«Επικοινωνιακή φούσκα Αποστολόπουλου η οικιακή κομποστοποίηση»


«Η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής Παπάγου-Χολαργού στον τομέα της καθαριότητας υποβαθμίζει το Δήμο και θα μας κοστίσει ακριβά», τονίζει μεταξύ άλλων σε νέα της ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη».

Αναλυτικά:

Η αδράνεια Αποστολόπουλου στην καθαριότητα υποβαθμίζει το δήμο και τα σπίτια μας και θα μας κοστίσει ακριβά

Πέρασαν περισσότερες από 30 μέρες που βάσει του Νόμου ο Δήμαρχος υποχρεούτο να δώσει τα στοιχεία που ζητούσαν οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης «8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» Μ. Σιώτου και Ν. Χαμηλοθώρη, για τις πολυδιαφημισμένες δράσεις οικιακής κομποστοποίησης.

Όπως φαίνεται, ήταν μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα του κ. Αποστολόπουλου για την οποία δεν διαθέτει κανένα αποτέλεσμα και στοιχείο από αυτά που του ζητήθηκαν.

Όμως το θέμα της καθαριότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, μαζί με αυτά της κυκλοφορίας, της στάθμευσης και της υπερσυσσώρευσης μαθητών στα σχολεία.

Οι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου Χολαργού πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα και απολαμβάνουν μέτριες έως κακές υπηρεσίες καθαριότητας.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Παπάγου Χολαργού είναι θύματα διάκρισης αφού υποχρεώνονται να πληρώνουν πολύ ακριβά την κοστοβόρα χειρωνακτική αποκομιδή και τους ατομικούς κάδους των λίγων, για να διατηρεί την εκλογική της πελατεία η Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού έχει επιδόσεις ανακύκλωσης κάτω από το μέσο όρο των δήμων της Αττικής και πολύ κάτω του μέσου όρου των Βορείων Προαστίων.

Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού με τον κακό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής στην διαχείριση βιοαποβλήτων, κινδυνεύει να αποκτήσει χωματερή στις παρυφές του Υμηττού.

Δεν υποβάλαμε τυχαία τις ερωτήσεις για την οικιακή κομποστοποίηση, καθώς αυτή είναι η μοναδική διέξοδος σύμφωνα με τους ειδικούς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε 30% μείωση του κόστους καθαριότητας και να απελευθερώσουμε πόρους για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Αττικής αναμένεται αύξηση του κόστους ταφής των απορριμμάτων και επιβολή τελών και στην ανακύκλωση. Η δημοτική αρχή του κ. Αποστολόπουλου απροετοίμαστη όπως είναι, είτε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση τελών για να απορροφήσει το κόστος, είτε θα αναγκαστεί να μειώσει τις υπηρεσίες ή θα κάνει και τα δύο από λίγο.

Η μόνη λύση είναι να προσφύγουμε στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και μέσω της οικιακής κομποστοποίησης να μετατρέψουμε τα πράσινα απόβλητα σε προϊόν επανάχρησης ή ακόμη καλύτερα πώλησης, όπως κάνουν οι έξυπνοι, πρωτοπόροι δήμοι σήμερα.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ο δήμος Παπάγου Χολαργού πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», όπως προβλέπει και ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και στην ανάπτυξη όλων των ειδών – ρευμάτων τοπικής διαλογής ανακυκλώσιμων προϊόντων, ξεκινώντας από την οικιακή κομποστοποίηση.

Η καθαριότητα ενός δήμου δεν είναι μόνο θέμα υγείας και πολιτισμού. Είναι στοιχείο που διαμορφώνει την αξία των σπιτιών και την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Η Δημοτική αρχή Αποστολόπουλου, όχι μόνο δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπρος ακολουθώντας τις νέες εξελίξεις και τις μεθόδους καθαριότητας, αλλά σε πολλά σημεία όπως σχολεία, δρόμοι, πάρκα, επιδείνωσε την κατάσταση. Είναι καιρός και απαίτηση να αλλάξει αντιλήψεις.

Την καλούμε για μια ακόμη φορά, να εκπονήσει μελέτη καθαριότητας με σαφή προσανατολισμό στην τοπική επανάχρηση και την κυκλική οικονομία.

«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη»