ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ: «Ο χρόνος σας τελειώνει»


Κλιμάκωση των αντιδράσεων προαναγέλλουν οι γονείς των μαθητών του Δήμου, χαρακτηρίζοντας επιεικώς ανεπιτυχείς τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Αποστολόπουλου στο θέμα μεταστέγασης και λειτουργίας του 1ου ΓΕΛ Χολαργού.

Αναλυτικά:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Παπάγου-Χολαργός,
26/08/2020

ΠΡΟΣ:
Δήμο Παπάγου-Χολαργού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
ΥΠΑΙΘ
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Χολαργού
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Χολαργού
1ο ΓΕΛ Χολαργού
1ο Γυμνάσιο Χολαργού
Α-Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας

ΘΕΜΑ:
«Προσωρινή μεταστέγαση και λειτουργία 1ου ΓΕΛ Χολαργού»

Σε σχέση με την διευθέτηση που έχετε δρομολογήσει για την προσωρινή μεταστέγαση και λειτουργία του 1ου ΓΕΛ Χολαργού (μεταφορά της Α’ τάξης και της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Χολαργού σε πρωινή βάρδια στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού και στέγαση της Γ’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Χολαργού σε πρωινή βάρδια στο χώρο του 1ου ΓΕΛ Χολαργού), σας δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από όλους τους εκπροσώπους των γονέων αλλά και από την Δ/ντρια του 1ου ΓΕΛ Χολαργού και αφορούν: α) στην ασφάλεια των μαθητών (ειδικότερα εν μέσω πανδημίας) και β) στην απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα:

1. Το Σχολικό Συμβούλιο του 1ου ΓΕΛ Χολαργού της 7ης/8/2020 διακόπηκε μέχρι να ζητηθεί να σταματήσουν οι εργασίες καθότι ο θόρυβος ήταν απαγορευτικός για την επικοινωνία των συμμετεχόντων (κάτι που αποδυκνείει ότι δεν μπορεί να γίνεται μάθημα παράλληλα με τις εργασίες).

2. Το συγκεκριμένο Σχολικό Συμβούλιο και η όποια απόφαση φαίνεται να έχει ληφθεί κατά την διάρκειά του, είναι άκυρα, δεδομένου ότι δεν έχουν τηρηθεί οι από τον νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στην σύνθεσή του, την απαρτία του και το δικαίωμα ψήφου των συμμετεχόντων.

3. Δεν έχετε δώσει ουδεμία σημασία και προσοχή στα κείμενα και τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων των 1ου ΓΕΛ Χολαργού και 1ου Γυμνασίου Χολαργού, αλλά και στην τοποθέτηση του Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, όπου περιέχονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους η συστέγαση 2 τάξεων του Λυκείου στο κτίριο του Γυμνασίου εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών (ειδικότερα εν μέσω πανδημίας) και καθιστά απολύτως σαφές το ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στην λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου.
4. Δεν έχετε δώσει ουδεμία σημασία στις αποφάσεις του Συλλόγου Γονέων αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, στις οποίες αναφέρεται κατηγορηματικά ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί η σχολική κοινότητα, το μόνο που δύναται να γίνει είναι η συστέγαση με μια (και μόνο) τάξη του Λυκείου (και συγκεκριμένα αναφέρονται στην Α’ Λυκείου).

5. Την ώρα που το υπουργείο ανακοινώνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία, εξακολουθείτε να προωθείτε και να εργάζεστε σε μια «λύση» που, ανάμεσα στα άλλα, θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, ξεπερνώντας σημαντικά τις προδιαγραφές του κτιρίου (που αφορούν στην λειτουργία και την ασφάλεια).

