ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Κεφαλληνίας


Από τη συμβολή της Νάξου με τη 17ης Νοεμβρίου έως την Αθανασίου Διάκου, η οδός Κεφαλληνίας αποτελεί τον έναν από τους τρεις δρόμους της πόλης με… επτανησιακή ονομασία.

Η Κεφαλληνίας αποτελεί επίσης τον έναν από τους τέσσερις περιμετρικούς δρόμους του Α’ Δημοτικού Σταδίου (Μαρκ Μαρσώ), στη συμβολή της οποίας με τη Νάξου βρίσκεται και η κεντρική πύλη εισόδου των φιλάθλων στις εξέδρες του γηπέδου.

Μαζί με την έτερη περιμετρική του «Μαρκ Μαρσώ» οδό Ζακύνθου και την πάροδο της Λευκάδος, η οδός Κεφαλληνίας αποτελεί τέλος τον έναν από τους τρεις δρόμους του Χολαργού με ονομασία αφιερωμένη σε νησιά των Επτανήσων.

Κεφαλληνία (Κεφαλονιά): Το μεγαλύτερο από τα νησιά της Επτανήσου, με πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Άλλοι σημαντικοί οικισμοί είναι το Ληξούρι, η Σάμη κ.ά. Είναι ορεινό νησί με υψηλότερο βουνό τον Αίνο (1628 μ.) όπου φύεται η «Κεφαλληνιακή Ελάτη», μοναδική στον κόσμο.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία και τη γεωργία. Είναι κατ’ εξοχήν σεισμοπαθής περιοχή και κατά καιρούς έπαθε μεγάλες καταστροφές (1867), ενώ το 1953 καταστράφηκε τελείως. Σημαντικά είναι τα γεωλογικά φαινόμενα του νησιού, όπως τα διάφορα σπήλαια (Μελισσάνη κ.ά.), οι Καταβόθρες, η Κουνόπετρα κ.ά.

Η Κεφαλληνία πήρε την ονομασία της από τον Κέφαλον, γιο του Δηιονέως, που διωγμένος από την Αττική επειδή σκότωσε κατά λάθος τη σύζυγό του Πρόκριδα, εξεστράτευσε εναντίον του νησιού και έδιωξε τους παλαιότερους κατοίκους του Ταφίους ή Τηλεβόες. Κατ’ άλλους η ονομασία προέρχεται από τους Κεφαλλήνες, λαό που αναφέρει ο Όμηρος και που κατοικούσαν στην τότε λεγόμενη νήσο Σάμη (τη σημερινή Κεφαλληνία).

Οι τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κεφαλληνίας (Σάμη, Πρόννοι, Κράνη, Πάλη) αποτελούσαν την Κεφαλληνιακήν Τετράπολιν. Πήραν μέρος στους Περσικούς Πολέμους και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το νησί προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, μετά στην Αιτωλική Συμπολιτεία (220 π.Χ.) και τέλος περιήλθε στους Ρωμαίους (188 π.Χ.) και μετά στους Βυζαντινούς.

Το 1185 καταλήφθηκε από τους Νορμανδούς, μετά από διάφορους ηγεμονικούς οίκους της Δύσεως, τον Πάπα της Ρώμης, τους Τούρκους (1479-1797), οι οποίοι επηρέασαν σημαντικά την κοινωνική, πολιτιστική και ψυχική συμπεριφορά των κατοίκων, όπως άλλωστε συνέβη σε όλα τα Επτάνησα.

Το 1797 έως το 1809 περιήλθε στους Γάλλους και Γαλλοτούρκους και το 1809 υπό την προστασία των Άγγλων, έως το 1864, οπότε ενσωματώθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες με την Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα.

Σε διάφορα σημεία του νησιού βρέθηκαν ερείπια μυκηναϊκών τάφων και μεταγενέστερων χρόνων (ορισμένοι αρχαιολόγοι τοποθετούν στην Κεφαλληνία και την Ομηρική Ιθάκη, την πατρίδα του Οδυσσέως).

Προστάτης άγιος του νησιού είναι ο Άγιος Γεράσιμος, που το σκήνωμά του βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή στη θέση Ομαλά, κοντά στο Αργοστόλι. Γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο (στις 16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου).

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)