.

2. Παραμονή της Α’ και της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος όπου δεν γίνονται εργασίες, με βελτίωση σχετικών μέτρων για τη λιγότερη δυνατή όχληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η λειτουργία του σχολείου σε απογευματινή βάρδια.

Ειδάλλως, αν δεν αρθούν οι αντιρρήσεις των Συλλόγων:

1. Μεταφορά της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού σε διαθέσιμες αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, όπου εξασφαλίζεται και η προϋπόθεση χωριστού προαυλισμού σε πρωινή λειτουργία.

2. Μεταφορά της Α’ και της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού μετά τη λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου.

Την πρόταση υπερψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Οικονόμου, Νίκος Κουκής, Χρύσα Παρίση, Μιχάλης Υφαντής, Ειρήνη Βεντουζά, Θανάσης Αυγουρόπουλος, Θανάσης Κούτρας, Μιχάλης Χατζής, Μιχάλης Τράκας, Βασίλης Σιαμάνης, Χρήστος Πετράκης, Βίκυ Νικάκη, Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, Μιμή Ρουφογάλη, Γιώργος Πολύδωρας και Μπάμπης Στάικος.

Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γιώργος Αυγερινός και Νικήτας Κανάκης.

Λευκό ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Σιώτου, Νατάσσα Χαμηλοθώρη, Λουκάς Ρίζος, Αντώνης Ρεκλείτης, Γιώργος Ρεμούνδος και Περικλής Ζήκας.

Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Τούτουζας.