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πρόταση που μεταφέρθηκε από τον Δήμο στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, αποτελεί μια κάκιστη λύση στο θέμα της μεταστέγασης και της λειτουργίας του 1ου ΓΕΛ Χολαργού. Όταν όμως συνυπολογίσει κάποιος ότι εκτός από όλα αυτά, υπάρχει και ο παράγοντας των κενών αιθουσών στο νοικιασμένο σχολικό κτίριο του Σπυρόπουλου, τότε η εικόνα φαντάζει παράλογη.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση που κατά καιρούς έχει κατατεθεί από διάφορους φορείς για την στέγαση του 1ου ΓΕΛ Χολαργού στο νοικιασμένο κτίριο του Σπυρόπουλου, στην οποία υπάρχει πρόβλημα με την συστέγαση νηπίων και μαθητών Λυκείου, θα μπορούσατε να προχωρήσετε στην στέγαση των 3 τμημάτων του νηπιαγωγείου σε άλλο χώρο, έτσι ώστε να στεγαστούν η Β’ και η Γ’ Λυκείου εκεί, αλλά η απάντησή σας είναι ότι ο ιδιοκτήτης έχει θέσει σαν όρο την στέγαση τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και μόνο.

Παρότι η εκπρόσωπός μας στην ΔΕΠ έχει ζητήσει επισήμως αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου από τις 13/7/2020, το οποίο μέχρι αυτή την στιγμή δεν μας έχει σταλεί, γεγονός που μας κάνει να διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις για το «βέτο» του ιδιοκτήτη, αν και προς χάριν της συζήτησης για την ανεύρεση λύσης, είχαμε δεχτεί την σχετική σας δήλωση.

Γεγονός είναι ότι στο νοικιζόμενο σχολικό κτίριο για την σχολική χρονιά 2020-2021 έχετε σχεδιάσει να λειτουργήσουν 3 τμήματα νηπιαγωγείου, αφήνοντας όλες τις υπόλοιπες αίθουσες κενές. Γεγονός είναι ότι το στοίβαγμα 2 επιπλέον τάξεων ή αλλιώς 7 τμημάτων στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Γεγονός είναι ότι αποτελεί κοροϊδία να υποθέτουμε ότι 4 τμήματα της Γ’ Λυκείου θα μπορέσουν να μείνουν στον χώρο του εργοταξίου και να διανύσουν την κρισιμότερη σχολική χρονιά κάνοντας μάθημα παράλληλα με εργασίες. Τέλος, γεγονός είναι ότι στην ευθύνη του Δήμου σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτίρια ανήκουν τόσο αυτά της Δευτεροβάθμιας όσο και αυτά της Πρωτοβάθμιας.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να σταματήσετε τις όποιες εργασίες και σχεδιασμό αφορούν στην «λύση» που στείλατε στην Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, να δεχτείτε (έστω και την τελευταία στιγμή) ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές σας (ή η έλλειψή τους) και σχεδιασμός σας σε ό,τι αφορά στην μεταστέγαση και λειτουργία του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, είναι επιεικώς ανεπιτυχείς (αναμενόμενο αφού προχωρήσατε σε αυτό τον δρόμο μόνοι σας, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους σε σωστή βάση), να καταλάβετε ότι η αιτία της αντίδρασης που έχει προκύψει και που θα κλιμακωθεί, από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι γιατί τα όσα έχετε προβάλει σαν λύσεις δημιουργούν σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα και να προχωρήσετε σε έναν εκ νέου και ενιαίο σχεδιασμό ανακατανομής των σχολικών τμημάτων (που να περιλαμβάνει Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια), με στόχο την χρησιμοποίηση ΟΛΩΝ των διαθέσιμων αιθουσών, την ανεύρεση όσων προκύψει ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον και την στέγαση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χολαργού με τρόπο αξιοπρεπή, που θα εγγυάται την ασφάλειά τους (και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην ασφάλεια των μαθητών του 1ου Γυμνασίου) και την απρόσκοπτη και ικανοποιητική λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου.

Ο χρόνος που απομένει είναι 10 ημέρες.

Σας καλούμε να τον χρησιμοποιήσετε δημιουργικά και να παρουσιάσετε αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που σας έχουμε θέσει.

Σε αναμονή, όχι του ακατόρθωτου, αλλά του αυτονόητου, του λογικού και πραγματοποιήσιμου,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού,

Η Πρόεδρος
Ξανθάκη Μαργαρίτα

Ο Γραμματέας
Προφίλης Χρήστος