ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Κατσιμπίρη Ευαγγελίας


Από τη Φανερωμένης έως την Αναστάσεως, η οδός Κατσιμπίρη ενώνει δύο κομβικά σημεία του Χολαργού, με το έντονο πράσινο και τις πολλές μονοκατοικίες να δίνουν ξεχωριστό τόνο σε μία από τις χαρακτηριστικότερες οδούς της πόλης | Ποια ήταν η Ευαγγελία Κατσιμπίρη

Ευαγγελία Κατσιμπίρη: Δασκάλα, σύζυγος του Στρατηγού της Χωροφυλακής, Ιωάννη Κατσιμπίρη. Σπούδασε στο Αρσάκειο και μετά την εγκατάστασή της στο Χολαργό το 1927 ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση, ιδίως στο πλαίσιο της παιδικής οργάνωσης «Αετιδείς», όπου δίδασκε ιστορία και άλλα σχετικά μαθήματα.

Η δραστηριότητά της αυτή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την περιοχή, η οποία την εποχή εκείνη δεν διέθετε σχολείο. Στη διάρκεια της Κατοχής 1941-1944 έγινε γενική αντιλήπτωρ (κατά την ορολογία της εποχής, δηλαδή γενική επιμελήτρια) της «Κοινωνικής Αντιλήψεως Χολαργού», μιας κίνησης που είχε σκοπό την παροχή συσσιτίου στα παιδιά του Χολαργού. Η Ευαγγελία Κατσιμπίρη πέθανε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικογένεια Κατσιμπίρη ήταν από τις πρώτες που εγκαταστάθηκαν στο Χολαργό και ανάμεσα στα μέλη της που βοήθησαν στην ανάπτυξη του προαστίου ήταν ο σύζυγος της Ευαγγελίας Κατσιμπίρη, Στρατηγός Ιωάννης Κατσιμπίρης, εκ των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας Αγροπόλεων που ανέλαβε την οικοδόμηση της περιοχής και Πρόεδρος του πρώτου συλλόγου που ιδρύθηκε στο προάστιο, του «Προοδευτικού & Ψυχαγωγικού Ομίλου Χολαργού», καθώς και ο Γεράσιμος Κατσιμπίρης, Πρόεδρος της -τότε- Κοινότητας, από τις 30 Ιουλίου έως τις 6 Οκτωβρίου 1947.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)